Frankrijk: Expositie over de geschiedenis van joodse gemeenschappen in de Arabische wereld

Op woensdag 24 november 2021 werd in het Franse Instituut Du Monde Arabe (IMA) een tentoonstelling voor het publiek geopend die de eeuwenoude geschiedenis van Joodse gemeenschappen in de Arabische wereld onderzoekt. De tentoonstelling loopt nog tot 22 maart 2022.

De tentoonstelling, genaamd “Juifs d’ Orient” (Oosterse Joden), volgt een “chronologische en thematische benadering” om “de geweldige tijden van het Joodse intellectuele en culturele leven in het Oosten” te beschrijven en zal de vruchtbare uitwisselingen onthullen die de samenlevingen van de Arabisch-islamitische wereld hebben gevormd voor eeuwen.”

Het gaat in op hoe joden en moslims eeuwenlang hebben samengeleefd:

“van de eerste banden die werden gesmeed tussen de joodse stammen van Arabië en de profeet Mohammed tot de opkomst van de belangrijkste figuren van het joodse denken tijdens de middeleeuwse kalifaten in Bagdad, Fez, Caïro en Cordoba ; van de opkomst van Joodse stedelijke centra in de Maghreb en in het Ottomaanse Rijk tot het begin van de laatste ballingschap van de Joden in de Arabische wereld.”

In de tentoonstelling zijn niet-gepubliceerde werken te zien in verschillende formaten, waaronder archeologie, manuscripten, schilderijen, foto’s, liturgische en audiovisuele en muzikale installaties. Items in de tentoonstelling, die loopt tot maart 2022, zijn allemaal in bruikleen gegeven uit collecties in Frankrijk, Engeland, Marokko, Israël, de Verenigde Staten en Spanje.

De IMA zei dat het ook buiten de tentoonstelling haar inspanningen zal uitbreiden om mensen te leren over Joodse gemeenschappen in de Arabische wereld, inclusief een programma van concerten, shows en filmvertoningen. Het museum merkte op dat “ambitieuze bemiddelingsacties zullen worden uitgevoerd voor het publiek, met name onder de jongere generaties” en dat “een wetenschappelijke publicatie en conferenties, in verband met de tentoonstelling, deze fascinerende thema’s zullen verdiepen.”

‘Oost-Joden’ is een voortzetting van IMA’s trilogie van tentoonstellingen die zich richten op monotheïstische religies in de Arabische wereld. IMA toonde eerder de tentoonstellingen “Hajj, de bedevaart naar Mekka” in 2014 en “Christenen van het Oosten, 2000 jaar geschiedenis” in 2017.

IMA-president en voormalig Franse minister van Cultuur Jack Lang, de Franse president Emmanuel Macron en de Franse historicus Benjamin Stora bij de tentoonstelling ‘Juifs d’Orient’ op 22 november 2021

De Franse president Emmanuel Macron woonde maandag de inaugurele opening van de tentoonstelling bij. In zijn toespraak tijdens het evenement prees hij “de kracht [en] geest van verzet” van Joodse gemeenschappen in de Arabische wereld, “hun “diepe eenheid” en “krachtige, creatieve, overvloedige cultuur”.

“In een tijd waarin de Arabische wereld, net als onze eigen Europese samenlevingen, wordt opgeschrikt door identiteitsspanningen, spreekt deze tentoonstelling tot ons over coëxistentie, verlichte invloeden, wederzijdse verrijking, uitwisselingen tussen monotheïsmen”, zei hij. 

“Natuurlijk, zonder enig naïef optimisme, is de geschiedenis van de Joden in het Oosten ook vol vervolging, lijden, conflicten, exodus. Maar tussen de donkerste jaren waren er perioden van weelderige bloei, bruggen geslagen tussen talen, tussen kennis, tussen culturen.”

“De draad van deze oosterse geschiedenis opsporen is het ontrafelen van de verwevenheid van gezichten, stemmen, migraties en gemeenschappen die het hele Middellandse Zeegebied hebben doorkruist – de wereld vormgevend en elke keer een blijvende indruk achterlaten”, voegde Macro eraan toe. 

“Wat deze tentoonstelling heel goed laat zien, is dat deze gemeenschap altijd heeft weten te communiceren met de andere culturen waarmee ze leefde: Romeins, Byzantijns, Arabisch, Iberisch, Ottomaans; dat het zijn teksten altijd heeft gecombineerd met andere talen om weerstand te bieden, te overleven of te worden overgedragen.”

El Tránsito synagoge in Toledo (Spanje), 11 december 2017 © David Blàzquez

Bronnen:

  • naar een artikel van Shiryn Ghermezian “New Exhibit on History of Jewish Communities in Arab World Opens in France” van 25 november 2021 op de site van The Algemeiner
  • naar een artikel van Frédéric Martel en Léane Le Coant “Exposition “Juifs d’Orient” : les cultures juives et musulmanes inexorablement liées, dans le box office” van 28 november 2021 op de site van France Culture
  • naar een artikel van Jean-Christophe Ploquin “L’exposition « Juifs d’Orient », la mémoire d’une longue coexistence” van 26 november 2021 op de site van La Croix

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.