Het onvervreemdbare recht van joden om te bidden op de Tempelberg

Menorah bij de Kotel, onder de heiligste plek voor Joden waar de oorspronkelijke zevenarmige menora op de Tempelberg in Jeruzalem stond

De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM) bevat 30 principes die alle mensen over de hele wereld hebben. De Verenigde Naties citeren het vaak, behalve als het over joden gaat.

UVRM Artikel 2 stelt dat alle mensen recht hebben op rechten en vrijheden, ongeacht “ras, huidskleur, geslacht, taal, religie , politieke of andere mening, nationale of sociale afkomst , eigendom, geboorte of andere status. Dat geldt duidelijk voor Joden – zelfs die uit Israël of uit betwiste gebieden.

UVRM Artikel 18 heeft betrekking op geloof, met inbegrip van zijn praktijken:

Eenieder heeft recht op vrijheid van gedachte, geweten en godsdienst; dit recht omvat de vrijheid om van godsdienst of levensovertuiging te veranderen, en de vrijheid, alleen of in gemeenschap met anderen en in het openbaar of privé, om zijn godsdienst of levensovertuiging tot uiting te brengen in onderwijs, praktijk, aanbidding en naleving.

Veel moslimlanden vertrappen het vermogen om van religie te veranderen, door afvalligheid in hun grondwet te verbieden, een flagrante schending van de UVRM die nooit wordt besproken in de Verenigde Naties vanwege het moslimvoorrecht.

De mogelijkheid voor Joden om te bidden zoals hun historische gewoonte en recht is, wordt niet genegeerd door de VN, maar tegengegaan in een verbod dat schandalig omarmd en vastgelegd is.

De Joodse Tempelberg

De heiligste locatie voor joden is de Tempelberg in de oude stad van Jeruzalem. Het is al meer dan 3000 jaar het centrum van Joodse aandacht en gebed, nadat koning David de hoofdstad van het Joodse volk daarheen verplaatste vanuit Hebron, en zijn zoon, koning Salomo, de Eerste Tempel bouwde. 

Gedurende het grootste deel van de eerste duizend jaar hadden Joden op verschillende tijdstippen een tempel op de plaats, waar dierenoffers werden gebracht in overeenstemming met de aanwijzingen van de Hebreeuwse bijbel. Nadat de Tweede Tempel in 70 na Chr. was verwoest, beklommen Joden nog steeds de berg om in stilte te bidden, en dat deden ze 1500 jaar lang.

De Ottomanen kwamen in 1517 naar het Joodse heilige land en Suleiman I (1494-1566) herbouwde een groot deel van Jeruzalem, inclusief de iconische stadsmuren. Als onderdeel van zijn enorme projecten in Jeruzalem schopte hij de Joden van de Tempelberg en schonk hen een klein stukje van de westelijke keermuur van de Tempelberg – de Westelijke Muur of Kotel – voor gebed. Sinds die tijd is het joden feitelijk verboden om op hun heiligste plaats te bidden.

Het Ottomaanse Rijk eindigde in 1916, maar de wereld heeft pas na de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust van het Europese Jodendom overwogen de catastrofale gevaren van diepgeworteld antisemitisme, racisme en vreemdelingenhaat aan te pakken.

De activerende handen die Joodse gebedsrechten blokkeren

In december 1948 probeerde de wereld een einde te maken aan oorlogen en haat en stelde de UVRM op in de hoop dat mensen respect zouden kunnen hebben voor anderen die anders zijn. De vermelding van religie in de artikelen was een direct gevolg van de gruweldaden die joden overkwamen door toedoen van niet-joden, zoals beschreven in de preambule, met betrekking tot de ” veronachtzaming en minachting van de mensenrechten hebben geleid tot barbaarse daden die het geweten van de mensheid hebben gekwetst”.

Maar toen het mondiale orgaan deze rechten opstelde, vocht de Joodse staat voor zijn voortbestaan ​​tegen verschillende binnenvallende Arabische legers. Het binnenvallende Jordaanse leger heeft slechts een paar jaar na de Holocaust alle Joden etnisch gezuiverd uit het oostelijke deel van het heilige land, inclusief de oude stad van Jeruzalem. De Jordaniërs verbood joden zelfs om de stad te bezoeken of te bidden, ook in de Kotel en de Tempelberg.

Het verachtelijke moslim-antisemitisme werd aangepakt toen Jordanië Israël opnieuw aanviel in juni 1967 en zijn illegaal in beslag genomen land verloor, waardoor joden opnieuw hun heilige stad konden binnentrekken. Om een ​​staakt-het-vuren te vergemakkelijken met de verschillende moslimlanden die hadden geprobeerd de Joodse staat te vernietigen, stond Israël de Jordaanse Waqf echter toe de Tempelberg te blijven beheren en het verbod op joods gebed te handhaven.

Tot op de dag van vandaag eisen de Verenigde Naties een verandering in de status-quo van Israël dat het oostelijke deel van Jeruzalem, inclusief de Oude Stad, controleert, terwijl ze tegelijkertijd eisen dat het antisemitische beleid wordt gehandhaafd om joden te verbieden op hun heiligste plaats te bidden. Het is praktische waanzin om te proberen de tientallen moslimlanden die lid zijn van de VN tevreden te stellen, terwijl de fundamentele mensenrechten van joden worden vertrapt.

Laten we tijdens deze Chanoeka, in een tijd waarin Joden over de hele wereld hun menora’s voor hun ramen plaatsen om de wereld te laten zien dat ze de Joodse gebedsrechten op de Tempelberg vieren, eisen dat de regering van de staat Israël duidelijk bevestigt dat de waardigheid van Joden zaken. Joden hebben een onvervreemdbaar recht om te bidden op hun heiligste plek, de Joodse Tempelberg.

Bronnen:

  • naar een artikelThe Inalienable Right of Jews to Pray on The Temple Mount” van 29 november 2021 op de site van First One Through

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.