Zionisme is een beweging voor Joodse inheemse rechten en antizionistisch zijn is antisemitisch

Op 26 oktober heeft de San Diego Unified School District Board of Education een resolutie aangenomen waarin antisemitisme wordt veroordeeld , zoals gedefinieerd door de International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA), en zoals gevraagd door elke synagoge en reguliere Joodse organisatie in San Diego. 

Sindsdien wringen Israël-haters in San Diego hun virtuele handen over het lef van een schooldistrict om antisemitisme te definiëren zoals de meeste joden het definiëren (in een staat waar in de afgelopen vijf jaar een toename van 40 procent in antisemitische haatmisdrijven en in een land waar Joden het doelwit zijn van 60 procent van alle op geloof gebaseerde haatmisdrijven).

Erkennend dat ze niet simpelweg kunnen zeggen dat ze tegen dergelijke resoluties zijn omdat Israël-haters de Jodenhaat willen uitbuiten om aan te zetten tot haat tegen Israël (’s werelds enige Joodse staat en de thuisbasis van bijna de helft van ’s werelds Joden), de Israël-haters was apoplectisch over hoe de IHRA-definitie “de vrije meningsuiting verkilt”, omdat het zogenaamd legitieme kritiek op Israël antisemitisch maakt, een hulpmiddel is om “antisemitisme te bewapenen”, en op de een of andere manier de anti-Arabische of anti-moslimhaat zal vergroten.

Uit de IHRA antisemitisme definitie:

Ik heb vorige maand in een essay besproken waarom deze beweringen misleidend en zelf antisemitisch zijn .

Waarschijnlijk omdat de IHRA-definitie voor een relevant deel bepaalt dat het antisemitisch is om “het Joodse volk hun recht op zelfbeschikking te ontzeggen, bijvoorbeeld door te beweren dat het bestaan ​​van een staat Israël een racistische onderneming is”, zien we beweringen dat “zijn” anti-zionistisch’ is niet antisemitisch, evenals beweringen van Israëlhaters die het zionisme feitelijk vergelijken met racistische kolonialistische ideologieën zoals ‘ Manifest Destiny ‘ (dat werd gebruikt om Amerika’s westelijke expansie en brutale verovering van indianen te rechtvaardigen).

Deze beweringen zijn onjuist en ook ongelooflijk beledigend voor de overgrote meerderheid van de Joden, die ofwel Israëlisch zijn of een zeer sterke band met Israël voelen. Bovendien komen deze beweringen tot de kern van de reden waarom het Arabisch-Israëlische conflict voortduurt, en waarom, ondanks ten minste acht verschillende vredes- en verdelingsaanbiedingen sinds 1937 (om de eerste onafhankelijke Arabische staat ten westen van de Jordaan te creëren), een dergelijk aanbod niet heeft plaatsgevonden ooit geaccepteerd.

Terwijl de Israëlhaters het zionisme proberen te herdefiniëren om het op de een of andere manier gelijkwaardig te laten lijken aan kolonialistische ideologieën zoals Manifest Destiny, is de waarheid dat de definitie van zionisme vrij eenvoudig is: zionisme is de overtuiging dat het Joodse volk, net als alle andere volkeren, een recht op zelfbeschikking en soevereiniteit in een deel van hun inheemse thuisland.

Niet alleen is er niets in de definitie van het zionisme dat gelooft dat joden superieur zijn aan enig ander volk of ras, het idee dat joden zionistisch zijn en zelfs bereid zijn te vechten voor hun recht om soeverein te zijn in hun thuisland dateert van vóór het nep- Europese concept van ras door meer dan 1500 jaar. 

We zijn net klaar met het vieren van Chanoeka. Hoewel veel Amerikanen misschien denken dat Chanoeka een Joodse versie van Kerstmis is, of gewoon een leuke, kaarsverlichte, gelei-donut-etende feestdag, zou dat onjuist zijn. Niet dat Chanoeka niet leuk is (dat is het wel), maar in de kern is Chanoeka een viering van een succesvolle Joodse opstand in het land Israël en het herstel, na eeuwen van Griekse koloniale overheersing, van Joodse soevereiniteit en zelfbeschikking in “Zion” (een ander woord in het Hebreeuws voor Jeruzalem).

Bijna 300 jaar na de succesvolle Joodse opstand tegen het Grieks/Seluciden Rijk , leidde het zionisme van het Joodse volk tot andere Joodse opstanden tegen de koloniale overheersing, dit keer tegen de Romeinen. Van die uiteindelijk onsuccesvolle opstanden hebben archeologen talloze Judese munten gevonden , waaronder munten met de inscriptie in het oud Hebreeuws met de woorden: “Vrijheid voor Sion.” 

Het is dat verlangen naar vrijheid in Zion, de meer dan 3000 jaar oude geschiedenis van het land dat Israël centraal stelt in het geloof, de cultuur en het bewustzijn van het Joodse volk, gekoppeld aan de trieste realiteit dat het Joodse volk regelmatig is onderworpen aan dodelijke discriminatie en onderdrukking in bijna elk land in de diaspora, wat leidde tot de 19e-eeuwse politieke beweging genaamd het zionisme. 

En toen Israël in 1948 onafhankelijk werd, werd het zionisme ’s werelds eerste succesvolle inheemse beweging van een onteigend en gekoloniseerd volk dat de soevereiniteit in hun inheemse thuisland herwon.

Zoals veel inheemse volkeren over de hele wereld, waren Joden eeuwenlang consequent het slachtoffer van Europese onderdrukking en geweld, juist omdat ze werden gezien als geen deel van de ‘superieure’ Europese wereld – te beginnen met de Griekse kolonisatie en poging tot hellenisering van het land van Israël en ging door tijdens de Tweede Wereldoorlog – toen meer dan 6 miljoen Joden werden vermoord. 

Gedurende deze periode is de droom van het Joodse volk van vrijheid in Zion en voor soevereiniteit in het land Israël (wat de Romeinen “Palestina” noemden) nooit verflauwd. Daarom heeft het Joodse volk bij elke Pesach-seder en in talloze andere gebeden regelmatig in het Hebreeuws gebeden en gezongen over hun verlangen naar een terugkeer naar Sion.

Het is deze context die de argumenten van de “ik ben alleen anti-zionistische” antisemieten zo duidelijk hol maakt. Aangezien het zionisme simpelweg staat voor de stelling dat het Joodse volk recht heeft op soevereiniteit in een deel van hun inheemse en historische thuisland, is zeggen dat je anti-zionistisch bent, maar niet anti-joods, het equivalent van zeggen dat je niet anti-Maori bent, maar “alleen” de Maori enige soevereiniteit in hun inheemse landen wilt ontzeggen, of dat u niet anti-Algonquin, Mississaugas, Odawa, Oji-Cree, Ojibwe of Potawatomi bent, u “gewoon” de Anishinaabe-beweging haat voor een soevereine Native Amerikaanse staat genaamd Anishinaabaki.

Manifest Destiny, een uitdrukking die in 1845 werd bedacht, is het idee dat de Verenigde Staten – door God, geloofden hun voorstanders – voorbestemd zijn om hun heerschappij uit te breiden en democratie en kapitalisme over het hele Noord-Amerikaanse continent te verspreiden

Wat betreft degenen die het zionisme oneerlijk vergelijken met “Manifest Destiny”, of andere supremacistische vormen van kolonialisme, het moet worden opgemerkt dat toen de afstammelingen van de Engelsen, Fransen en Spanjaarden Noord-Amerika veroverden en koloniseerden, ze nooit een enkele archeologische vondst ontdekten die in het oud Engels was geschreven, Frans of Spaans; maar archeologische artefacten die in het Hebreeuws zijn geschreven en verwijzen naar Joodse koningenJoodse gebeden (die Joden tot op de dag van vandaag nog steeds zeggen) en zelfs naar oude wijnboeren in het land Israël zijn alomtegenwoordig.

Wat de “ik ben alleen anti-zionistische” antisemieten ook negeren (of beter proberen de aandacht af te leiden) is hoe nauw anti-zionistische stijlfiguren antisemitische stijlfiguren volgen, die eeuwenlang werden gebruikt om aan te zetten tot discriminatie en geweld tegen Joden.

De 19e-eeuwse antisemiet demoniseerde joden, onder alle volkeren op aarde, als de primaire oorzaak van de problemen in de wereld. Antizionisten demoniseren Israël, de Jood onder de naties, als de primaire oorzaak van de problemen in de wereld. Voor de 19e-eeuwse antisemiet waren joden bloeddorstige babymoordenaars. Anti-zionisten demoniseren routinematig de ene Joodse staat als een bloeddorstige babymoordenaar. 

De 19e-eeuwse antisemiet demoniseerde de Joden omdat ze op snode wijze de controle hadden over banken, de media en regeringen. Anti-zionisten demoniseren Israël regelmatig of zionisten die de banken, media en buitenlandse regeringen controleren. De parallellen zijn duidelijk.

Maar het meest antisemitische aspect van de antizionistische geloofsbelijdenis moeten de alomtegenwoordige pogingen zijn om de Joodse geschiedenis uit te wissen en het zionisme als een kolonialistische onderneming te bestempelen. George Orwell zei ooit : “De meest effectieve manier om mensen te vernietigen, is door hun eigen begrip van hun geschiedenis te ontkennen en uit te wissen.”

Die uitwissing vormt de kern van het antizionisme. Het vormt ook de kern van het Arabisch-Israëlische conflict. Want uiteindelijk zijn de beweringen van de antizionisten over kolonialisme wat psychologen projectie noemen. 

In de zevende en achtste eeuw veroverden en koloniseerden Arabische legers van het Arabische schiereiland het hele Midden-Oosten en Noord-Afrika (MENA). Sindsdien hebben hun nakomelingen, net als de nakomelingen van Europeanen in alle door Europeanen veroverde landen, zich over het algemeen verzet tegen alle inheemse rechten en onafhankelijkheidsbewegingen. Daarom is er in de afgelopen millennia nooit een onafhankelijke staat geweest voor de Koerden, Amazighen, Kopten of andere inheemse volkeren in de MENA (behalve het Joodse volk).

Antisemitisme is de oudste vorm van onverdraagzaamheid. Al meer dan 2000 jaar heeft het geleid tot talloze verdrijvingen en moorden op joden. Tegenwoordig omvat het antizionisme, een haat tegen de Joodse soevereiniteit en tegen het vermogen van Joden om zichzelf te verdedigen in hun eigen staat. 

Velen willen deze haat afschilderen als op de een of andere manier progressief, terwijl de kernmotivatie achter deze haat een regressief verlangen is om de enige succesvolle beweging voor inheemse rechten in de MENA te vernietigen en om de Joden opnieuw staatloos en weerloos te maken. Niemand mag zich laten meeslepen door een dergelijke contrafeitelijke dubbelhartigheid.

Bronnen:

  • naar een artikel van Micha Danzig “Opinion: Don’t be fooled. Zionism is an Indigenous rights movement and being anti-Zionist is antisemitic” van 10 december 2021 op de ste van The San Diego Union Tribune
  • met dank aan Tiki S. voor de hint

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.