Hamas op 34ste verjaardag: ‘Israël is afgeschrikt en vreest onze militaire reactie’

Gisteren vierde de terreurgroep Hamas met vele optochten en vlaggenparades de 34ste verjaardag van de oprichting van de beweging die plaatsvond op 14 december 1987. Hamas is een gewelddadige splintergroepering van de Palestijnse Moslimbroederschap.

Husam Badran (55 j.), een voormalige commandant van de Al Qassam Brigades en tegenwoordig leider van Hamas in Judea en Samaria, zei dinsdag dat Palestijnse Arabieren die op de “Westelijke Jordaanoever” wonen in staat zijn om met succes om te gaan met de “bezetting”.

Husam Badran

In een bericht aan omwonenden ter gelegenheid van de 34ste verjaardag van de oprichting van Hamas, zei Badran dat elke actie, zelfs de kleinste, een grote impact heeft op de Palestijnse arena.

De verjaardag valt te midden van een reeks recente Palestijnse terreuraanslagen, waarvan er vier alleen al in Jeruzalem plaatsvonden, waaronder een dodelijke schietpartij gepleegd door een lid van Hamas.

“We hebben het recht en het is niet mogelijk voor ons (Palestijnse) volk om het op te geven”, zei Badran, eraan toevoegend dat de ervaring van verzet en standvastigheid van de Palestijnen een boodschap naar de hele wereld stuurt en dat Hamas een sleutelspeler is geworden in het leiden van de gewapende strijd tegen Israël.

Hamas, vervolgde hij, is zich er volledig van bewust dat er een verandering is in het machtsevenwicht met Israël ten opzichte van de Palestijnen en dat er een situatie van wederzijdse afschrikking is ondanks de kloof in militaire capaciteiten.

Badran zei dat Israël niet langer in de Palestijnse arena zou kunnen opereren zonder rekening te houden met de reactie van de Palestijnse verzetsorganisaties en in het bijzonder Hamas.

Bronnen:

  • naar een artikel van Dalit Halevi “Hamas: Israel is deterred, fears a military response” en een artikel van Elad Benari “Hamas blames Fatah for deaths of its members in Lebanon” van 15 december 2021 op de site van Israel National News (INN)
  • naar een artikel van Emanuel Fabian “At founding anniversary rally, Hamas says won’t relinquish ‘an inch’ of sought land” van 11 december 2021 op de site van The Times of Israel
  • naar een artikelStatement on 34th anniversary of Hamas, “Shield of Jerusalem and Liberation Path”” van 14 december 2021 en een artikelHamas organizes rally in northern Gaza Strip to celebrate 34th anniversary” van 10 december 2021 en een artikelPress statement on 34th Anniversary of the Stone – Throwing Intifada” van 8 december 2021 op de site van Hamas

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.