Premier van Israël Bennett brengt historisch bezoek aan Verenigde Arabische Emiraten

Premier van Israël, Naftali Bennett, werd op zondag 12 december 2021 op de koninklijke luchthaven in Abu Dhabi plechtig ontvangen door de minister van Buitenlandse Zaken van de VAE, Abdullah bin Zayed al-Nahyan en een erewacht

De Israëlische premier Naftali Bennett arriveerde zondag in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) voor een bezoek aan de feitelijke heerser van het land, Abu Dhabi kroonprins Mohammed bin Zayed Al-Nahyan, ter gelegenheid van de eerste officiële reis van een Israëlische leider.

“Ik ben blij om te vertrekken op dit historische bezoek. We gaan manieren bespreken om onze samenwerking op een aantal gebieden te bevorderen, met name het versterken van onze economische en commerciële banden’, zei Bennett voordat hij aan boord ging van het vliegtuig naar Abu Dhabi.

“In slechts een jaar sinds het normaliseren van onze relatie, hebben we het buitengewone potentieel van het partnerschap tussen Israël en de VAE al gezien”, vervolgde hij. “Samen hebben we een echte kans om een ​​stabiel, welvarend en sterker Midden-Oosten te creëren. Dit is nog maar het begin.”

Bennett werd zondag op de koninklijke luchthaven in Abu Dhabi ontvangen door de minister van Buitenlandse Zaken van de VAE, Abdullah bin Zayed al-Nahyan, en een erewacht, aldus het kantoor van de Israëlische premier.

Hij is van plan om maandag een ontmoeting te hebben met kroonprins bin Zayed, de broer van de topdiplomaat, over het verdiepen van de banden – vooral over economische en regionale kwesties – die gericht zijn op het vergroten van de welvaart en het versterken van de stabiliteit tussen de twee landen.

Het bezoek van de premier komt slechts een week nadat Sjeik Tahnoon bin Zayed al Nahyan, de senior nationale veiligheidsadviseur van de VAE, in Iran een ontmoeting had met zijn ambtgenoot en de Iraanse president Ebrahim Raisi om de recente moeilijkheden te overwinnen en de samenwerking te verbeteren.

De Israëlische outlet Israel Hayom meldde zondag dat de toenadering er de laatste tijd toe heeft geleid dat Israël de inspanningen van de Emiraten om zijn Iron Dome-raketafweersystemen aan te schaffen, heeft afgewezen.

Bennets reis komt ook op de hielen van de moeilijke start van de zevende ronde van indirecte gesprekken tussen Teheran en de wereldmachten in Wenen om een ​​terugkeer naar de nucleaire deal van 2015 te bewerkstelligen. Westerse functionarissen hadden de afgelopen dagen hun ongenoegen geuit over de eisen van Iran om het nucleaire pact te redden, waarbij de Britse minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss zondag Teheran waarschuwde dat dit de “laatste kans” was voor zijn onderhandelaars om te goeder trouw aan tafel te komen.

Vorige week had de Israëlische minister van Defensie Benny Gantz een ontmoeting met Amerikaanse functionarissen in Washington te bespreken worst-case scenario’s, met inbegrip van een militaire aanval op de nucleaire installaties van Iran te vernietigen, moet de diplomatieke inspanningen voor een nieuwe akkoord mislukken.

Israël heeft het afgelopen jaar de banden met de VAE, Bahrein, Soedan en Marokko genormaliseerd, als onderdeel van de zogenaamde Abraham-akkoorden. De bilaterale handel tussen Israël en de VAE zal naar verwachting groeien tot meer dan $ 1 biljoen in het komende decennium, van ongeveer $ 700 miljoen sinds de ondertekening van het vredesakkoord, volgens de minister van Economie van de VAE, Abdulla Bin Touq.

De VAE ziet kansen voor hernieuwbare energie in Israël, evenals investeringen die voortkomen uit recent ondertekende overeenkomsten over voedsel- en agrotechnologietechnologieën. In november werd OurCrowd het eerste Israëlische durfkapitaalfonds dat een vergunning kreeg om in de VAE te opereren van Abu Dhabi Global Market (ADGM), het toonaangevende internationale financiële centrum in Abu Dhabi.

Minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid (L) en Ilan Shtulman, consul-generaal in Dubai (C) bij de opening van het nieuwe consulaat van Israël in Dubai, 30 juni 2021 [beeldbron: Shlomi Amsalem/GPO]

Bronnen:

  • naar een artikel van Sharon Wrobel “Israel’s Bennett on ‘Historic’ Visit to UAE to Strengthen Ties Amid Iran Nuclear Talks” van 12 december 2021 op de site van The Algemeiner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.