Partijleider FvD Thierry Baudet voor de rechter vanwege Holocaust vergelijkingen

Op deze dossierfoto van dinsdag 27 juli 2021 komen mensen samen om te protesteren tegen de COVID-19 vaccinatiepas in Rome. Demonstranten in Italië en Frankrijk droegen gele Davidsterren zoals de Joden die van de nazi’s moesten dragen om zich te identificeren tijdens de Holocaust. [beeldbron: AP Foto/Riccardo De Luca]

Op 15 december om 13.30 uur zal voor de rechtbank in Amsterdam een kort geding dienen tegen Thierry Baudet. De rechtszaak is aangespannen door het Centraal Joods Overleg, CIDI en een viertal Joodse oorlogsoverlevenden. Gevraagd wordt een aantal uitingen van Baudet op sociale media, waarin hij de corona maatregelen vergelijkt met de Holocaust, onrechtmatig te verklaren.

Het Centraal Joods Overleg, CIDI en de Joodse oorlogsoverlevenden worden vertegenwoordigd door mr. Jacqueline Schaap van het advocatenkantoor Visser, Schaap & Krijger. De eisers achten de uitingen van Baudet ernstig beledigend en onnodig grievend voor de vermoorde slachtoffers van de Holocaust, overlevenden en nabestaanden.

Zij verlangen de verwijdering van die uitingen en een verbod voor Baudet op het gebruik van beeldmateriaal van de Holocaust in het kader van het debat over de Corona maatregelen. Dit alles met een dwangsom van €25.000 per dag, als hij in gebreke blijft. 

De bewuste uitingen zijn gedaan op sociale media d.d. 14, 16 en 29 november. Het gaat daarbij om zijn bewering “De ongevaccineerden zijn de nieuwe Joden, de wegkijkende uitsluiters zijn de nieuwe nazi’s en NSB’ers”.

“Inderdaad, niets kan vergeleken worden met de Holocaust. Je kan ook niet de kwestie van de verplichte gele Davidster tijdens WOII vergelijken met het coronapasje. Ik walg van zulke vergelijkingen en blijf mij daar met alle macht tegen verzetten. En ik steun alles en iedereen die zich tegen dergelijke vergelijking verzet.

Tot op zekere hoogte zou je kunnen zeggen, “he ja, een dergelijk onderscheidingsteken, dat kennen we nog van de oorlog of van de Middeleeuwen.” Maar dan vergeten ze dat die Gele Davidster veel meer was dan enkel een onderscheidingsteken.

Je kan de Gele Davidster niet los maken van het hele vernietigingsproces dat de nazi’s in petto hadden. Die ster markeerde slechts het begin van de vervolging die uiteindelijk resulteerde in gaskamers en crematoria. Het doel was de uitroeiing van een heel volk, expliciet het Joodse volk, en dat is met de coronapas zeer zeker niet het geval.”
(Brabosh.com, ongevaccineerd, op 20 september 2021)

Vervolgens om een combinatie van twee foto’s: een van een kind dat niet naar het sinterklaasfeest zou mogen en ernaast een foto uit het Getto van Lodz (Polen) van een jongen met een Jodenster voor zijn deportatie. En tot slot om een foto van het concentratiekamp Buchenwald, waarin hij stelt: “Hoe is het MOGELIJK om nu nog altijd niet te zien hoe de geschiedenis zich herhaalt.” 

De Joodse gemeenschap van Canada veroordeelt t-shirts die COVID-19-vaccinaties vergelijken met de Holocaust

“Baudet stelt met deze uitingen de verschrikkingen van de Holocaust op een gelijk niveau als de maatregelen tegen corona. Hiermee bagatelliseert hij de Holocaust. Het maken van deze vergelijkingen gaat historisch en inhoudelijk volledig mank en is bijzonder kwetsend voor de nog levende slachtoffers van de Holocaust en de nabestaanden.”

“Baudet gaat op grove wijze voorbij aan de emoties die bij slachtoffers en nabestaanden worden opgeroepen en het feit dat de Holocaust bij hen nog steeds een bepalende rol in hun leven speelt. Het platform van Joodse organisaties Centraal Joods Overleg, CIDI en vier Joodse overlevenden uit die vreselijke tijd, zien na herhaalde waarschuwingen, geen andere weg dan bij de rechter om een verbod te vragen.”

Daarbij nemen de eisers in overweging dat de vrijheid van meningsuiting, die Baudet als politicus toekomt, geen rechtvaardiging kan bieden voor zijn onrechtmatig handelen. Centraal Joods Overleg, CIDI en de vier Joodse oorlogsoverlevenden nemen nadrukkelijk geen stelling in het debat over de corona maatregelen.

Echter de Joodse bevolkingsgroep, de slachtoffers en hun nabestaanden hebben er recht op om verschoond te blijven van ernstige en, voor Baudets doel volstrekt onnodige, kwetsingen met betrekking tot de Holocaust. Het staat in de rechtsstaat Nederland iedereen vrij om stelling te nemen tegen de coronamaatregelen. Dit kan echter niet met behulp van de hierboven genoemde uitingen, stellen de betreffende Joodse organisaties.

Bronnen:

 • naar een artikelBaudet voor de rechter vanwege Holocaust vergelijkingen” van 7 december 2021 op de site van Joods.nl
 • een artikel op deze blogJoodse organisaties roepen Den Haag op: stop met de vergelijking tussen de Holocaust en Covid-19” van 20 september 2021
 • naar een artikel “Joodse organisaties roepen Den Haag op: stop met de vergelijking tussen de Holocaust en Covid-19” van 19 september 2021 op de site van het Nieuw Israëlitisch Weekblad (NIW)
 • naar een artikel van Coleen Barry “European protesters compare vaccine passes to Holocaust, apartheid” van 2 augustus 2021 op de site van The Times of Israel
 • naar een artikel van Natalie Eilbert “‘This is … about hate.’ Holocaust comparisons show up at protests against hospitals’ COVID-19 vaccine mandates” van 13 augustus 2021 op de site van Green Bay Press-Gazette

7 gedachtes over “Partijleider FvD Thierry Baudet voor de rechter vanwege Holocaust vergelijkingen

 1. @Monte do Vale Porquinhas

  Omtrent de vergelijking die de FvD maakt met de Jodenvervolging tijdens de naziperiode (zonder expliciet Holocaust te vermelden) heb ik bv. dit op deze blog geplaatst:

  De Joodse geschiedenis verraden door de Holocaust te verwateren

  De Joodse geschiedenis verraden door de Holocaust te verwateren

  Kortom: als je maar genoeg water bij de Holocaust giet wordt het een genocide zoals alle andere, en dat is deze zeer zeker niet.

  Maar als ik een top-10 moest maken van de genocides in de geschiedenis zou ik dat doen op twee vellen papier.

  Op het ene vel zou ik schrijven “Shoah” (Joden horen niet graag Holocaust) en op het andere vel een hele dramatische waslijst van alle andere genocides van Pol Pot in Cambodja, via de Armeense genocide tot de Rouanda massacre enz. enz.

  Like

 2. De twee links die je toevoegt bewijzen alleen maar dat ze deze vergelijking niet maken.
  Het enige wat ze beweren is dat wat nu gebeurt te vergelijken is met hoe het in de dertiger jaren begon met het “framen” en behandelen van de Joden dat dit proces nu op dezelfde manier plaats vindt.
  Wanneer je dit niet ziet ben je ziende blind.
  D66 en het CIDI beginnen iedere keer over de holocaust en niet het Forum voor Democratie. Ik raad u aan om eens hele debatten te volgen en niet te reageren op wat je in de krant leest.

  De zinsnede:
  “Als je toch wilt vergelijken doe dat dan met bv. het voormalige Apartheidsbeleid in Z-Afrika of de Oeigoeren in China die in gevangenissen werden opgesloten, of vergelijk met de Armeense genocide door de Ottomaanse Turken, maar laat de Shoah met rust”,
  vind ik trouwens zeer discutabel.

  Wie bent u om hier kwalificaties aan te hangen. Vindt u het een top-tien en vindt u dat de joden vervolging heeft gewonnen.

  Like

 3. @Monte do Vale Porquinhas

  Ja natuurlijk heeft Thierry Baudet bij herhaling de Holocaust vergeleken met het coronabeleid. Ook Pepijn Van Houwelingen en Gideon van Meijeren deden (en doen dat nog) bij herhaling.

  Het is gewoon een partijstandpunt zoals je kan lezen op de website van het Forum voor Democratie:

  Gewone Duitser juichte om ‘maatregelen’ tegen Joden
  https://www.fvd.nl/gewone-duitser-juichte-om-maatregelen-tegen-joden

  “Links verliest monopolie op WO2-vergelijkingen”
  https://www.fvd.nl/prof-paul-cliteur-links-verliest-monopolie-op-wo2-vergelijkingen

  Het is niet omdat andere partijen (vooral links) dat ook doen dat dit de was van FvD witter wast. Het is gewoon fout. Laat de FvD daar mee ophouden. Het brengt alleen de partij zelves schade toe.

  Like

 4. De vergelijking tussen de Holocaust en de maatregelen tegen Covid-19 wordt gemaakt door het CIDI en door D66 en niet door Baudet. Andere partijen zoals de PvdA en CU doen hier vrolijk aan mee. Alleen maar het framen van het Forum voor Democratie.
  D66 is trouwens samen met hun leider Sigrid Kaag is de meest antisemitische partij van Nederland. Hier is op deze site al vaak genoeg over gepubliceerd. Onder andere over financieren van terroristische organisaties.

  Like

 5. @”het volk dat Satan” Ik begrijp er niet zoveel van, maar het ging mij enkel om de vergelijking tussen de Shoah en het coronabeleid. Voor het overige steun ik de kritiek op dat beleid van de FvD. De Shoah erbij betrekken is overbodig en kwetst onnodig mensen zoals ik en in het bijzonder de Joden.

  Met dat te doen wordt bovendien de terechte corona kritiek ondermijnt en zelfs ongeloofwaardig gemaakt.

  Als je toch wilt vergelijken doe dat dan met bv. het voormalige Apartheidsbeleid in Z-Afrika of de Oeigoeren in China die in gevangenissen werden opgesloten, of vergelijk met de Armeense genocide door de Ottomaanse Turken, maar laat de Shoah met rust.

  Like

 6. Nam nota van jullie reactie ten overstaan van Boudet…..
  Maar het schijnt u te ontgaan wat er WERKELIJK aan het gebeuren is niet alleen in Nederland…… maar wereld wijd ?
  De kern waar zelfs Boudet niet mee bezig is/was is het gruwelijke naakte feit dat de Filosofie van Hitler en Himler #SPRING_LEVEND_Is
  de redenering om indertijd Joden (mijn Vriende via Abrahams convenant) te vervolgen in Buchenwal is met de synergie van Corona en de #CORONAPASPOORT heeft als aankooppunt dat de overste van de wereld die Satan is ….. de tweedeling van het mensenras wil maar met het doel vijandschap te stellen tussen het Volk G’D toegewijd en het volk dat Satan als god kiest…….
  Waartussen een eeuwigheid van verlorenheid tussen ligt lees afgesneden van G’D…. blijkbaar ontgaat dit gruwelijke feit u wat Saten ten zeerste verheugd want daarmee doet u exact wat hij wil …..
  #IN_ZIJN_VAL_TRAPPEN …. waarmee hij G’D precies kan aanvallen !

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.