104 jaar geleden: De Britten verslaan de Ottomanen en nemen Jeruzalem in tijdens Eerste Wereldoorlog

De overgave van Jeruzalem, 9 december 1917 [beeldbron: Wikimedia Commons]

Op 9 december 2021 was het 104 jaar geleden dat de (Turkse) Ottomaanse overgave zich in de Slag om Jeruzalem overgaf en een groot moreel en een strategische overwinning behaalde in een belangrijke stad in deze belangrijke slag om de Eerste Wereldoorlog.

De strijd zelf was het hoogtepunt van een lange, bloedige campagne in het Midden-Oosten van de Britten tegen de Turken, iets dat al een tijdje moeilijk begon. Tijdens de Eerste Wereldoorlog leden de Britse troepen meerdere vernederende en kostbare verliezen tegen de Turken. Dit omvatte de rampzalige Gallipoli-campagne, de Slag bij Kut in het hedendaagse Irak en twee verliezen in Gaza.

Het innemen van de heilige stad was belangrijk, niet alleen vanwege de religieuze symboliek voor het grotendeels christelijke Verenigde Koninkrijk, maar ook omdat het van vitaal belang was voor de Ottomaanse bevoorradingsroutes en voor de Britten om een ​​sterkere positie in te nemen.

De kansen keerden voor de Britten toen, na een tweede verlies bij Gaza, de bevelvoerende generaal van wat de “Egyptische expeditiemacht” was genoemd, generaal Sir Archibald Murray, werd vervangen door generaal Edmund Allenby, die instructies had gekregen van de premier: “Verover Jeruzalem tegen Kerstmis.” 

Dit was makkelijker gezegd dan gedaan. De Ottomaanse frontlinie domineerde het zuiden met loopgraven, schansen en vestingwerken, evenals belangrijke wegen en spoorlijnen. Maar eind oktober leidde Allenby de Britten uiteindelijk naar de overwinning op de Ottomanen in de Slag bij Beersjeba op 31 oktober 1917, waarmee de opmars van het Britse leger in de regio begon en de Ottomanen terugdrong.

Een week nadat Beersjeba was ingenomen, viel Gaza eindelijk. Allenby’s ogen waren op Jeruzalem gericht. En ook dit was geen gemakkelijke opgave. Kaarten van de regio waren onnauwkeurig en de Ottomanen waren al begonnen het gebied te versterken met hekken. Er moesten bevoorradingsinspanningen worden georganiseerd om de troepen bevoorraad te houden met voedsel, water en munitie, maar ze waren al verre van gemakkelijk beleverbare gebieden – nog verergerd door de Ottomaanse vernietiging van de bestaande bevoorradingsinfrastructuur toen ze zich terugtrokken.

De strijd zelf zou op 17 november zijn begonnen en het was niet een simpele botsing voor de stad. Het was eerder een complexe reeks veldslagen in de hele regio, waarbij zelfs tot aan Jaffa werd gevochten. Het zag beslissende schermutselingen toen de in de minderheid zijnde Britse troepen werden gedwongen te kampen met numeriek superieure Ottomaanse troepen, en ook moeite hadden om de voorraden uit Beersjeba op peil te houden – iets waar de Ottomanen graag hun voordeel mee deden. 

De Ottomanen hadden tegenaanvallen uitgevoerd op de Britse aanvoer- en communicatielijnen, in de hoop deze te isoleren en te verzwakken. Maar uiteindelijk konden ze niet genoeg terrein winnen. De Britten hielden stand en bleven door de stad ingegraven, en verse troepen van achteren konden de vermoeide troepen vervangen die zich aan het front hadden verschanst. 

Al snel werd duidelijk dat de stad verloren was. In feite waren veel van de Ottomaanse troepen en commandanten op dat moment de stad ontvlucht. Het Britse leger had de stad bijna volledig omsingeld en op 9 december gaf de burgemeester van de stad, Hussein Salim al-Husseini, een overgavebrief.

Jeruzalem, 11 december 1917.  De Britse generaal Edmund Allenby stapt via de Jaffa Poort de Oude Stad binnen naar aanleiding van de Britse militaire overwinning op de Ottomaanse Turken, die 400 jaar lang de Joodse staat bezet hielden en compleet leegroofden. De Britten zullen zich pas in mei 1948 terugtrekken na de heroprichting van de Joodse staat  [beeldbron: Toren van David Museum] 

Twee dagen later zou Allenby zelf in Jeruzalem aankomen (plaatje hierboven) voor een formele toegang tot de Heilige Stad, die nu onder Britse controle staat. Allenby reed naar de poorten van de oude stad, steeg af en leidde een falanx van officieren door de ingang van de Jaffapoort naar de David’s Citadel, waar hij een grote menigte Jeruzalemieten toesprak. Hij koos er bewust voor om de Oude Stad in te lopen omdat, zei hij, alleen de Messias de Heilige Stad binnen mocht rijden.

Onder de officieren die achter hem marcheerden, bevond zich TE Lawrence, later bekend als Lawrence of Arabia. Ondanks zijn heldendaden aan de andere kant van de rivier de Jordaan, zou hij over zijn ervaring in Jeruzalem schrijven: “Dit was voor mij het meest opperste moment van de oorlog.”

Sprekend vanaf een platform bij David’s Citadel, las Allenby:

“Aan de inwoners van Jeruzalem de Gezegende, en de mensen die in de omgeving wonen. De nederlaag toegebracht aan de Turken door de troepen onder mijn bevel heeft geresulteerd in de bezetting van uw stad door mijn troepen.

“Ik verklaar daarom hier en nu dat het onder de staat van beleg valt, onder welke vorm van bestuur het zal blijven zolang militaire overwegingen het noodzakelijk maken.

“Echter, opdat niemand van u gealarmeerd zou worden door uw ervaringen door toedoen van de vijand die zich heeft teruggetrokken, deel ik u hierbij mede dat het mijn wens is dat eenieder zijn wettige zaken voortzet zonder angst voor onderbreking.“

“Bovendien, aangezien uw stad met genegenheid wordt beschouwd door de aanhangers van drie van de grote religies van de mensheid, en haar grond is ingewijd door de gebeden en bedevaarten van vrome mensen van die drie religies gedurende vele eeuwen, maak ik het u bekend dat elk heilig gebouw, monument, heilige plek, heiligdom, traditionele plaats, schenking, vrome legaat of gebruikelijke plaats van aanbidding, van welke vorm dan ook van de drie religies, zal worden gehandhaafd en beschermd volgens de bestaande gebruiken en overtuigingen van degenen tot wiens geloof ze zijn heilig.”

Foto van de voorpagina van de New York Herald op de dag dat Jeruzalem werd ingenomen [beeldbron: Wikimedia Commons]

De Britten zouden de stad behouden tot ze zich in 1948 volledig terugtrokken uit het Mandaat Palestina. De strijd zelf was echter nog niet gestreden. De gevechten om Jeruzalem zouden doorgaan tot het einde van de maand, terwijl er nog tal van andere gevechten zouden plaatsvinden.

De strijd was een grote overwinning voor de Britten op verschillende niveaus. Politiek gezien heeft het de belofte waargemaakt om Jeruzalem voor Kerstmis in te nemen, wat een belangrijke christelijke morele boost gaf. Bijgevolg leden de Ottomanen de vernedering om de controle over zo’n belangrijke islamitische heilige plaats te verliezen.

Strategisch gezien stelde de verovering van Jeruzalem de Britten in staat een sterke verdedigingslinie op te zetten, die zich uitstrekte tot aan de Middellandse Zee en uiteindelijk tot aan de Dode Zee. Het was een groot Brits militair succes en benadrukte de ongelooflijke winst in de campagne, vergeleken met de strijd waarmee de Britse troepen aan het westfront te maken kregen.

Vanuit deze positie zou het Britse leger door de regio blijven trekken, met als hoogtepunt de uiteindelijke verovering van de rest van het Heilige Land en later Syrië voordat de Ottomanen zich uiteindelijk overgaven en hun rol in de oorlog voorgoed beëindigden.

Bronnen:

  • naar een artikel van Aaron Reich “On This Day: Ottomans surrender Jerusalem in World War I” van 9 december 2021 en een artikelOn This Day: Ottomans defeated in World War I’s Battle of Beersheba” van 31 oktober 2021 op de site van The Jerusalem Post

Een gedachte over “104 jaar geleden: De Britten verslaan de Ottomanen en nemen Jeruzalem in tijdens Eerste Wereldoorlog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.