Europese Joodse studenten worden geconfronteerd met antisemitische laster en aanvallen

Als er een overlevingshandboek voor Joodse studenten aan de universiteiten van Europa zou zijn, zou het waarschijnlijk hiermee beginnen:

 1. Vertel niemand dat je joods bent.
 2. Veroordeel Israël als een terroristische, genocidale staat.
 3. Wen er aan.

Dit is althans de ervaring van studenten aan de Universiteit van Maastricht in Nederland, volgens recente rapporten en een eye-opening interview met een Joodse studentenleider daar.

Maar studenten aan universiteiten in België, Frankrijk en het VK hebben te maken gehad met soortgelijke vormen van antisemitisme op de campus. Een persbureau in het VK verklaarde vorige maand dat “antisemitisch misbruik op universiteitscampussen recordniveaus heeft bereikt” – een volledige 59 procent hoger dan in 2020.

Een student aan de Glasgow University werd aangemoedigd om “zelf gas te gaan geven”, aldus de Times ; een ander kreeg een gephotoshopte afbeelding van haar hoofd in een guillotine toegestuurd.

En het zijn niet alleen studenten. Zoals een professor aan de Universiteit van Maastricht tegen een joodse collega zei : “Als je je baan wilt behouden, vertel dan aan niemand dat je joods bent en dat je Israël steunt.”

In een gesprek met de Nederlandse online krant Israel Nieuws beschreef de Maastrichtse student Ethan Gabriel Bergman tientallen incidenten op de school, waaronder het besluit van de administratie om de Internationale Holocaustherdenkingsdag op de schoolkalender te negeren, waarbij alleen de “Chocoladetaartdag”, die op dezelfde dag valt, werd vermeld.

Afgelopen mei, toen anti-Israëldemonstraties Europa opschudden, droegen demonstranten aan de universiteit spandoeken met de bewering dat “[Israël] alleen bloed wil zien. Arabisch bloed, zoveel mogelijk – bloed, hoe meer hoe beter – bloed, het belangrijkste is dat Arabisch bloed wordt vergoten”, zoals anderen anti-Israëlische gezangen in het Arabisch herhaalden.

Maar toen een Joodse student er wanhopig over schreef in een studenten-Facebookgroep, waren de reacties allesbehalve ondersteunend. “Vuile kanker-jood, ik hoop dat ze de gaskamers weer aanzetten”, schreef de een, en de ander: “jouw stinkende mensen zullen vernietigd worden.”

Op zoek naar disciplinaire maatregelen meldde de student, die anoniem blijft, het incident aan de universiteitsbestuurders. Het antwoord: Vind je niet dat je het verdiende om zo onvriendelijk te zijn?

Ook Bergman heeft zijn deel van de jodenhaat gezien. Eerder dit jaar keerde hij terug naar zijn appartement in studentenhuisvesting en vond een hakenkruis op zijn deur geschilderd, en zijn mezoeza was tegen de grond geslagen. En de meerderheid van zijn eigen professoren, vertelde hij aan Israel Nieuws, hebben zich aangemeld om de inspanningen te steunen om Israël te boycotten, af te stoten van en te bestraffen (bekend als de BDS-beweging) – een trend die hij, als lid van de European Jewish Association ( EJA), heeft zich internationaal verspreid.

De EJA zelf, zei hij, is verteld dat “universiteiten en studentengroepen alleen met hen zullen samenwerken als Joodse studenten zich tegen Israël keren en geen banden met Israël aangaan tijdens gezamenlijke evenementen.” Dit, zei hij, komt neer op het vertellen van joden dat ze de BDS-beweging moeten steunen om door niet-joden geaccepteerd te worden.

Ondanks deze geschiedenis, toen de Nederlandse Joodse mensenrechtenorganisatie, Centrum Informatie en Documentatie Israel (Cidi.nl), de Universiteit van Maastricht vroeg om te reageren op Bergmans interview, ontkende de raad van bestuur kennis van de incidenten of trends die hij beschreef. “Noch werknemers noch studenten hebben geklaagd over concrete gevallen van discriminatie”, zeiden ze.

Maastricht — een van Europa’s top 50 universiteiten, met meer dan 21.000 studenten — is ook niet de enige universiteit in Nederland met een broeiend antisemitismeprobleem. 

In 2018 nodigden leden van de campusafdeling van Students for Justice in Palestine (SJP) aan de Vrije Universiteit (Vrije Universiteit) in Amsterdam, ondersteund door de extreemlinkse groep Revolutionaire Eenheid, de Palestijnse terrorist Rasmieh Odeh uit om op de school te spreken. 

Vergelijkbare campagnes ter ondersteuning van Odeh, die deelnam aan twee bomaanslagen in Jeruzalem in 1969 – waarvan er één twee Joodse studenten doodde – vonden ook plaats aan de Harvard Law School in 2016.

Ondertussen, in België, de Universiteit van Gent vrijgegeven een verklaring vorig jaar mei te verklaren “solidariteit met het Palestijnse volk, die sinds 1948 hebben een kolonist-koloniale regime die betrokken zijn bij etnische zuiveringen tegen … en apartheid” – en 1.300 docenten, onderzoekers en studenten ondertekende de verklaring, volgens het Belgische Mondiale News.

Een deel van deze anti-Israël mentaliteit kan eenvoudig worden verklaard door demografische gegevens. Er zijn veel meer moslimstudenten dan Joodse studenten in zowel middelbare scholen als universiteiten in Europa. Niet-moslimstudenten hebben meer contact met moslims, hebben meer vrienden die moslim zijn en worden breder blootgesteld aan de standpunten van hun moslimgenoten, die onvermijdelijk anti-Israël zijn. Zoals Bergman in zijn interview aangeeft, is hij vaak de eerste jood die zijn medestudenten ooit ontmoeten.

Maar dat verklaart niet de volledige agressiviteit van de anti-joodse haat op de Europese campussen, noch de pro-Palestijnse, anti-Israëlische gevoelens van zoveel Europese professoren.

Naast de snelle verspreiding van verkeerde informatie via sociale media, is er het gebrek aan echte kennis die veel jonge Europeanen (en Amerikanen) hebben van de Holocaust, laat staan ​​van de geschiedenis van Israël en het Israëlisch-Palestijnse conflict. 

Een recente studie in het VK onthulde dat slechts 52 procent van de Britten het aantal Joden kende dat in de Shoah werd vermoord; andere studies toonden aan dat 10 procent van de Britse studenten geloofde dat niet meer dan 100.000 Joden omkwamen. 

In een onderzoek van de Anne Frank Stichting wist bijna 60 procent van de Nederlandse studenten dat 6 miljoen Joden werden vermoord, maar dat liet meer dan 40 procent over die het niet weet.

Bovendien vertelde Holocaustoverlevende Regine Suchowolski-Sluszny (plaatje rechts), die regelmatig lezingen geeft op Belgische scholen over haar eigen ervaringen, aan Israel Nieuws dat leraren vaak bij haar komen met vragen over Israël en Palestina, in een poging het naziregime met Israël te vergelijken.

“Het is niet politiek correct om openlijk Joodse mensen te steunen en zeker niet de staat Israël. Soms gaat het verder. In één geval, zei een leerling tegen de schooldirecteur: ‘Ik zal de hand van een jodin niet schudden.'”

Suchowolski-Sluszny:

“Zo komt het regelmatig voor dat men mij vraagt wat ik denk van de situatie Israël-Palestina. De vraagstelling is niet altijd zo objectief. Het gebeurt dat men zelfs Israël vergelijkt met het naziregime-regime en de Palestijnen met de 6.000.000 vermoorde Joden. Dat is pijnlijk.

“Ik vraag me dan af waar zijn de treinen in Israël die duizenden Palestijnen deporteren naar vernietigingskampen, waar zijn in Israël de gaskamers, lopen de Palestijnen met een merkteken rond?”

“Ze hebben weinig kennis van de geschiedenis, noch van de actuele situatie in het Midden-Oosten. Wat zich daar werkelijk afspeelt en waarom, weten ze niet. Het behoort niet echt tot hun interessegebied en gaan dan mee met wat ze horen op tv. Echt gedegen onderzoek doet maar een enkeling.”

“Bovendien helpen de media en met name sociale media, niet. Aanvallen op Joodse Israëli’s verschijnen zelden in het nieuws. Alleen de reacties van Israël [zoals de Gaza-oorlog van afgelopen mei krijgen bericht]. Als er geen echte verklaring is waarom, voedt dat alleen maar het antisemitisme … En de cirkel gaat weer rond.”

Auschwitz, 9 november 2021. Mevrouw Regina Suchowolski-Sluszny van het FJO, Antwerpen

Bronnen:

 • naar een artikel van Abigail R. Esman “Europe’s Jewish Students Face Antisemitic Onslaught” van 7 december 2021 op de site van The Algemeiner
 • naar een artikel van Yossi Lempkowicz “Jewish organization brings political personalities to Auschwitz to emphasize the importance of education in the fight against antisemitism” van 5 november 2021 op de site van The Jewish Press
 • naar een artikel van Joop Soesan “Het is niet politiek correct openlijk Joodse mensen te steunen, zeker de staat Israël niet” van 29 november 2021 op de site van Israël Nieuws NL
 • met dank aan Tiki S. voor de hint

2 gedachtes over “Europese Joodse studenten worden geconfronteerd met antisemitische laster en aanvallen

 1. “Het begint met haat tegen Joden maar eindigt nooit met haat tegen Joden”.

  Deze oude wijsheid is blijkbaar nog stééds niet geleerd!

  Want precies dáár zijn we nu aangeland……..mét oproepen tot geweld!

  Haat tegen Holebi’s, haat tegen Journalisten, haat tegen politici, haat tegen artsen en haat tegen iedereen met een andere mening!

  Pappen & nathouden zijn niet de oplossing……..keiharde maatregelen wel.

  Het is een keuze en we staan nu op het kruispunt!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.