Joods Nationaal Fonds komt in actie om 1.100 apen te redden

Makaken in een kooi op de Mazor-boerderij in de buurt van Petah Tikva, in centraal Israël. 

Het Joods Nationaal Fonds heeft ermee ingestemd om meer dan 1.000 apen op te nemen die meer dan zes jaar in het ongewisse waren gelaten nadat Israël het instituut had gesloten waar ze waren gefokt om te worden gebruikt voor experimenten.

De apen zullen worden verplaatst van de Mazor-boerderij in de buurt van Petah Tikva, waar ze in overvolle kooien hebben geleefd, naar de Israel Primate Sanctuary Foundation in het Ben Shemen-bos ten westen van de stad Modi’in, bevestigde de KKL-JNF maandag tijdens een bijeenkomst op het ministerie van Milieubescherming.

Om plaats te maken voor de 1.100 makaken, zal de KKL-JNF het Primate Sanctuary land geven om zijn huis uit te breiden in het bos, gelegen nabij het midden van het land. Het ministerie van Milieubescherming beloofde eerder 10 miljoen NIS ($ 3,2 miljoen) te reserveren om nieuwe accommodaties voor de dieren te bouwen.

Met de nieuwkomers wordt het Primate Sanctuary het grootste in zijn soort ter wereld. “Na vele jaren beginnen we optimistisch te worden”, zegt Ori Linial, verantwoordelijk bij de Israel Nature and Parks Authority voor wilde dieren die in gevangenschap worden gehouden.

De apen zijn de nakomelingen van zo’n 600 makaken die eerder naar het Primate Sanctuary verhuisden in 2013, toen de toenmalige minister van Milieubescherming, Gilad Erdan, opdracht gaf de BFC Monkey Breeding Farm te sluiten en de dieren te verkopen.

Een gouden leeuwenaapje beschermt haar pasgeboren baby (op het hoofd) in de Bijbelse Zoo van Jeruzalem op donderdag 23 maart 2018 [beeldbron: AP/Israel Hayom]

De boerderij werd in 1991 opgericht om apen te leveren aan laboratoria in de VS, en aanvankelijk ook in het VK, met makaken die uit Israël uit Mauritius werden gehaald, waar de dieren als ongedierte worden beschouwd en legaal mogen worden gevangen en geëxporteerd.

Activisten hadden decennialang aangedrongen op sluiting van de boerderij voordat Erdan besloot een einde te maken aan het gesanctioneerde fokken van apen voor experimenten.

Destijds accepteerde het Primate Sanctuary een verzoek van het Ministerie van Milieubescherming en de INPA om iets meer dan 600 volwassen fokkende apen, voornamelijk vrouwtjes, op te nemen. Ze voegden zich bij zo’n 200 apen die eerder naar de faciliteit waren gekomen nadat ze waren gered uit de illegale handel in wilde dieren en andere vormen van misbruik of die waren geadopteerd voor rehabilitatie nadat ze door laboratoria waren vrijgelaten.

Terwijl de staat probeerde te bedenken wat te doen met de meer dan duizend nakomelingen die achterbleven, kwam een ​​non-profitorganisatie genaamd Monkey Rescue tussenbeide om de boerderij over te nemen, met behulp van een donatie van $ 2 miljoen van de Israëlisch-Amerikaanse dierenliefhebber Adi Gil.

Gil financierde voedsel en onderhoud voor twee jaar. Daarna vond Monkey Rescue het moeilijk om elders geld in te zamelen, en de regering greep effectief in en stemde ermee in om voor de apen te zorgen totdat ze stierven. De levensverwachting van een makaak in gevangenschap varieert van 25 tot 35 jaar.

PA chef Mahmoud Abbas houdt ook veel van apen

Bronnen:

  • naar een artikel van Sue Surkes “Primate sanctuary, JNF swing into action to take 1,100 monkeys off state’s back” van 14 december 2021 op de site van The Times of Israel
  • naar een bericht “Rare, endangered primate born in Jerusalem zoo” van 23 maart 2018 op de site van Israel Hayom
  • naar een artikel van Michael Kammen “Jerusalem’s Modern Ark” van 6 maart 1983 op de site van The New Tork Times

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.