Hamas roept op tot ‘plan’ om Israëls Abraham Akkoorden te ondermijnen

Ismail Haniyeh (rechts), chef van het Politburo van Hamas, spreekt supporters toe tijdens een demonstratie in solidariteit met de Palestijnen in Doha, Qatar, op 15 mei 2021 [beeldbron: i24News]

Ismail Haniyeh, chef van het politieke bureau van de terreurgroep Hamas, drong er donderdag 2 december op aan om te vechten tegen de normaliseringsovereenkomsten die Israël met buurlanden heeft gesloten.

De Abraham-akkoorden van vorig jaar brachten een reeks overeenkomsten tot stand tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en anderen, waarbij staten overeenkwamen volledige diplomatieke betrekkingen met de Joodse staat aan te gaan.

Haniyeh sprak zich uit tegen de deals tijdens een conferentie in Istanbul, Turkije, en riep op om actie te ondernemen om ze te ondermijnen.

“We moeten een geïntegreerd plan hebben om de normalisering een halt toe te roepen, die helaas het karakter heeft gekregen van militaire en veiligheidsallianties met sommige landen”, zei hij volgens een persbericht van Hamas.

In november ondertekende minister van Defensie Benny Gantz een memorandum met de Marokkaanse defensiechef, dat een basis zou leggen voor veiligheidssamenwerking tussen de twee staten.

Zijn bezoek was de eerste officiële reis van een Israëlische defensiechef naar het land – een bezoek dat mogelijk werd gemaakt nadat Marokko de banden met Israël normaliseerde door middel van een overeenkomst die volgde op de Abraham-akkoorden.

Haniyeh schetste drie doelstellingen voor de agenda van de islamistische factie: focussen op de status van Jeruzalem, ondersteuning van wat Hamas Palestijns “verzet” noemt, en vechten tegen normaliseringsovereenkomsten met Israël.

Tijdens zijn toespraak beweerde de Hamasleider ook dat de terugtrekking van de Verenigde Staten uit Afghanistan zou leiden tot extra terugtrekkingen en zei dat het incident Israël zou verzwakken.

Hamaspremier Ismaïl Haniyeh hand in hand met Turks premier Receb Tayyip Erdogan. Hier op 3 januari 2012 staande voor het Turkse Parlement in Ankara. Het bezoek van de Hamaspremier zal hem 300 miljoen dollar sponsoring voor zijn terreurregime opleveren ofte bijna de helft van zijn jaarlijkse begroting voor 2012! [foto: AFP – Adem Altan bron]

Bronnen:

  • naar een artikelHamas calls for ‘plan’ to undermine Israel’s Abraham Accords” van 2 december 2021 op de site van i24News

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.