Wapenopslagplaats van Hamas geëxplodeerd in Palestijns vluchtelingenkamp in Libanon

Leden van de Ezz-Al Din Al-Qassam Brigades, de gewapende vleugel van de Hamas-beweging, paraderen op vrachtwagens met raketten in een straat in Khan Yunis, in de zuidelijke Gazastrook op 27 mei 2021 [beeldbron: Thomas Coex/AFP]

Een wapenopslagplaats van de Palestijnse terreurgroep Hamas is afgelopen vrijdagnacht geëxplodeerd in een vluchtelingenkamp in Zuid-Libanon, waarbij een aantal mensen is omgekomen en gewond is geraakt, berichtte het door de staat gerunde National News Agency.

Een Libanese veiligheidsfunctionaris zei dat de autoriteiten nog geen exacte aantallen van de slachtoffers hebben, maar dat er mogelijk 12 doden zijn in het Burj al-Shamali-kamp in de havenstad Tyrus. De NNA zei dat het leger het gebied had afgezet, waardoor mensen het kamp niet konden binnenkomen of verlaten.

Eerder vrijdag zeiden kampbewoners dat explosies het kamp deed schudden, eraan toevoegend dat de aard van de ontploffing niet meteen duidelijk was. Ambulances kwamen met spoed ter plaatse, vertelden bewoners telefonisch aan The Associated Press.

Volgens de eerste berichten was er een brand ontstaan ​​in een dieseltanker en was deze overgeslagen naar een nabijgelegen moskee die wordt gecontroleerd door de Palestijnse militante groepering Hamas. De brand veroorzaakte explosies van enkele wapens die volgens de bewoners in de moskee waren opgeslagen.

NNA voegde eraan toe dat de openbare aanklager in Zuid-Libanon veiligheidsdiensten en wapenexperts heeft gevraagd om de wapenopslagplaats van Hamas te inspecteren, eraan toevoegend dat de plaats niet gelieerd is aan de Hezbollah-terreurgroep die een groot deel van Zuid-Libanon controleert.

Het dozijn Palestijnse kampen in het land wordt uit gewoonte niet betreed door de Libanese autoriteiten waardoor de Palestijnse terreurgroepen nagenoeg vrij spel krijgen met alle gekende gevolgen van dien.

Shehab News Agency, dat dicht bij Hamas staat, citeerde een Palestijnse bron die zei dat de explosie werd veroorzaakt door de ontsteking van zuurstofflessen die waren opgeslagen voor gebruik in de strijd tegen de COVID-19-pandemie. Maar dat is de versie van Hamas die uiteraard zelden de ware feiten brengt.

Burj al-Shemali

Het vluchtelingenkamp Burj al-Shemali op zowat 3 kilometer van de havenstad Tyrus, is één van de twaalf vluchtelingenkampen in Libanon waar volgens de UNRWA alles samen geregistreerde 543.832 nakomelingen van Arabieren zouden wonen die het gebied zijn ontvlucht in 1948, voorafgaande aan Israël’s onafhankelijkheid en de daarop volgende Arabische aanvalsoorlog tegen de kersverse Joodse staat..

In totaal telt UNRWA 5.703.546 nakomelingen van vluchtelingen per 31 december 2020 die verspreid leven in Libanon, Jordanië, Syrië, Gaza en in Judea & Samaria. De twaalf kampen in Libanon, die zowat 10% van alle Arabische vluchtelingen herbergen, worden nagenoeg allemaal gecontroleerd door Hamas en of Al Fatah.

Bronnen:

  • naar een artikelSeveral killed as explosions rock alleged Hamas weapons cache in southern Lebanon” van 10 december 2021 op de site van The Times of Israel
  • naar een artikelAround a dozen people injured in explosion at Lebanon Palestinian camp” van 11 december 2021 op de site van The Jerusalem Post

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.