Antisemitisme nam wereldwijd toe tijdens Chanoeka, vele menorah’s beschadigd

De Qassam Menorah van Sderoth, zuid-Israël. Bewoners hebben van brokstukken van qassam raketten die doorheen de jaren in hun stad zijn ingeslagen een negenarmige menorah gemaakt, symbool voor de jarenlange beschietingen van Hamas en Co vanuit de Gazastrook [beeldbron: Matty Stern]

De jaarlijkse achtdaagse joodse feestdag van Chanoeka gaat over het algemeen gepaard met een piek van antisemitische incidenten over de hele wereld, en dit jaar was dat helaas niet anders.

De hoge zichtbaarheid van het “Festival van Licht”, met menora’s tentoongesteld op prominente open locaties en de ramen van privéwoningen, biedt een gemakkelijk toegankelijke, doelwitrijke omgeving voor jodenhaters.

Tijdens Chanoeka dit jaar, dat liep van 28 november tot 6 december, heeft de informatiehub van de Combat Antisemitism Movement (CAM) 17 meldingen van antisemitische incidenten gevolgd die specifiek verband hielden met openbare menora-vertoningen of andere Chanoeka-vieringen.

In de Verenigde Staten werd een stalen menora van 460 pond die in het centrum van Lancaster, Pennsylvania was geplaatst, beschadigd door niet-geïdentificeerde vandalen (twitterbericht hierboven).

In de wijk Federal Hill in Baltimore, Maryland, werd een steen door de voorruit gegooid van een huis waar een moeder, vader en hun twee kinderen enkele minuten eerder de kaarsen van hun menora hadden aangestoken.

En in de wijk Hollis Hills in Queens, New York, werd een grote menora op een verkeerseiland op de weg beschadigd, waarbij de meeste lichten kapot werden geslagen. Dit gebeurde op dezelfde plek waar in 2014 twee keer een menora werd omvergeworpen door vandalen.

Menorah vernietigd op Hollis Hills-site in Queens, New York

Aan de Universiteit van Wisconsin-Madison werden op de eerste avond van Chanoeka met krijt buiten het Hillel-centrum anti-Israëlische berichten getekend.

In Los Angeles, Californië, werd een antisemitische folder gevonden aan de voet van een menora die buiten Congregation Mogen David stond, in de wijk Beverlywood. En in het nabijgelegen Hollywood stal een man die in een witte pick-uptruck reed een zes meter hoge menora van de tuin van een huis.

Terug aan de oostkust, in Medford, Massachusetts, in de buurt van Boston, werd de joodse gemeenschap opgeschrikt door een gemeentelijke openbare menora-vertoning die door velen als antisemitisch werd beschouwd.

De burgemeester van Medford verontschuldigde zich uiteindelijk voor het display, dat een naar achteren gerichte menora bevatte en een uitleg van de symboliek van de kaarsen die christelijke verwijzingen bevatte.

Ondertussen werd aan de andere kant van de Atlantische Oceaan, in Londen, Engeland, een groep jonge Joden die Chanoeka vierden aangevallen door een groep mannen die antisemitische leuzen riepen, de nazi’s groetten, en sloegen en spuwden op hun feestbus terwijl deze door Oxford Street reed.

De beschadigde menora in de Londense wijk Camden

Ook werd in de wijk Primrose Hill in de Londense wijk Camden een in het openbaar tentoongestelde menora omgegooid en door vandalen in tweeën gebogen.

In Hof, Duitsland, werd een menora die buiten de Mariakerk was opgesteld, geraakt en beschadigd door een vrachtwagen, het tweede incident op de locatie sinds 2019. En ook in Duitsland werd een menora die in het centrum van Neurenberg werd tentoongesteld twee keer beschadigd door vandalen.

In Oost-Europa zag het land Oekraïne een reeks menora-ontheiligingsincidenten, in Kiev, Dnipro, Kryvyi Rih, Uzhhorod, Rivne en Nikolaev.

Een beschadigde menora naast de rivier de Uzh in Uzhhorod, Oekraïne

In totaal, inclusief voorvallen die niet direct verband houden met de Chanoeka, waren er afgelopen week 48 nieuwe mediaberichten over antisemitische incidenten, waaronder een reeks fysieke aanvallen op Joodse kinderen in Brooklyn, New York, en het bekladden van een winkel in Savona, Italië, met antisemitische symbolen en taal.

De golf van antisemitische incidenten tijdens Chanoeka benadrukt de noodzaak voor wetshandhavingsinstanties om prioriteit te geven aan de bescherming van Joodse sites, vooral tijdens belangrijke feestdagen, wanneer de dreiging van antisemitisch vandalisme en geweld altijd toeneemt.

Bij het plaatje hierboven: Jodenhaat en Israëlhaat zijn de twee kanten van dezelfde munt.  Chanoeka 2008. De Menorah op de Meir in Antwerpen werd in de nacht van vrijdag 26 op zaterdag 27 december 2008 door ‘onbekende’ bekenden vernield. Hij werd niet meer opgericht. Dit was geen toevallige daad van vandalisme: het was namelijk de eerste dag van het Gazaconflict – Operation Cast Lead. De vernieling van de Menorah in Antwerpen markeerde het begin van een antisemitische golf van geweld en Jodenhaat die wekenlang over de hele wereld zal rondrazen.

Bronnen:

  • naar een artikelAntisemitism spikes worldwide during Hanukkah, driven by attacks on menorahs” van 10 december 2021 op de site van Israel National News
  • naar een artikelAntisemitism Spikes Worldwide During Hanukkah, Driven by Public Menorah Desecrations” van 8 december 2021 op de site van Combat Antisemitism Movement (CAM)
  • naar een artikelMenorah Desecrations, Vandalism Mark Hanukkah Holiday in US and Abroad” van 11 december 2021 op de site van The Jewish Press
  • met dank aan Tiki S. voor de hint

Een gedachte over “Antisemitisme nam wereldwijd toe tijdens Chanoeka, vele menorah’s beschadigd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.