Politie ontdekt tientallen geroofde artefacten uit de Hasmoneese Dynastie in huis in oostelijk Jeruzalem

Een oude munt uit het Hasmonese tijdperk is te zien tussen de artefacten die in beslag zijn genomen uit het huis van een inwoner uit de oostelijke wijk van Jeruzalem op de laatste avond van Chanoeka, op 5 december 2021.

Op zondag, de laatste dag van de joodse feestdag Chanoeka, werden door de politie in Oost-Jeruzalem oude archeologische artefacten van duizenden jaren oud ontdekt, waaronder een munt uit het Hasmonese tijdperk.

De artefacten werden ontdekt tijdens een huiszoeking in het huis van een inwoner in de oostelijke wijken van Jeruzalem van in de dertig.

De voorwerpen werden onderzocht door functionarissen van de Israel Antiquities Authority (IAA), en de verdachte werd gearresteerd en meegenomen voor verhoor. De straf voor het stelen van oude artefacten in Israël is maximaal vijf jaar gevangenisstraf.

Volgens een vertegenwoordiger van de IAA bevonden zich onder de artefacten een munt uit de tijd van Antigonus II Mattathias, de laatste Hasmonese koning van Judea. Antigonus II werd daarna opgevolgd door Herodus I, bijgenaamd Herodus de Grote.

Daarnaast werd een olielamp opgedolven (plaatje hierboven) die eveneens dateert uit de tijd van de Hasmonese Dynastie (140 v.C.- 37 v.C.) en een zegelring uit het bijbelse tijdperk met oude Hebreeuwse inscripties.

De ontdekking van de voorwerpen uit het Hasmonese tijdperk vond plaats net voor de laatste avond van Chanoeka, een feest dat de overwinning van de Makkabeeën op de Griekse Seleuciden-dynastie herdenkt.

Israëlische archeologen deden vorige maand nog een Chanoeka-ontdekking. Een fort uit de Hellenistische periode, verwoest en in brand gestoken door de Hasmoneërs, werd opgegraven tijdens opgravingen uitgevoerd door de IAA.

De ruïnes werden ontdekt in het Lachish-woud in Israël, gelegen in het zuidelijke deel van het land. Saar Ganor, Vladik Lifshits en Ahinoam Montagu, opgravingsdirecteuren die de IAA vertegenwoordigen, vertelden aan The Jerusalem Post: 

“De opgravingslocatie levert tastbaar bewijs van de Chanoeka-verhaal. Het lijkt erop dat we een gebouw hebben ontdekt dat deel uitmaakte van een versterkte linie die door de Hellenistische legercommandanten was opgericht om de grote Hellenistische stad Maresha te beschermen tegen een Hasmonean-offensief. De vondsten van de site tonen echter aan dat de Seleucidische verdedigingswerken niet succesvol waren; het opgegraven gebouw was zwaar verbrand en verwoest door de Hasmoneërs.”

Bronnen:

  • naar een artikelPolice discover dozens of ancient artifacts in East Jerusalem home” van 5 december 2021 op de site van Ynet News
  • naar een artikelHasmonean artifacts found in East Jerusalem at end of Chanukah” van 5 december 2021 en een artikelIsrael’s archaeologists unearth evidence of Hannukah stories” van 16 november 2021 op de site van i24News

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.