Ottomaanse Joden: parallellen tussen Covid-19 en de 19e-eeuwse cholera-uitbraken

Joodse familie van Saloniki in 1917 in het Ottomaanse Rijk (Turkije)

De afgelopen drie jaar heeft Canan Bolel onderzoek gedaan , gelezen en geschreven over de armen, zieken, criminelen, wezen en religieuze bekeerlingen van de Joodse gemeenschap van Izmir (in het huidige Turkije) voor mijn proefschrift, “Constructions of Jewish Modernity and Marginality in Izmir, 1860–1907.”

De gemarginaliseerde mensen die zij ontmoette op de broze pagina’s van boeken in archieven, bewogen (relatief) vrij in het stadscentrum van Izmir; namen werden genoemd; anderen kwetsen of gekwetst worden door de anderen; werd gepakt en gestraft; of misleidde de autoriteiten en ontsnapte.

Het ontcijferen van lang vervlogen ervaringen van ‘bijzondere joden’ van Izmir onthult Ottomaanse joodse opvattingen over gemeenschappelijke identiteit en moderniteit, vooral tijdens perioden van crisis, zoals intracommunale gevechten tussen arm en rijk, waargenomen bedreigingen voor de fysieke en morele eenheid van de gemeenschap van christelijke missionarissen, of een toename van criminele activiteiten.

Tijdens deze crisisperiodes vormde het overleven in het licht van waargenomen bedreigingen de sociale en politieke setting van het gemeenschapsleven. Epidemieën waren enkele van deze ‘moeilijke tijden’.

Istanboel, 20 juli 2019. De Bet Yaakov Sinagogu werd gebouwd in 1878

Epidemieën in het 19e-eeuwse Izmir

Het eerste hoofdstuk van haar proefschrift, “Diseased Jewish Bodies, Diseased Jewish Spaces”, richt zich op de cholera-epidemie van 1893 in Izmir (ook bekend als Smyrna, in het huidige Turkije) en de ervaringen van de Joodse inwoners van de stad. 

Door te focussen op de verwijdering van zieke bewoners van lagere klassen naar de buitenwijken van de stad door de lokale autoriteiten, en de gelijkaardige behandeling van nieuw aangekomen Joodse immigranten uit Rusland door leiders van de Joodse gemeenschap, blijkt hoe zieke lichamen werden begrepen en behandeld in de samenleving .

Een diarreeziekte, cholera trof Izmir bijna elke tien jaar gedurende de negentiende eeuw, met verwoestende gevolgen, vooral in de jaren 1831, 1865 en 1893. Cholera verspreidde zich snel in de stad, vooral op overvolle locaties met slechte toegang tot sanitaire voorzieningen en schoon water. Mensen raakten besmet na het verteren van voedsel of water dat besmet was met de cholerabacterie.

Tegen het einde van de negentiende eeuw hadden sanitaire en medische functionarissen van die tijd een directe correlatie vastgesteld tussen cholera en overbevolking in woningen, wat leidde tot het afschilderen van leden met een laag inkomen van de Joodse gemeenschap van Izmiri – die in overvolle woningen woonden – als de oorspronkelijke bron en verspreiders van cholera naar de rest van de stad.

Vooral de cholera-epidemie van 1893, een van de ergste epidemieën in het negentiende-eeuwse Izmir, drukte zijn stempel op het collectieve geheugen van de inwoners van deze oostelijke mediterrane havenstad, met als hoogtepunt een rel waarbij arme inwoners van de stad bakkerijen plunderden.

Het onderzoek van Bolel naar de cholera-epidemie van 1893 is gebaseerd op Ottomaanse officiële documenten, medische en sanitaire rapporten en artikelen uit de lokale Turkse en Ladino-pers. Het onthult twee dingen: afhankelijk van hun klasse hadden individuen heel verschillende ervaringen met cholera; en bepaalde groepen kregen de schuld als de oorspronkelijke bronnen of als overbrengers van de ziekte, of beide.

Les #1: Kwetsbaarheid voor ziekte komt overeen met een gebrek aan middelen

Ten eerste leidde de angst en ambiguïteit rond cholera in Izmir ertoe dat mensen de stad ontvluchtten naar de omliggende dorpen, wat bijdroeg aan de verspreiding van de infectie naar het achterland. Tijdens een eerdere cholera-epidemie in 1865 waren alleen de stervenden en de doden achtergelaten terwijl andere bewoners vluchtten. In de spookstad lagen dode lichamen op elkaar omdat er niemand was om voor de doden te zorgen.

Hoewel vluchten de typische reactie was, hing de besteding van de dagen in het toevluchtsoord sterk af van de middelen van het individu – met andere woorden, iemands rijkdom, of het gebrek daaraan. Rijkdom bepaalde of een persoon de volgende maanden zou slapen onder een boom met beperkt voedsel of in een zomerhuis met het perfecte uitzicht op de Egeïsche Zee.

Op een vergelijkbare manier hebben de superrijken zich tegenwoordig  tot privéjets gewend om aan het coronavirus te ontsnappen, waarbij ze hun persoonlijke artsen en verpleegsters meenemen als ze naar hun vakantiehuizen reizen. Sommigen van hen hebben ook betaald voor de bouw van ondergrondse schuilplaatsen voor hun gezinnen.

Cholerapatiënten arriveerden in 1912 in Constantinopel (Istanboel), tijdens de Balkanoorlogen.

Les #2: Buitenstaanders krijgen de schuld van de ziekte

Ten tweede kregen tijdens de cholera-epidemie van 1893 bepaalde groepen de schuld van de opkomst van cholera en later de verspreiding ervan naar de rest van de stad. 

In dit opzicht werden de overbevolkte Joodse wijken van de lagere klasse onder de loep genomen door de volksgezondheidsautoriteiten en andere lokale autoriteiten, wat leidde tot de gedwongen verhuizing van hun inwoners naar de buitenwijken van de stad

Evenzo noemden leiders van de Joodse gemeenschap de nieuw aangekomen immigranten uit Rusland die aan pogroms ontsnapten als degenen die bijdroegen aan de ziekte en zochten ze naar manieren om hen te scheiden op een plaats ver van de Joodse gemeenschap in nieuw gebouwde baraka ’s (schuren).

In 1891 vroegen de vooraanstaande moslims in Jeruzalem de Ottomaanse autoriteiten in Constantinopel om de toegang van Joden die uit Rusland kwamen te verbieden.

De vermoedelijke rol van Joodse inwoners bij cholera leidde in 1893 tot een gevecht op de pagina’s van de lokale Ladino- en Griekstalige pers. Toch bleef de woordenstrijd niet beperkt tot de pagina’s van kranten. 

De uitbeelding van de joden door de plaatselijke Griekse pers als de bron van oorsprong en ook als overbrengers van cholera, leidde tot het slaan van een joodse marskramer terwijl hij in 1893 de Griekse wijk van de stad doorkruiste.

Tijdens een andere cholera-epidemie in 1898 namen zelfs leden van de hogere klasse van de joodse gemeenschap hun deel van deze wrok: vaste joodse klanten van chique cafés langs een promenade aan het water die eigendom waren van Grieken werden lastiggevallen en kregen hogere prijzen. 

Een van de Griekse café-eigenaren benaderde zelfs een joodse klant en vertelde hem dat mede-Grieken hem hadden opgedragen de drankprijzen alleen voor zijn joodse klanten te verdrievoudigen. Het doel was om een ​​joods cliënteel te ontmoedigen. De gemeentelijke rechtbank van Izmir veroordeelde de eigenaar van het café tot een dag gevangenisstraf en een boete van 50 frank.

Hoe verdwijnt de scheidslijn tussen een ziekte en een individu? Wanneer beginnen mensen een virus of een bacterie, een wandelend micro-organisme, een microbe in de ogen van anderen te belichamen? 

Als het joodse lichaam in de zomer van 1893 werd gezien naar het beeld van de ziekte waarmee het werd geassocieerd, was het slaan van een marskramer dan een manifestatie van de strijd van de lokale bevolking tegen cholera, met schoppen en stoten? Als caféhouders joodse klanten wilden ontmoedigen, gingen ze dan eigenlijk de verspreiding van de cholerabacterie tegen?

Bronnen:

  • naar een artikel van Canan Bolel Learning from the history of Ottoman Jews & 19th-century cholera outbreaks during COVID-19” van 14 juli 2020 op de site van The Stroum Center for Jewish Studies
  • naar een artikel Isacar A. Bolaños “Pandemics in Ottoman History: Plague, Cholera, and Influenza” van 23 september 2020 op de site van Origins
  • naar een artikelHistory of the Jews in the Ottoman Empire” from Wikipedia, the free encyclopedia

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.