De BDS boycot-Israël beweging, een frontlijn voor terreurgroepen

Ben & Jerry’s heeft onlangs een beslissing genomen die de BDS-beweging weer in de krantenkoppen heeft gezet. De ijsmakers stopten met zakendoen in wat zij de ‘bezette Palestijnse gebieden’ noemden aka Judea & Samaria, ook wel bekend als de Westelijke Jordaanoever.

Het besluit gaf een impuls aan de Boycot, Desinvestering en Sancties (BDS)-beweging en riep vragen op over waar het zijn financiering vandaan haalt.      

Jonathan Schanzer, Senior Vice President of Research bij de Foundation for the Defense of Democracies, vertelt CBN News dat de bron van het geld van de BDS-beweging “zeer duister” is:

“Je hebt veel groepen die opereren met wat lijkt op een klein budget en toch zien we de BDS-beweging floreren en bloeien op universiteitscampussen. Ik denk dat het betekent dat dit een zeer gedecentraliseerd financieringsnetwerk is.”

In 2016 getuigde Jonathan Schanzer voor het Congres en deelde hij zijn onderzoek naar de financiering van de BDS-beweging:

“Uiteindelijk stuitten we op een groep genaamd Amerikaanse moslims voor Palestina en het bleek dat velen van hen werkten voor liefdadigheidsinstellingen die eerder werden gesloten door de Amerikaanse regering voor het steunen van Hamas.”

“Dit kwam natuurlijk als een verrassing voor ons. Hoe meer we groeven, hoe meer we ons realiseerden dat er een netwerk was, een relatief klein maar blijkbaar invloedrijk netwerk dat actief was op de campus…

“Ik denk dat uiteindelijk, zelfs als deze groep zich niet inlaat met iets illegaals, het belangrijk is om benadrukken dat hun achtergrond belangrijk is. Het is niet alleen maar een beweging voor sociale rechtvaardigheid die wordt gemotiveerd door zeer ideologische redenen.”

Schanzer vertelt CBN News dat het netwerk nu doet wat het deed in 2016. In een verwante ontwikkeling richtte Israël zich onlangs op zes NGO’s wegens vermeende hulp aan het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), dat door de VS is aangemerkt als een terreurorganisatie:

“De PFLP heeft een aantal liefdadigheidsinstellingen die hier actief zijn, liever NGO’s, die hier actief zijn in de Verenigde Staten en in Israël en in de Palestijnse gebieden die een zeer negatief verhaal hebben verkondigd met betrekking tot Israël en hebben gepleit voor BDS.”

Arsen Ostrovsky, CEO van het International Legal Forum, zegt:

“Een aantal van deze zogenaamde liefdadigheidsinstellingen en NGO’s zijn echt een dekmantel voor terreurgroepen zoals de PFLP om geld door te sluizen dat uiteindelijk wordt gebruikt voor het uitvoeren van terroristische acties en het promoten van boycotactiviteiten.” 

Ostrovsky zegt dat boycotactiviteiten 20 jaar teruggaan tot het begin van de beweging op een VN-conferentie in Zuid-Afrika, bedoeld om racisme te bestrijden:

“In plaats van dat de internationale gemeenschap samenkwam om racisme te bestrijden, kwam het uiteindelijk om racisme te promoten en tegen één staat en slechts één staat, de Joodse staat Israël.”

Plakkaatstrategie

Einat Wilf, co-auteur van de War of Return , zegt dat dit ertoe heeft bijgedragen dat BDS een belangrijk wapen tegen de Joodse staat werd:

“Door herhaalde oorlogen, invasies, terrorisme, economische boycots; ze hebben gefaald. Geen van deze gewelddadige pogingen om de soevereine staat van het Joodse volk ongedaan te maken is geslaagd. Dus BDS, het recht op terugkeer, de eis om zich in Israël te vestigen, zijn op de voorgrond getreden als de enige instrumenten waarmee de Palestijnen nog steeds hopen hun doelen te bereiken.”

Wilf wijst erop dat de belangrijkste tactiek is om Israël te demoniseren en te delegitimeren:

“De strategie van plakkaten is de vergelijking die iedereen die naar een anti-Israëlische demonstratie gaat, op hun plakkaten ziet. Ze zijn op deze manier gestructureerd. Er staat: ‘Zionisme is gelijk aan’ of ‘Israël is gelijk’ of soms staat er gewoon: ‘De Davidster is gelijk aan’ … Deze woorden zijn allemaal gekozen omdat ze in ons collectieve bewustzijn het kwaad aanduiden. Dus wat er gebeurt door middel van de plakkaatstrategie is dat mensen in feite worden blootgesteld aan een voortdurend refrein dat zegt: ‘Zionisme, Israël, Davidster, is gelijk aan het kwaad’.”

Dat promoot volgens Wilf, het idee van Israël als de mondiale schurk:

“Nu, er is geen groter goed in deze wereld dan de uitroeiing van het kwaad. Dus, als je deze mentale denkwijze creëert, creëer je een wereldwijde denkwijze dat er een kwaad is daarbuiten, en het kwaad is Israël en het zionisme. En door de plakkaatstrategie hebben mensen dit refrein in hun hoofd: ‘Israël, zionisme, Davidster is slecht.’ Dan creëer je een uitnodiging tot geweld. Je zegt eigenlijk omdat Israël, het zionisme en de Davidster slecht zijn, wat je ook doet om de wereld van dit kwaad te verlossen, zal gerechtvaardigd zijn.”

Bronnen:

  • naar een artikel van Chris Mitchell “‘A Front for Terror Groups’: The ‘Murky’ History Behind the Antisemitic BDS Movement” van 7 december 2021 op de site van CBN News

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.