Antisemitische aanslag in Parijs: ‘Bent u een juwelier en een Jood?’

De eerste details zijn naar voren gekomen van de angstaanjagende beproeving van een 70-jarige joodse man in Parijs die vorige week werd geslagen, beroofd en vastgebonden aan een stoel in zijn eigen appartement door antisemitische indringers die nog steeds op vrije voeten zijn.

Volgens een verklaring op dinsdag van Le Bureau National de Vigilance Contre l’Antisémitisme (BNVCA), een in Parijs gevestigde organisatie die slachtoffers van antisemitisch geweld in Frankrijk vertegenwoordigt, voerden twee aanvallers met een kap gewapend met een pistool de aanval uit op 1 december j.l.

De buit: 250 euro

Volgens het verhaal van het slachtoffer was een van de twee aanvallers van Arabische afkomst, terwijl de tweede van Afrikaanse afkomst was. Nadat ze met hun vuisten op de deur van het appartement van het slachtoffer hadden gebonsd voordat ze naar binnen drongen. De aanvallers regenden slagen op hun slachtoffer en richtten toen het pistool op zijn slaap.

Een van de aanvallers vroeg het slachtoffer vervolgens of hij een “juwelier en een jood” was. Het slachtoffer antwoordde dat hij weliswaar geen juwelier was, maar wel een Jood. De aanvallers duwden het slachtoffer vervolgens in een stoel en vroegen hem herhaaldelijk waar het “goud” werd bewaard en waarschuwden dat als hij probeerde zichzelf op te tillen, “ik een kogel door je hoofd zal schieten.”

Een van de aanvallers sloeg met het pistool in het gezicht van het slachtoffer, waardoor hij zwaar gekneusd en bebloed achterbleef. Nadat hun zoektocht naar geld en waardevolle spullen een bedrag van 250 euro opleverde – ongeveer $ 280 – bonden de twee aanvallers het slachtoffer met plakband aan zijn stoel en vluchtten vervolgens. 

Het slachtoffer wist zijn vrouw te bellen voor hulp. Nadat de hulpdiensten arriveerden, werd hij behandeld voor zijn verwondingen in een plaatselijk ziekenhuis en er werd gemeld dat hij “ernstige pijn” in zijn rechteroog ervoer als gevolg van een van de slagen op zijn hoofd.

Contre l’Antisémitisme

De BNVCA zei dat het er bij de lokale politie op had aangedrongen “al het mogelijke te doen om de daders van deze antisemitische misdaad te identificeren en voor de rechter te brengen.” 

Het parket van Parijs heeft een formeel onderzoek geopend naar de aanval op de beschuldiging van ontvoering en diefstal met geweld. Een woordvoerder van het parket vertelde woensdag aan de nieuwszender LCI dat het onderzoek “met name het antisemitische karakter van de feiten” zal onderzoeken.

Er zijn de afgelopen jaren verschillende gevallen geweest van kwetsbare joden in Frankrijk die het doelwit waren van huisinvasies en overvallen. In 2017 werd Sarah Halimi , een 65-jarige gepensioneerde, in haar eigen huis vermoord door een islamitische indringer, terwijl in 2018 Mireille Knoll , een 85-jarige overlevende van de Holocaust, 11 keer werd neergestoken in haar appartement voor haar lichaam werd in brand gestoken.

“Al enkele jaren zien we dat Joden steeds vaker in hun eigen huis worden aangevallen”, aldus de BNVCA-verklaring. De groep voegde eraan toe dat veel Joden in Parijs, waaronder het slachtoffer van de aanslag van afgelopen woensdag, de wens hadden geuit om de wijken waar ze nu wonen te verlaten vanwege het groeiende risico op antisemitisch geweld.

Bronnen:

  • naar een artikel‘Are You a Jeweler and a Jew?’: Elderly French Jewish Man Attacked and Robbed in His Paris Apartment by Antisemitic Assailants” van 8 december 2021 op de site van The Algemeiner
  • naar een artikelFrance: violente agression antisémite contre un homme de 70 ans à Paris” van 7 december 2021 op de site van i24News
  • met dank aan Tiki S. voor de hint

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.