Berlijnse joden lijden onder dagelijks antisemitisme, zegt Duits rapport

Betoging tegen Israël op 15 mei 2021 in Neukölln tijdens Operation Guardian of the Walls (10-21 mei 2021) in Gaza. Het bord leest: “Israël bestaat niet, het is allemaal Palestina” [beeldbron: RIAS]

Antisemitische incidenten in de hoofdstad van Duitsland bereikten in de eerste zes maanden van dit jaar een piek in vergelijking met jaren daarvoor, volgens een donderdag gepubliceerd rapport, voornamelijk aangewakkerd door Israël-gerelateerde haat en protesten tegen coronavirusmaatregelen.

Van januari tot juni werden in Berlijn in totaal 522 antisemitische wandaden geregistreerd, een stijging van ongeveer 17 procent op jaarbasis, volgens een rapport van RIAS, een in Berlijn gevestigd controle-instituut.

Het aantal was het hoogste sinds 2018. Gemiddeld waren er in de periode bijna drie antisemitische incidenten per dag, waarbij bijna de helft van de incidenten (211) werden geregistreerd tijdens de vijandelijkheden van de maand mei tussen Israël en de terreurgroep Hamas.

“Elke antisemitische daad is er één te veel”, zegt Samuel Salzborn, antisemitismecommissaris voor Berlijn. “We moeten ernaar streven om geen antisemitische incidenten meer te hebben. Helaas zijn we er nog lang niet.”

Salzborn zei dat de laatste RIAS-studie één punt bijzonder duidelijk maakt: “antisemitische incidenten stapelen zich op wanneer mensen excuses vinden om hun haat te rechtvaardigen.”

“Dit was het meest recent zichtbaar in de context van de ideologische samenzweringsscène ‘Querdenken’ en tijdens de anti-Israëldemonstraties in het voorjaar”, vervolgde hij, verwijzend naar de rechtse politieke groepering. “We moeten deze structuren van kansen voor antisemitische uitingen en daden eerder in gedachten houden en niet toestaan ​​​​dat ze in de eerste plaats antisemitische hotspots worden.”

Het RIAS-rapport verzamelde gegevens over 22 gevallen van materiële schade; 12 aanvallen; en 447 afleveringen van kwetsend gedrag, waaronder antisemitisch verbaal geweld en intimidatie, die werden gedocumenteerd tijdens 35 antisemitische bijeenkomsten en demonstraties. Het rapport registreerde ook 26 gevallen van verspreide antisemitische brieven.

Betoging tegen Israël op 15 mei 2021 in Neukölln tijdens Operation Guardian of the Walls (10-21 mei 2021) in Gaza. De eeuwenoude kindermoord wordt weer boven gehaald [beeldbron: RIAS]

Omdat RIAS enkele incidenten onder meer dan één classificatie omvatte, hield ongeveer 48% van de incidenten verband met Israëlgerelateerd antisemitisme, en ongeveer 43% had betrekking op gevallen van “post-Shoah” antisemitisme – degenen die de herinnering aan de nazi-misdaden verwierpen. Dergelijke bagatelliserende inhoud werd gevonden in meer dan driekwart van alle antisemitische incidenten in verband met de COVID-19-pandemie.

Een vijfde van de incidenten werd geclassificeerd onder ‘modern’ antisemitisme, waarbij typische gevallen samenzweringen waren over Joden die buitenmaatse politieke of economische macht uitoefenden.

Tegelijkertijd bleek uit het rapport dat meer dan de helft van de antisemitische incidenten tijdens de periode van zes maanden geen onmiddellijk herkenbare connectie vertoonden met het Gaza-conflict in mei of de COVID-19-pandemie.

“Ook dit laat zien hoe wijdverbreid antisemitische houdingen zijn in alle politieke spectra en hoeveel antisemitisme als een soort achtergrondgeluid het dagelijkse leven van de Berlijnse joden vergezelt”, aldus het rapport.

Bronnen:

  • naar een artikel van Sharon Wrobel “Berlin Jews Face ‘Background Noise’ of Daily Antisemitism, Says German Monitoring Report” van 9 december 2021 op de site van The Algemeiner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.