Palestijnse Autoriteit schorst petitie tegen VS bij ICC in Den Haag

Opening van Amerikaanse ambassade in Jeruzalem

De Palestijnse Autoriteit heeft haar verzoekschrift aan het Internationaal Strafhof in Den Haag tegen de Verenigde Staten voor de erkenning van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël en de verhuizing van de Amerikaanse ambassade naar de stad bevroren.

De petitie, die aanvankelijk werd ingediend in september 2018 toen de voormalige Amerikaanse president Donald Trump in functie was, beweerde dat de beslissing in strijd was met het internationaal recht en daarom kwalificeerde als een oorlogsmisdaad.

Het ICC was aanvankelijk van plan om de Palestijnse petitie in juni 2021 te herzien, maar twee maanden eerder diende de PA een verzoek in om de procedure op te schorten. Het ICC zei in een rapport dat het verzoek van de PA was gecoördineerd met de regering-Biden.

“In de brief aan de griffie van het tribunaal op 12 april 2021,” zei de rechtbank, “heeft de Palestijnse staat mondeling verzocht om uitstel van de procedure die op 1 juni 2021 had moeten plaatsvinden, om de partijen een mogelijkheid om door middel van onderhandelingen een oplossing voor het meningsverschil te vinden.”

Een week later antwoordde de regering-Biden volgens het ICC dat ze “geen bezwaar had tegen het verzoek van indiener”.

“Rekening houdend met de meningen van de partijen, heeft de rechtbank besloten de besprekingen tot nader order op te schorten”, aldus het ICC.

De overtuiging in Israël is dat de Palestijnen de rechtszaak hebben opgeschort om de inspanningen van de regering Biden om het Palestijnse consulaat in Jeruzalem te heropenen, te vergemakkelijken. Israëlische functionarissen waren op de hoogte van de schorsing en noemden het “een technische procedure die op elk moment kan worden teruggedraaid”.

In een interview met Al Arabiya , een internationale Arabische nieuwszender gevestigd in Dubai, zei Bilal al-Shobaki, het hoofd van de afdeling politieke wetenschappen van de Universiteit van Hebron:

“De Palestijnse terugtrekking was bedoeld als een gebaar van goede wil jegens Washington om de Het Palestijnse leiderschap begrijpt dat een petitie aan het Internationaal Strafhof [tegen de VS] nergens tastbaar zal leiden en niet bevorderlijk zal zijn voor de belangen van de Palestijnen. Palestina is te zwak om adequaat te strijden met Washington in internationale instellingen. Washington heeft de mogelijkheid om alle internationale instanties te omzeilen, zelfs de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.”

Hij voegde eraan toe dat naar zijn mening het verzoekschrift van de Palestijnse Autoriteit tegen het besluit van de VS om de ambassade vanuit Tel Aviv naar Jeruzalem te verplaatsen, vanaf het begin een “propagandistische maatregel was die bedoeld was om het bestaan ​​van de PA te rechtvaardigen”.

Bronnen:

  • naar een artikel van Ariel Kahana “Palestinian Authority suspends petition against US at ICC” van 6 november 2021 op de site van Israel Hayom

Een gedachte over “Palestijnse Autoriteit schorst petitie tegen VS bij ICC in Den Haag

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.