Facebook verwijdert meer dan 140 accounts die zijn gekoppeld aan Hamas

Meta, het moederbedrijf van Facebook, maakte woensdag bekend dat het actie heeft ondernomen tegen Facebook- en Instagram-accounts vanwege links naar Hamas.

Nathaniel Gleicher, het hoofd veiligheidsbeleid bij Meta, verklaarde:

“We hebben 141 Facebook-accounts, 79 Pages, 13 Groups en 21 Instagram-accounts verwijderd uit de Gazastrook in Palestina die voornamelijk gericht waren op mensen in Palestina, en in veel mindere mate in Egypte en Israël. We vonden deze activiteit als onderdeel van ons interne onderzoek naar vermoedelijk gecoördineerd niet-authentiek gedrag in de regio en koppelden het aan Hamas.”

Nathaniel Gleicher, het hoofd veiligheidsbeleid bij Meta (Facebook)

De relevante accounts, pagina’s en groepen werden bediend vanuit de Gazastrook en waren voornamelijk gericht op mensen in de Palestijnse gebieden, en in mindere mate in Egypte en Israël. De pagina’s en groepen werden beheerd door nepaccounts.

Meta beschrijft de acties van de accounts als een “gecoördineerde poging om het publieke debat te manipuleren voor een strategisch doel waarbij nepaccounts centraal staan ​​in de operatie.” Wanneer dergelijke inspanningen worden ontdekt, verwijdert het bedrijf zowel niet-authentieke als authentieke accounts, pagina’s en groepen die rechtstreeks bij de activiteit betrokken zijn.

Hamas on the World Wide Internet

Volgens Meta beweerden sommige pagina’s te worden beheerd door nieuwsorganisaties en gemeenschappen uit de Westelijke Jordaanoever, Israël en het Sinaï-schiereiland, terwijl andere beweerden onafhankelijke nieuwspagina’s in de Palestijnse gebieden te zijn.

De socialemediagigant zei dat ongeveer 407.000 accounts minstens één van de pagina’s volgden, ongeveer 2.000 mensen lid werden van minstens één van de groepen en ongeveer 6.000 accounts volgden minstens één van de Instagram-accounts.

Volgens het rapport werd ongeveer $ 21.000 uitgegeven aan Facebook- en Instagram-advertenties, voornamelijk betaald in Amerikaanse dollars.

Meta schreef op woensdag in hun Adversarial Threat Report:

“De netwerken gebruikten ander gedrag, maar ze hebben allemaal één ding gemeen: ze zijn allemaal actief gecoördineerd om mensen aan te vallen en onze systemen te misbruiken. Terwijl we doorgaan met het opbouwen van ons begrip van deze opkomende bedreigingen, zullen we onze bevindingen blijven delen met branchegenoten, onafhankelijke onderzoekers, wetshandhavers en beleidsmakers – ook over deze nieuwe verstoringen – zodat we gezamenlijk onze verdediging kunnen verbeteren. We verwelkomen feedback van externe experts terwijl we onze benaderingen verfijnen.”

Ook trad het bedrijf op tegen netwerken in Polen, Wit-Rusland en China.

Bronnen:

  • naar een artikelMeta removes over 140 social media accounts linked to Hamas” van 5 december 2021 op de site van Israel Hayom

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.