Israël treft geheime Syrische chemische wapenlaboratoria en faciliteiten

De IDF heeft op 8 juni 2021 drie geheime Syrische militaire chemische laboratoria en faciliteiten aangevallen die zich bevonden in de buurt van Homs en Damascus, volgens een rapport in de Washington Post. Bij de aanslag kwamen zeven Syrische soldaten om het leven.

Het rapport zegt dat inlichtingenfunctionarissen beweren dat Israël geloofde dat Syrië probeerde de productie van dodelijke zenuwgassen opnieuw op te starten. De aanval werd destijds als ongebruikelijk beschouwd, aangezien Israël zijn aanvallen normaal gesproken beperkte tot Iraanse posities in Syrië, en niet tot Syrische militaire locaties.

De Syrische president Bashar al-Assad gebruikte aan het begin van de Syrische burgeroorlog chemische wapens tegen zijn eigen burgers, hoewel het arsenaal oorspronkelijk bedoeld was om tegen Israël te worden gebruikt.

Volgens het rapport vond de eerste Israëlische aanval op de Syrische ambities op het gebied van chemische wapens plaats in maart 2020, in een aanval in de buurt van Homs, de op twee na grootste stad van Syrië.

De aanvallen waren blijkbaar preventief, om het vermogen van Syrië om chemische wapens te produceren te vernietigen voordat ze werden gemaakt. Door de zenuwen en chemische wapens te raken nadat ze waren geproduceerd, zouden de gevaarlijkere stoffen in de lucht en de nabijgelegen bevolking zijn vrijgekomen.

Presidenten Trump en Biden hoorden van de aanslagen en de beoogde doelen nadat de aanslagen voorbij waren.

Bronnen:

  • naar een artikelIsrael Hit Secret Syrian Chemical Weapons Labs & Facilities” van 13 december 2021 op de site van The Jewish Press
  • naar een artikel “Israel reported to strike several sites across Syria” van 9 juni 2021 op de site van The Times of Israel
  • naar een artikel “After suspension of attacks for more than a month | Israeli strikes hit military sites in Damascus and middle of Syria” van 8 juni 2021 op de site van The Syrian Observatory for Human Rights (SOHR)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.