Stad in Massachusetts verontschuldigt zich na gebruik christelijke menora in vakantiedisplay

Een afbeelding van een menora die bedoeld was om de symboliek van het object uit te leggen, was in feite een Messiaans beeld waarin de takken van de menora werden beschreven als symbolen van het ‘kruis’ en de ‘opstanding’ [beeldbron: screenshot van Facebook]

Een klein gemeentelijk vakantie-evenement veranderde in een groot probleem voor Medford, Massachusetts, nadat een stadswerker een door Messiaanse Joden geproduceerde menorafoto had opgenomen in een vertoning over wereldreligies.

De voorstad van Boston verontschuldigde zich voor de vertoning, die vorige week verscheen tijdens Holiday Extravaganza, een stadsevenement gericht op het promoten van lokale bedrijven. Maar door de aflevering vroegen sommige lokale Joodse inwoners zich af, niet voor de eerste keer, of ze echt als een deel van de lokale gemeenschap worden beschouwd.

Medford, een stad die deel uitmaakt van de dichte kern van het grootstedelijk gebied van Boston, is de thuisbasis van Tufts University en beweert als inheemse zonen zowel de auteur van “Jingle Bells” als Mike Bloomberg, de voormalige burgemeester van New York City wiens familie in het geheim een huis in de stad moest kopen om lokaal antisemitisme te omzeilen.

Sommige Medford-joden hadden het gevoel dat er dit jaar belangrijke vooruitgang was geboekt nadat het stadsschooldistrict, voor het eerst in de recente geschiedenis, lessen had geannuleerd voor Rosj Hasjana en Yom Kippur.

Sarah Beardslee, al 30 jaar een joodse inwoner van Medford, zei dat de stad onlangs had geprobeerd aan te tonen dat ze diversiteit hoog in het vaandel heeft staan. “Dit is gewoon weer een voorbeeld van hoe dat echt niet het geval is”, vertelde ze het Joodse Telegrafische Agentschap over de feestdag.

De kwestie begon kort na de Holiday Extravaganza op woensdagavond, toen de stad foto’s van het evenement plaatste. Naast foto’s met de kerstman, een kransverkoop en het aansteken van de kerstboom in de stad, was er tijdens het vakantie-evenement een tafel in het stadhuis met ingelijste beschrijvingen van vakantiesymbolen.

Een reeks foto’s toonde de geschiedenis van kerstbomen. Een andere bevatte de kinara, de kandelaar die werd gebruikt tijdens de Afro-Amerikaanse feestdag van Kwanzaa. En een derde toonde de menora, gebruikt door Joden tijdens de feestdag van Chanoeka.

Hoewel de tafel een elektrische menora met negen kaarsen bevatte, was de menora op een foto op de tafel niet degene die door joden werd gebruikt tijdens Chanoeka. In plaats daarvan was het een afbeelding van een zevenarmige menora waarop christelijke termen stonden. Eén tak kreeg bijvoorbeeld het label ‘kruis’, terwijl een andere het label ‘opstanding’ kreeg.

De afbeelding is op grote schaal online beschikbaar als illustratie van Messiaanse interpretaties van de menora. Messiaanse Joden zijn mensen die veel Joodse gebruiken volgen terwijl ze in de goddelijkheid van Jezus geloven; geen enkele reguliere joodse beweging beschouwt ze als joods.

In Medford waren sommigen bezorgd dat een Messiaanse Jood verantwoordelijk was voor Joodse zaken binnen de gemeentelijke overheid, of dat het stadhuis contact had gezocht met een Messiaanse Jood voor advies in plaats van met vertegenwoordigers van de plaatselijke Joodse gemeenschap.

Maar volgens een notitie die in een lokale Facebook-groep werd gepost door de medewerker van het stadhuis die zei dat ze het scherm had gemaakt, weerspiegelde de afbeelding helemaal geen ideologie. In plaats daarvan, schreef de stafmedewerker, was ze de afbeelding tegengekomen terwijl ze onderzoek deed naar religieuze tradities en dacht ze dat het nuttig zou kunnen zijn voor mensen die het evenement bijwoonden.

Het werd de stad al snel duidelijk dat dat niet het geval was. Vrijdag laat bood het een verontschuldiging aan op Facebook en de foto van de tafel met de menora is inmiddels van Facebook verwijderd.

“We betreuren de schade oprecht en zijn vastbesloten om van deze fout te leren”, aldus de verontschuldiging. “In de toekomst zullen we geloofs- en gemeenschapsleiders raadplegen, hun ervaring en expertise opnemen in onze evenementenplanningsprocessen en ervoor zorgen dat elk publiekelijk item op de juiste manier en nauwkeurig wordt weergegeven.”

De Tempel Shalom in Medford, Massachusetts

De verontschuldiging volgde op een dag van ontmoetingen en gesprekken, volgens Rabbi Braham David, die Temple Shalom leidt in Medford. Hij en de president van de synagoge stuurden eind vrijdag, toen de Shabbat begon, verklaringen naar hun gemeenschap.

David schreef dat hij de hele dag had gesproken met andere lokale rabbijnen, leden van de Joodse gemeenschap en geestelijken van andere religies. Hij zei ook dat hij contact had opgenomen met de burgemeester van Medford, Breanna Lungo-Koehn, om de situatie te bespreken.

“Ze betuigde namens haar personeel en het kantoor van de burgemeester diepe spijt voor deze onzorgvuldige fout”, schreef David, erop wijzend dat het kantoor van de burgemeester “ontelbare telefoontjes” had ontvangen over de display.

Gisele Ellis, de president van Temple Shalom, zei dat ook zij geneigd was de verontschuldigingen van de stad te aanvaarden, daarbij verwijzend naar het voorbeeld van Julian Edelman, de grote joodse ontvanger van de New England Patriots die dit jaar met pensioen ging. Edelman probeerde prominent een collega te onderwijzen die antisemitische opmerkingen maakte op sociale media.

Maar Ellis uitte ook diepe bezorgdheid over de episode, die volgens haar een afwijking was van de afgelopen jaren toen de stad Temple Shalom uitnodigde om deel te nemen aan de planning van het vakantie-evenement.

“Dat we moeten uitleggen waarom dit beledigend is, is frustrerend. Het gebrek aan Joodse betrokkenheid bij dit evenement zorgt ervoor dat we ons onzichtbaar voelen in de ogen van onze stadsleiders. Dat deze afschuwelijke vertoning in het stadhuis werd opgehangen, maakt ons woedend’, schreef ze en voegde eraan toe: ‘Ik heb deze woede vandaag van velen van jullie gehoord.’

Onder degenen die reageerden was een nieuw gekozen lid van de gemeenteraad, Kit Collins, die joods is.

“Aan iedereen die zich uitsprak over de foutieve en aanstootgevende afbeelding van een menora die gisteravond tijdens het vakantiefestival in het stadhuis werd getoond, ik zie je en ik dank je. Als Jood begrijp ik hoe frustrerend en pijnlijk het kan zijn dat iemands geloof zo flagrant verkeerd wordt voorgesteld’, tweette Collins, die volgende maand zal worden beëdigd.

“Ik ben dankbaar dat de regering snel heeft gereageerd om de aanstootgevende foto te verwijderen”, voegde Collins eraan toe. “Het spijt me dat dit is gebeurd, maar ik hoop en verwacht dat het ons zal aansporen om in de toekomst beter te presteren in het respecteren, vertegenwoordigen en vieren van de vele culturen die in Medford bestaan.”

Bronnen:

  • naar een artikel van Philissa CramerMassachusetts town apologizes after using Christian menorah in holiday display” van 6 december 2021 op de site van Arutz Sheva
  • naar een artikel van Philissa Cramer “A Massachusetts town apologizes after using Christian menorah in holiday display” van 6 december 2021 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.