Hoe antisemitisme werd gebruikt om politieke macht te verwerven in het middeleeuwse Duitsland

Uit de Schedelsche Weltchronik van 1493: Verslag over de pogrom tegen de Joden in Deggendorf in 1338

In november 2018 bracht CNN een verontrustend rapport uit van hun recente onderzoek naar de prevalentie van antisemitische overtuigingen in Europa. Terwijl meer dan 40% van de mensen het ermee eens was dat antisemitisme een groeiend probleem was in hun land, vond meer dan een kwart dat Joodse mensen te veel invloed hadden op zaken en financiën, en bijna 20% gaf antisemitisme de schuld van het dagelijkse gedrag van Joodse mensen in hun land.

De Duitse keizer Heinrich II (978-1028) en zijn vrouw Kuningunde

Het is vandaag de dag voor geleerden duidelijk dat het hedendaagse Europese antisemitisme niets te maken heeft met het Joodse volk. Joden vormen minder dan 2% van de bevolking in een Europese staat, dus het is moeilijk om te geloven dat Joden als groep een significante invloed hebben, laat staan te veel invloed, op het bedrijfsleven, de media of enig ander deel van hun medeburgers ‘ dagelijks leven.

Toch maken veel academici en niet-academici dezelfde fout wanneer ze terugkijken op middeleeuws antisemitisme, waarbij ze uitgaan van een verband tussen middeleeuws joods gedrag en middeleeuwse antisemitische uitsluiting en geweld. In feite was het machtsevenwicht tussen christenen en joden vaak zo scheef dat joden een perifere rol speelden bij de centrale conflicten in de middeleeuwse Europese samenleving. Uitsluiting van joden had meer te maken met conflicten tussen christenen dan tussen christenen en joden.

In mijn onderzoek beargumenteer ik dat dit het geval was voor joden in Duitse landen in de hoge en late middeleeuwen, 1000-1520 CE. Dit waren de Joden van Ashkenaz, de historische regio van Joodse nederzettingen in de buurt van de Rijn en haar zijrivieren, in de moderne landen Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk en Italië.

Joden in middeleeuws Duitsland

Een vruchtbare samenwerking in de 20e eeuw tussen Duitse en Israëlische historici leverde “Germania Judaica” op, een reeks bronnen die de Ashkenazische Joodse gemeenschappen stad voor stad documenteren, en de follow-up “Geschichte der Juden im Mittelalter von Nordsee bis zu Südalpen” (“Geschiedenis” van de Joden in de Middeleeuwen van de Noordzee tot de Zuidelijke Alpen”), een verzameling met een set kaarten, een bijgewerkte stadscatalogus en commentaar. Deze bronnen zijn van onschatbare waarde voor het begrijpen van de regionale geschiedenis van Ashkenaz.

Uit de informatie die in deze delen is opgetekend, blijkt dat joden in de negende en twaalfde eeuw langzaam naar Duitse landen migreerden. Eerst vestigden ze zich in steden waar christelijke bisschoppen waren gevestigd, die centra waren van religieuze en economische activiteit, evenals enkele van de meest gevestigde steden van die tijd. 

Kaart van Joodse nederzettingen en verdrijvingen in Ashkenaz, 1000-1520 CE, gemaakt door Kerice Doten-Snitker.

Naarmate middeleeuwse steden groeiden en talrijker werden, nam ook de stedelijke Ashkenazi-joodse bevolking toe. In de eerste helft van de veertiende eeuw bereikte het aantal steden en dorpen met joodse gemeenschappen een hoogte van 561 steden.

Vanaf het einde van de veertiende eeuw werd het stadsleven in Duitse landen precair voor joden. De dreiging van geweld was in de middeleeuwen constant geweest voor Ashkenazische joden. Stedelijke Ashkenazische gemeenschappen werden geconfronteerd met geweld van brigades die op weg waren om zich bij de kruistochten aan te sluiten, lokale bendes en rondtrekkende huurlingengroepen.

Maar in de veertiende eeuw begonnen steden ook hun Joodse inwoners te verdrijven, door ze wettelijk te verdrijven door middel van edicten van de stadsregeringen. Deze veertiende-eeuwse verdrijvingen waren voorbodes van politieke en religieuze veranderingen die de relatie tussen christenen en joden in de vijftiende eeuw verstoorden.

Na zijn kroning in Aken in 1312 verleende de Duitse keizer Heinrich VII (1273-1313) in een bull aan de Joden (rechts met verplicht herkenningsteken in de vorm van een punthelm met bol) gelijke rechten in het ganse Heilige Roomse Rijk en tevens zijn toestemming om in zijn land te wonen (prent uit ca. 1340).

De onderliggende oorzaken van uitzettingen

Duitse stadsverdrijving van joden kwam in de vijftiende eeuw vaker voor als onderdeel van parallelle processen van territorialisering en christelijke religieuze hervorming.

Territorialisatie was het overgangsproces van politieke autoriteiten die probeerden alleenheerschappij over specifieke gebieden te vestigen; eerdere middeleeuwse regeringsvormen overlapten elkaar en hadden geen strikte grenzen. Tegelijkertijd brachten nieuwe en meer prescriptieve theocratische opvattingen over christelijke vroomheid een revolutie teweeg in de relatie tussen heersers en hun onderdanen door de verantwoordelijkheid voor gemeenschapsrechtvaardigheid in handen van heersers te leggen.

Samen versterkten deze factoren de politieke concurrentie om legitimiteit en controle. Heersers en regeringen botsten over wie rechten had op welke middelen en wiens gezag er toe deed. Rechten om te regeren en te controleren Joodse ingezetenen en activiteiten waren onderhevig aan dezelfde conflicten rond het uitoefenen van gezag, het verlenen van privileges en het definiëren van lidmaatschap van de gemeenschap.

Kijkend naar de verdrijving van Joden uit Keulen in 1424

Deze dynamiek speelde zich af in de verdrijving van Joden uit Keulen in 1424, zoals Markus Wenninger beschrijft in zijn boek uit 1981 “Man bedarf keiner Juden mehr” (“Men kan geen Joden meer tolereren”), toen de rijke lokale elites van het stadsbestuur en de De aartsbisschop van Keulen was verwikkeld in een gevecht over wie het hoogste gezag in de stad had.

Aartsbisschop Dietrich von Moes was boos dat, in plaats van hem te steunen tegen zijn rivaal, de stad neutraal was gebleven toen hij voor het eerst werd gekozen als kandidaat voor aartsbisschop door regionale politieke en religieuze elites. Om zijn macht te demonstreren, besloot de aartsbisschop een standpunt in te nemen over het al dan niet toelaten van joden in de stad.

Tot die tijd hadden de voorganger van de aartsbisschop en het stadsbestuur een overeenkomst gesloten om de heerschappij en belastingrechten over de Joden in Keulen te delen. Toen de stad probeerde belastingen te heffen zonder de toestemming van de nieuwe aartsbisschop, sleepte von Moes de stad voor de plaatselijke rechtbank en was een kracht van voortdurende juridische frustratie totdat de raad instemde met een bemiddeling met hem onder leiding van een naburige bisschop.

Het resultaat van deze bemiddeling was dat de stad ermee instemde haar Joodse inwoners uit te zetten, terwijl de aartsbisschop beloofde een bepaalde som geld te verstrekken aan het stadsbestuur, dat midden in een economische neergang verkeerde. De aartsbisschop vestigde de joden prompt in steden waarover hij meer directe controle had.

De politieke wortels van antisemitisme

De verdrijving van Joden uit Keulen is een van de meer goed gedocumenteerde verdrijvingen in Duitse landen. Het was duidelijk een geval waarin het niet ging om activiteiten of overtuigingen van de joden in de stad. De belangrijkste aanstichter van de verdrijving, de aartsbisschop van Keulen, vond het niet erg dat joden onder zijn heerschappij leefden; hij wilde ze gewoon onder zijn exclusieve heerschappij hebben.

Mijn onderzoek bestudeert 118 uitzettingen in 814 steden. In deze middeleeuwse steden konden Asjkenazische joden niet realistisch gewelddadige episodes initiëren, in stand houden of oplossen; middeleeuwse Asjkenazische joden mogen niet worden gezien als verantwoordelijk voor het ontstaan ​​of verdrijven van geweld tegen hen. In plaats daarvan lagen de oorzaken van geweld tegen deze Joden in de breuklijnen en facties die bestonden onder christenen terwijl ze streden om de macht.

Hetzelfde geldt voor hedendaags antisemitisch geweld en uitsluiting in Europa en de VS, en voor geweld en uitsluiting van andere minderheidsgroepen, zoals moslims en immigranten van Mexicaanse afkomst .

Burgers van de VS en Europa moeten oppassen voor het gebruik van stereotypen en angstzaaierij om Joodse mensen of andere minderheidsgroepen de schuld te geven en uitsluiting en geweld te rationaliseren. Politici en regeringen die campagne voeren en optreden om dergelijke minderheidsgroepen te beroven en uit te sluiten, doen dat wanneer en waar het hen helpt om macht en controle te verwerven en te behouden.

Bronnen:

  • naar een artikel van Kerice Doten-Snitker “How anti-Semitism was used to gain political power in medieval Germany” van 26 februari 2019 op de site van The Stroum Center for Jewish Studies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.