Israël expliciet het voorwerp maken van kritiek is antisemitisme, bevestigt Deborah Lipstadt

Onevenredige kritiek op Israël moet als antisemitisme worden beschouwd, zei de beroemde Holocaust-historicus Dr. Deborah Lipstadt in een onlangs uitgebrachte aflevering van de All Inclusive with Jay Ruderman-podcast:

“Als je Israël er apart uitlicht, als je van Israël de enige focus maakt, moet ik vragen: ‘Waarom, wat zit erachter? Wat is er aan de hand?’ Misschien niet in alle gevallen, maar ik zou zeggen dat het in veel gevallen antisemitisme is – misschien onbewust antisemitisme, maar het is antisemitisme.”

Dit zegt Lipstadt, de Dorot-hoogleraar Moderne Joodse Geschiedenis en Holocauststudies aan de Emory University in Atlanta, evenals de auteur van acht boeken over antisemitisme. 

Ze is misschien wel het best bekend voor haar proces wegens smaad tegen de beruchte Britse Holocaust-ontkenner David Irving, het onderwerp van haar boek History on Trial: My Day in Court with a Holocaust Denier (2006).

Lipstadt vertelde de gastheer van de podcast, de voorzitter van de Ruderman Family Foundation, Jay Ruderman:

“Als je kijkt naar de commissie van de VN-Mensenrechtenraad, het aantal combinaties dat ze doorstaan ​​van Israël en geen van China voor de Oeigoeren of de Rohingya’s in Myanmar, of andere plaatsen waar ze genociden hebben gepleegd – het is gewoon opvallend. Dat wil niet zeggen, dat ik beweer dat iedereen het doet, daarom is een vooroordeel of onderdrukking of mishandeling juist. Ik zeg dat helemaal niet, en ik zeg niet dat alles wat Israël heeft gedaan goed is. Maar bij deze onevenredige aandacht moet je gewoon vragen, waarom?”

In antwoord op degenen die niet geloven in het bestaansrecht van een Joodse staat, betoogde Lipstadt:

“Geef me een voorbeeld van één moslimstaat, mogelijk met uitzondering van Marokko, waar Joden en andere religies leven en gedijen als minderheden. A, u wilt zeggen dat de Joden als volk geen recht hebben op een nationale identiteit in het nationale thuisland, en B, u bent lichtvaardig bereid om de staat Israël af te schaffen zonder aan de persoonlijke gevolgen te denken. Ik zou zeggen dat als dat geen antisemitisme is, het er behoorlijk dicht bij komt.”

Over de bedreiging die antisemitisme vormt voor de samenleving als geheel, legde Lipstadt uit:

“Antisemitisme is zeker een bedreiging voor de Jood en het is de Jood wiens os wordt gespietst, zij zijn degenen die het direct zullen ervaren. Maar het is niet alleen een bedreiging voor de Jood. Het is een bedreiging voor de democratische samenleving die we zo koesteren, en die Joden en vele anderen zo voorspoedig hebben gemaakt op zoveel manieren, en dan bedoel ik niet alleen financieel maar in termen van prestaties en bijdragen. Als je waarde hecht aan deze democratische samenleving, deze fragiele democratische samenleving waarin we leven, moet je vechten tegen alle vormen van vooroordelen, maar antisemitisme raakt de wortels van de democratische samenleving die we koesteren.”

Tegelijkertijd erkende Lipstadt dat een poging om een ​​verband te leggen tussen antizionisme en antisemitisme een genuanceerd proces moet zijn, en waarschuwde hij dat de Joodse gemeenschap zou moeten vermijden om alle kritiek op het Israëlische beleid als antisemitisme te bestempelen.

“Wij, vooral wij in de Joodse gemeenschap, moeten heel voorzichtig zijn, want als we kritiek antisemitisme noemen, dan zal niemand aandacht aan ons schenken als we geconfronteerd worden met echt antisemitisme.”

Op de vraag waarom het antisemitisme de afgelopen jaren zo sterk is toegenomen, wees Lipstadt op de verdeeldheid in Amerika die tijdens de ambtsperiode van voormalig president Donald Trump werd versterkt.

“Ik zeg helemaal niet dat [Trump] [antisemitisme] heeft gecreëerd, helemaal niet. Het was daar. Het was er al lang eerder, maar het kreeg een zekere legitimiteit, open uitingen van vooroordelen, openlijke uitingen van racisme, van haat, de anti-Aziatische sentimenten werden daardoor goedgemaakt.”

  • In de All Inclusive podcast interviewt de voorzitter van de Ruderman Family Foundation, Jay Ruderman, leiders en experts in een breed scala van industrieën over het laatste nieuws, technologie en belangenbehartiging met betrekking tot sociale rechtvaardigheid. Ruderman en de gasten van het programma delen de gedachte dat om vooruitgang te boeken die leidt tot een innovatieve toekomst, eerlijke discussies moeten worden gevoerd.

Bronnen:

  • naar een artikelSingling Out Israel for Criticism is Antisemitism, Deborah Lipstadt Affirms” van 17 november 2021 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

Een gedachte over “Israël expliciet het voorwerp maken van kritiek is antisemitisme, bevestigt Deborah Lipstadt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.