VS overheid financiert revisionistische en anti-Zionistische geschiedenis

Al enkele jaren baart de sluipende politisering van de kunsten en sociale wetenschappen aan westerse universiteiten zorgen. Nu heeft het herschrijven van de Joodse geschiedenis in het Midden-Oosten en Noord-Afrika een enorme boost gekregen. 

De in de VS gevestigde academici Lior Sternfeld, Michelle Campos en Orit Bashkin hebben een subsidie ​​van $ 250.000 gekregen om het Joodse leven in het Midden-Oosten vóór het zionisme te ‘herdenken’.

De National Endowment for the Humanities (NEH) , een van de twee grootste subsidiegevers in Pennsylvania, financiert een “grootschalig samenwerkingsproject om de geschiedenissen, verhalen en herinneringen van en door Joden in het Midden-Oosten in de 19e tot 21e eeuw.” 

Het geld zal worden besteed aan een monografie met meerdere auteurs en een speciale editie van Jewish Social Studies , door velen beschouwd als het meest prestigieuze tijdschrift op het gebied van Joodse studies.

NEH heeft de reputatie een linkse agenda te pushen en is controversieel genoeg voor de regering-Trump om te hebben gewild dat deze niet werd terugbetaald.

Sternfeld vertelde aan zijn universiteit, Penn State:

“We hebben het over de geschiedenis van 1 miljoen mensen. De meeste geschiedenisboeken willen gewoon laten zien dat het zionisme het enige alternatief was voor Joden die in het Midden-Oosten woonden. Zeggen dat joden onderworpen waren aan beperkingen die hen niet in staat zouden stellen te gedijen en in het Midden-Oosten te leven, is gewoon onzin.”

“Joden maakten deel uit van de samenleving van Marokko tot Afghanistan, en van Centraal-Azië tot Jemen. We gaan Joden niet zien als een groep mensen die wacht op verlossing door het zionisme, maar als mensen die leven en bloeien en werken en lijden en huilen en lachen in het Midden-Oosten als onderdeel van samenlevingen in het Midden-Oosten.”

Sternfeld is de auteur van een boek over het minuscule aantal joden dat de islamitische revolutie steunde. Campos schreef een nostalgisch verslag van het Ottomaanse pluralisme en in haar boek New Babylonians portretteert Bashkin Iraakse joden als bevoorrechte nationalisten. Door Joden te beschrijven als “deel van de samenleving” ontkennen deze academici een aparte Joodse identiteit en uiteindelijk een volk.

De behandeling van Arabieren ten aanzien van de Joden onder het 7de eeuwse Pact van Omar

Zowel Campos als Sternfeld waren ondertekenaars van anti-Israëlische resoluties die voor de American Historical Association waren ingediend. Meer recentelijk ondertekenden Campos, Sternfeld en Bashkin de Verklaring over Israël en Palestina in Joodse Studies  waarin Israël wordt beschuldigd van ‘staatsgeweld’ tegen Hamas.

Het boek kan worden gebruikt om de oorzaken van de exodus te verdoezelen, om Israël te denigreren en om de mythe van vreedzaam samenleven tussen joden en moslims vóór 1948 te herhalen.

Sternfeld heeft moeite gedaan om de uittocht van Joden uit Arabische landen te herdenken als een

“grootschalig nationaal project – het schrijven van een ‘lachrymose’-geschiedenis van de Joden in het Midden-Oosten, om het hedendaagse Israëlische beleid te rechtvaardigen, en om een generatielange marginalisering van oosterse joden in de zionistische geschiedschrijving goedmaken.”

Hoezeer Sternfeld het verhaal van de exodus ook zou willen bagatelliseren, het is een feit dat 99 procent van de joden de Arabische en moslimlanden heeft verlaten. Joodse vluchtelingen gingen niet allemaal naar Israël, maar Israël maakte het tot zijn missie om grote aantallen Joden te redden die geen kans hadden ergens anders onderdak te krijgen.

Tobias Brinkmann, universitair hoofddocent Joodse studies en geschiedenis aan Penn State, zei bij de aankondiging van de subsidie:

“Campos, Sternfeld en Bashkin stellen de krachtige verhalen in vraag die Joden in het Midden-Oosten afschilderen als achterlijk en geïsoleerd. Met dit project werpen ze een belangrijk licht op de lange geschiedenis van nauwe interacties tussen joden en andere groepen in het Midden-Oosten vóór de dramatische veranderingen die plaatsvonden in de eerste helft van de 20e eeuw. Deze NEH-subsidie ​​is duidelijk een erkenning van excellentie in onderzoek.”

Een typische antisemitische cartoon uit het M-O: Egyptisch president Gamal Abdel Nasser schopt de Jood in de Zee, met de legers van Irak, Libanon en Syrië bij de hand, twee weken vóór het begin van de Zesdaagse Oorlog van 1967chopt de Joden in de Zee [beeldbron: cartoon verscheen op 25 mei 1967 in de Libanese krant Al-Djarida] 

Niemand twijfelt eraan dat Joden leefden en konden gedijen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Dat deden ze inderdaad veel langer dan de Arabieren, die de regio veroverden 1000 jaar nadat de joden zich daar hadden gevestigd. Geen enkele serieuze geleerde zou beweren dat het leven voor Joden één, voortdurende kroniek van ongeluk was. Joden hadden interactie met de samenleving om hen heen, vooral in handel en zaken. Arabisch was eeuwenlang de meest gesproken Joodse taal.

Maar Joden waren altijd een kwetsbare minderheid, die onder de islam  gebukt ging onder geïnstitutionaliseerde discriminatie als dhimmi’s . Zoals een expert heeft opgemerkt:

“De NEH zou nooit de revisionistische geschiedenis financieren die ontkende dat zwarte mensen werden gediscrimineerd tijdens segregatie. Waarom financiert het hetzelfde soort revisionisme tegen Israël?”

Sternfeld ontkent de prekoloniale toestand van de  dhimmi- status – waar joden ongetwijfeld aan beperkingen en een precair bestaan ​​leden – en hun situatie tijdens het koloniale tijdperk, toen joden profiteerden van onderwijs en meer veiligheid. Het goede leven dat velen genoten onder de Britse en Franse protectoraten en mandaten werd dodelijk bedreigd door de opkomst van het Arabisch nationalisme en islamisme, wat resulteerde in hun gedwongen uittocht.

Hier ligt een dieperliggend probleem. Het belang dat postmoderne academici hechten aan culturele en sociaaleconomische factoren boven mensen, historische gebeurtenissen en politiek heeft gediend om de geschiedenis van Joden uit Arabische landen te vervalsen. Neem bijvoorbeeld het werk van Bashkin, wiens New Babylonians werd besproken door professor Norman A. Stillman.

Stillman zegt dat Bashkin op haar best is in het beschrijven van de intellectuele en culturele beroering in het Irak van de jaren twintig, dertig en veertig. Maar haar verslag van de waterscheidingsgebeurtenissen van de jaren veertig die leidden tot de massale uittocht van 1951 ‘ontbreekt dezelfde mate van analytisch inzicht’, schrijft hij.

“Dit komt, denk ik, door haar fundamentele benadering als cultuurwetenschapper die teksten interpreteert, maar niet volledig rekening houdt met de feitelijke gebeurtenissen, mensen en politiek. Het is ook te wijten aan a priori ideologische veronderstellingen. Bashkin erkent vanaf het begin haar intellectuele schuld aan tegenstanders zoals Sami Zubaida, Ella Shohat en Gilbert Achcar, en de geest van Edward Said schuilt vaak zonder naam op de achtergrond. Eerder historisch werk over de joden in de islamitische wereld wordt gereduceerd tot een te vereenvoudigde karikatuur: ‘een model van harmonieus samenleven’ of ‘een verhaal van eeuwige vervolging’ en ‘naast deze ideeën een oriëntalistische interpretatie.’

“Serieus, er is een element van naïef wishful thinking dat voortdurend positieve voorbeelden van joodse acculturatie en patriottisme aan de ene kant en de openheid van sommige Arabische liberale intellectuelen en politici aan de andere kant beschouwt als bewijs dat de duistere krachten van radicaal Arabisch nationalisme waren niet echt zo machtig als ze achteraf leken.”

Een gedeelde cultuur en taal met Arabieren heeft de Joden in Irak niet gered, evenmin als de Joodse bijdrage aan de Duitse cultuur of hun liefde voor Mendelssohn en Goethe de Duitse Joden van het nazisme. Alle MENA-joden, inclusief anti-zionisten, communisten en de meest gearabiseerde, werden gedwongen de weg naar ballingschap te nemen. 

En zo wordt een onderzoek naar hoe groepen met elkaar omgingen vóór de grote uittocht irrelevant, omdat het geen rekening houdt met feitelijke gebeurtenissen, politieke factoren en actoren zoals Haj Amin al-Husseini, de Arabische Liga, Nasser en Saddam, wat leidt tot uitsluiting en vervolging van joden en andere minderheden.

Bronnen:

  • naar een artikel van Lyn Julius “US taxpayers to fund revisionist, anti-Zionist history” van 5 november 2021 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.