Een jaar na het verbod blijft de Holocaust-ontkenning op Facebook verder tieren

Dit bord is afkomstig van een protest in Iran in 2006 door hardline-islamisten die protesteerden tegen een cartoon in een Deense krant die zij als een belediging van de profeet Mohammed beschouwden [beeldbron: Mohammad Kheirkhah/UPI/Newscom]

In oktober 2021 was het een jaar geleden dat Facebook Holocaust-ontkenning van zijn platform verbood en Holocaust-ontkenning officieel classificeerde als haatzaaiende uitlatingen in plaats van verkeerde informatie. 

Op de eerste verjaardag van de inwerkingtreding van dit beleid op Facebook-eigendommen, probeerden analisten van ADL’s Center on Extremism (COE) te bepalen of de poging succesvol was – en of Holocaust-ontkenning nog steeds te vinden is op het platform.

Een bijzonder verderfelijke vorm van antisemitisme, ontkenning van de Holocaust heeft tot doel twijfel te zaaien over de feiten van de Holocaust zoals deze betrekking hebben op de Joodse slachtoffers, en jarenlang sijpelde het vrijelijk door op Facebook. 

Aanhangers beweren dat Joden bewijs verzonnen van hun eigen genocide om sympathie te krijgen, herstelbetalingen van Duitsland te verkrijgen en de zogenaamd illegale verwerving van Palestijns land voor de oprichting van Israël te vergemakkelijken.

In samenhang met dit onderzoek rapporteerden COE-analisten op 15 november 2021, met behulp van een persoonlijk account, 9 van de verontrustende berichten die in dit stuk worden genoemd om te bepalen hoe responsief Facebook zou zijn bij het verwijderen van berichten die hun beleid ten aanzien van haatzaaien openlijk schenden. 

Per 29 november 2021 heeft Facebook alleen gereageerd op zorgen over een van de berichten. Dit bericht noemt de Holocaust een fraude en beweert dat “de reden waarom mensen de holocaust in twijfel trekken, ontkennen en minachten en bespotten, simpelweg is omdat het niet waar is.” Volgens Facebook was dit bericht niet in strijd met zijn beleid ten aanzien van haatzaaien, dat berichten verwerpt die “informatie over de Holocaust ontkennen of verdraaien”.

Op de website van Mahmoud Abbas, de president van de Palestijnse Autoriteit, prijken zo’n twintigtal boeken die vertaald werden in dozijnen andere talen. Er is echter één boek, in het Arabisch, dat nooit werd vertaald: Het Andere Gezicht – De geheime contacten tussen Nazisme en Zionisme“, uit 1984 waarin de Palestijnse leider de Holocaust ontkent dan wel minimaliseert (in het Arabisch: “al-Wajh al-Akhar: al-‘Alaqat as-Sirriya bayna an-Naziya wa’s-Sihyuniya.“)

De geschiedenis

ADL voerde een tien jaar durende pleitcampagne om Facebook ertoe aan te zetten zijn beleid inzake Holocaust-ontkenning te wijzigen. In het kielzog van de campagne Stop Hate for Profit en de druk van verschillende externe bronnen, heeft Facebook in oktober 2020 eindelijk zijn beleid gewijzigd.

Ter gelegenheid van de Holocaustherdenkingsdag in 2021 onderzocht het Centrum voor Technologie en Samenleving (CTS) van ADL hoe verschillende platforms de ontkenning van de Holocaust aanpakten en produceerde de 2021 Holocaust Denial Scorecard. Facebook (inclusief Instagram) kreeg een ‘D’, het laagste cijfer. 

ADL-onderzoekers merkten op dat Facebook drie maanden na het doorvoeren van de beleidswijziging nog steeds geen noodzakelijke wijzigingen had aangebracht in de handhaving van het beleid en dat inhoud van Holocaust-ontkenning gemakkelijk op het platform te vinden was.

Bevindingen  

Het is waar dat Facebook met succes grote Holocaust-ontkenningsentiteiten heeft verwijderd – de grote particuliere en openbare groepen (met duizenden leden) die zich toeleggen op Holocaust-ontkenning zijn niet langer op het platform. Wanneer u zoekt op ‘Holohoax’, de uitdrukking die in de volksmond het meest wordt gebruikt om Holocaust-ontkenning over te brengen, is het enige resultaat een link naar informatie over de Holocaust.

Met wat extra graafwerk komen echter de scheuren in de handhaving aan het licht. Hoewel toegewijde groepen zijn verwijderd en één zoekterm is beperkt, blijft de inhoud van Holocaust-ontkenning op het platform staan. 

COE ontdekte dat de meeste Holocaust-ontkenningsberichten die nog toegankelijk waren, vóór het verbod van oktober 2020 waren geplaatst, maar daarna nooit zijn verwijderd. Deze bevinden zich in openbare en privégroepen, evenals op persoonlijke profielen, en vele bevatten links naar externe, expliciete Holocaust-ontkenningsbronnen.

Naast de oudere berichten zijn er meerdere gevallen van Holocaust-ontkenningsinhoud gepost nadat het beleid van kracht werd. Hoewel de term ‘Holohoax’ geen resultaten meer oplevert wanneer een gebruiker ernaar zoekt, kunnen andere trefwoorden, zoals ‘hollow hoax’, ‘Holocaust Hoax’, ‘Holocaust-leugens’, ‘Holocaustfraude’, ‘zogenaamde Holocaust’ en ‘ Holocaust heeft niet plaatsgevonden” zijn doorzoekbaar en leveren resultaten op. 

Veel van de recente berichten die overblijven, zijn het opnieuw delen van oudere berichten, waarbij aangepaste taal is gebruikt om detectie te voorkomen, en ze bevatten externe links naar video’s of artikelen over Holocaust-ontkenning. Veel van deze werden gedeeld door bekende Holocaustontkenners en antisemieten en gingen vergezeld van antisemitische retoriek naast Holocaustontkennings sentimenten.

Vaak bevatten de door COE geïdentificeerde Holocaust-ontkenningsberichten links naar externe bronnen, waarvan vele exclusief gewijd waren aan antisemitisme, Holocaust-ontkenning en extremistische inhoud. 

Russia Insider is een populaire bron onder Holocaust-ontkenners op Facebook; de site heeft een geschiedenis van het pushen van blanke supremacistische, antisemitische, Holocaust-ontkenning en samenzweerderige inhoud, en werd genoemd vanwege zijn antisemitische inhoud en links naar “geregeerde oligarchen” in Rusland. De oprichter en redacteur van de site, Charles Bausmen, is onlangs in verband gebracht met verschillende blanke supremacistische organisaties.

Een bericht van 24 maart 2020 bevatte een link naar een Russisch Insider-artikel met de kop: “Ze geven zelfs toe dat de laster van Dr. Mengele een leugen was – de laatste dagen van de ‘Holocaust’-mythe.” Mengele, bekend als de “Engel des Doods”, voerde gruwelijke, vaak dodelijke experimenten uit op gevangenen in Auschwitz. 

Dezelfde gebruiker deelde aanvullende Rusland Insider-artikelen, waaronder een bericht van 29 december 2019 met als kop: “Nog een Holocaust-leugen: 1,3 miljoen Joden verzonden naar Treblinka, andere kampen, niet vermoord, ze werden elders overgebracht.” 

Een reactie op dit bericht leverde een externe link op naar de Holocaust-ontkenningsorganisatie, Institute for Historical Review (IHR). Het Auschwitz Memorial & Museum heeft IHR beschreven als “het brandpunt van de neo-nazi-propaganda in de wereld sinds 1978.”

Een andere gebruiker citeerde Russia Insider om haar Holocaust-ontkenningsideeën te promoten in een post die haar volgers aanmoedigde om als reactie daarop virulent antisemitische opmerkingen te delen, zoals “Fuck them zio ng ist bull shitting bastards.” 

Het artikel met de titel “Mainstream Holocaust-verhaal ‘Substantieel, zo niet geheel, niet waar’ – redacteur van Top US Conservative Site (Ron Unz)”, beweert dat “het Holocaust-verhaal meedogenloos in het publieke bewustzijn is gehamerd door Hollywood en media in Joods bezit van flauwekul.” 

Naast het leuren van Holocaust-ontkenning, heeft de auteur van het artikel, Ron Unz, de bewering onderschreven dat Joden het bloed van niet-Joden consumeren, en beweerde dat Joden de media beheersen, niet-Joden haten en Satan aanbidden.

In sommige gevallen probeerde Facebook de schade van de extern gelinkte berichten te beperken met labels met ‘valse informatie’. In één geval van 4 juli 2017 deelde een gebruiker een artikel met de titel “Internationaal Rode Kruisrapport bevestigt dat de Holocaust van zes miljoen joden een hoax is.” De bron van het artikel, Renegade Tribune, is een antisemitische, samenzweerderige en blanke nationalistische publicatie. Dit bericht is 130 keer gedeeld en het is onduidelijk of de valse informatie-ID voor of na het delen is toegevoegd.  

Naast links naar relatief obscure extremistische publicaties, blijft inhoud van bekende Holocaust-ontkenners op het platform aanwezig. Michael Santomauro, zo’n ontkenner, deelt regelmatig inhoud over Holocaust-ontkenning op zijn profiel, waaronder een bericht met opmerkingen van een andere bekende ontkenner, Thomas Dalton, die het Holocaust-revisionisme beschrijft, beweert dat zes miljoen Joden niet zijn vermoord tijdens de Holocaust en stelt dat de gaskamers bestonden niet. De post suggereert verder lezen door Dalton en veroordeelde Duitse Holocaust- ontkenner Germar Rudolph, met links naar hun websites die zich uitsluitend richten op Holocaust-ontkenning.

Santomauro heeft ook links gedeeld naar het BitChute-kanaal “Holocaust Lies Exposed”, waarvan het onderwerp, zoals duidelijk vermeld in de titel van het kanaal, in strijd is met het inhoudsbeleid van Facebook.  

Bronnen:

  • naar een artikelOne Year After Ban, Holocaust Denial Remains on Facebook” van 1 december 2021 op de site van The Anti-Defamation League (ADL)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.