Israëlische man probeert honderden kreeften uit Schotland te smokkelen

Een Israëlische man die onlangs uit Schotland terugkeerde, heeft geprobeerd het land binnen te komen met honderden kreeften zonder een geldige vergunning te hebben, zei het ministerie van Landbouw woensdag.

Het ministerie zei dat de man probeerde 330 baby Homarus gammarus-soorten, bekend als de Europese kreeft of gewone kreeft, te smokkelen zonder te voldoen aan de invoervergunningsregels – bedoeld om de verspreiding van ziekten en schade aan de binnenlandse landbouw te voorkomen.

baby Homarus gammarus kreeft

Momenteel is Israël vrij van de meeste ziekten die moeten worden gerapporteerd aan de Internationale Organisatie voor Diergezondheid – een intergouvernementele organisatie die de bestrijding van dierziekten coördineert, ondersteunt en bevordert – inclusief het witte-vleksyndroom-virus, dat alle penaeid-garnalen aantast.

Het ministerie van Landbouw zei dat het binnenbrengen van honderden kreeften in het land zonder ervoor te zorgen dat ze vrij zijn van ziekten, de populatie wilde kreeften in Israël in gevaar zou kunnen brengen en de status van het land als exporteur op dit gebied zou kunnen schaden.

In de nasleep van het incident hebben de veterinaire diensten een onderzoek geopend in samenwerking met de Centrale Eenheid voor Handhaving en Opsporing van het ministerie, waaruit bleek dat de soort in een koffer was binnengebracht en een veiligheidscontrole op de luchthaven Ben Gurion doormaakte zonder alarm te slaan met veiligheidsfunctionarissen aldaar.

Dr. Nadav Davidovich, een dierenarts bij de veterinaire diensten van het Ministerie van Landbouw, zei dat als de smokkelpoging niet op tijd was ontdekt, dit de hele populatie kreeften in Israël in groot gevaar had kunnen brengen:

“Het is belangrijk om te benadrukken dat de invoer van dieren onderworpen is aan vergunningen en volledige naleving van de voorwaarden ervan. Dit is een noodzakelijke procedure, waardoor ziektevrijheid kan worden gegarandeerd, zonder angst dat schade wordt toegebracht aan de wilde dieren in Israël en in fokkerijen.”

Niet kosjer

Omdat de Thora het eten van alleen dieren toestaat die zowel herkauwen als gespleten hoeven hebben, is het consumeren van varkensvlees voor religieuze Joden verboden.

Dat verbod geldt ook voor schaal- en schelpdieren, kreeften, oesters, garnalen en kokkels, want het Oude Testament zegt alleen vis met vinnen en schubben te eten. Een andere regel verbiedt het mengen van zuivelproducten met vlees of gevogelte.

The Jewish Lobster song

Bronnen:

  • naar een artikel van Noah Fisher “Israeli man tries to smuggle hundreds of lobsters from Scotland” van 15 december 2021 op de site van Ynet News

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.