Nederlandse rechtbank verwerpt rechtszaak tegen Israëls minister Benny Gantz over Gaza-aanval in 2014

De twee Israëlische beklaagden: voormalig luchtmachtcommandant Amir Eshel (links) samen met Benny Gantz, toenmalig Stafchef van de IDF tijdens Operation Protective Edge in 2014 [beeldbron: Moshe Shai/Flash90]

Een Nederlands hof van beroep heeft dinsdag geoordeeld dat de Israëlische minister van Defensie Benny Gantz immuun is voor civiele vervolging in Nederland in een zaak over de dood van zes Palestijnen van hetzelfde gezin tijdens een Israëlische luchtaanval op het vluchtelingenkamp Bureij in Gaza op 20 juli 2014.

De rechtbank handhaafde de bevinding van een lagere rechtbank van januari 2020 dat Gantz, als hooggeplaatste Israëlische functionaris die regeringsbeleid uitvoert, niet aansprakelijk kon worden gesteld in een Nederlandse civiele zaak.

De eiser, Ismail Ziada (Ziyadah) – een Nederlander van Palestijnse afkomst – zei dat hij zijn moeder, drie van zijn broers, zijn schoonzus en zijn neef verloor bij de aanval, die plaatsvond in Gaza in 2014 toen Gantz opperbevelhebber was van de Israëlische strijdkrachten. Een zevende persoon werd toen eveneens gedood tijdens een IDF-aanval.

Ziada beweerde dat de aanval een oorlogsmisdaad was, dat de IDF er geen objectief onderzoek naar heeft gedaan en dat de Nederlandse rechtbank hem onterechte doodstraf zou moeten toekennen.

De advocaat generaal van de IDF:

Mohammed Muqadama

“… op 20 juli 2014 voerde de IDF een luchtaanval uit op een structuur die werd gebruikt als een actief commando- en controlecentrum door de terreurorganisatie Hamas. De aanval was gericht op het neutraliseren van zowel het commando- en controlecentrum als de militaire agenten die het bemanden en die, volgens in realtime ontvangen informatie, betrokken waren bij terreuractiviteiten die de IDF-troepen die in het gebied opereren bedreigden. Verder werd aangegeven dat de structuur ook werd gebruikt door de militaire operatieve Mohammed Muqadama, een belangrijke figuur in de militaire observatiemacht van Hamas.“

In feite onderzocht de juridische afdeling van de IDF het incident en ontdekte dat vier van de zeven doden terroristen waren die betrokken waren bij gevechten in een periode van 24 uur, toen ongeveer 120 raketten vanuit Gaza op Israëlische burgers werden afgevuurd. De juridische afdeling van de IDF gaf toe dat drie van de zeven burgers waren. Het zei echter dat hoewel de burgerdoden tragisch waren, de terroristen de locatie volgens het oorlogsrecht, inclusief eventuele evenredige nevenschade aan burgers, doelwit hadden gemaakt door hun militaire activiteiten daarheen te brengen.

De logo’s van de terreurorganisatie die op de twee foto’s hierboven en onder verschijnen, tonen duidelijk de betrokkenheid van de familie bij de Hamas en de Izz al-Din al-Qassam Brigades, de militaire vleugel van Hamas.

In de rechtszaak eiste Ziada niet-gespecificeerde schadevergoeding tegen Gantz, een beroepsmilitair die politicus werd, volgens de Nederlandse universele jurisdictieregels.

Het hof van beroep zei dat de zaak betrekking had op functionarissen – Gantz en zijn medebeklaagde, voormalig luchtmachtcommandant Amir Eshel – die het beleid van de Israëlische staat uitvoerden.

Dat betekende dat “een oordeel over hun acties noodzakelijkerwijs ook een oordeel over de acties van de staat Israël omvat”, waarover een Nederlandse rechtbank geen jurisdictie had, aldus een samenvatting van de beslissing van de rechters.

In reactie op de uitspraak zei Gantz dat hij er zeker van was dat hij en Israël in overeenstemming met het internationaal recht hadden gehandeld. “Ik ben erg blij dat nu andere mensen hetzelfde hebben gezegd”, zei hij tegen Reuters.

De uitspraak van de rechtbank ging niet in op de vraag of de bomaanslag in strijd was met het internationaal recht. De rechters zeiden dat universele jurisdictie – die landen in staat stelt om elders gepleegde ernstige misdrijven te vervolgen – niet kan worden toegepast in civiele schadezaken in Nederland, ook niet als het vermeende oorlogsmisdaden betreft.

Israëls plaatsvervangend procureur-generaal Roy Schondorf zei dat de uitspraak een juridisch precedent schept “dat de Israëlische militaire bevelhebbers als geheel beschermt”.

Ismail Ziada, vierde van links, met supporters buiten de rechtbank in Den Haag op 7 december 2021 [beeldbron: Adri Nieuwhof]

Ziada’s advocaat, Liesbeth Zegveld, zei dat haar cliënt nog moest beslissen of ze in beroep zou gaan, maar suggereerde dat de vooruitzichten om de uitspraak ongedaan te maken klein waren. “De kans dat het Nederlandse Hooggerechtshof het Israëlische leger ter verantwoording zal roepen is klein”, vertelde ze per sms aan Reuters.

Ziada noemde de beslissing ‘beschamend’ en ‘laf’ en voegde eraan toen:

“Vandaag is het niet gemakkelijk voor mij, omdat we in Gaza worden onderworpen aan een militaire slachting en in Den Haag aan een legale slachting. Het is gewoon vanwege Israël. Niks anders. Het gaat niet om gerechtigheid.”

Bronnen:

 • naar een artikelNetherlands Court Rejects Lawsuit Against Israel’s Gantz Over 2014 Gaza Strike” van 7 december 2021 op de site van The Algemeiner
 • naar een artikelDutch appeals court: No right to sue Gantz for alleged 2014 war crimes” van 7 december 2021 op de site van The Jerusalem Post
 • naar een artikelDutch court rejects suit claiming Gantz liable for civilian deaths in Gaza airstrike” van 7 december 2021 op de site van The Times of Israel
 • naar een artikelDutch court rules Gantz cannot be held liable for Palestinian deaths in 2014” van 7 december 2021 op de site van Ynet News
 • h/t “Tiki S.

Een gedachte over “Nederlandse rechtbank verwerpt rechtszaak tegen Israëls minister Benny Gantz over Gaza-aanval in 2014

 1. Een ‘Nederlander van palestijnse’ afkomst klaagt aan……LOL

  De goede man leeft in een luchtkasteel daar hij Nederlander is zoals ik palestijn.

  Als hij iemand wil aanklagen voor het tragische verlies van zijn familie moet hij dat in Gaza doen en de kopstukken van Hamas aldaar aanklagen of zij die nu in alle luxe in Qatar leven.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.