UNRWA staat op instorten, kan geen salarissen betalen, zegt Lazzarini

De VN-organisatie voor hulpverlening aan Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) staat “op het punt van instorten” en kan zijn novembersalarissen niet op tijd betalen, zei commissaris-generaal Phillipe Lazzarini.

“Tientallen jaren van investeringen in uitstekende diensten dreigen nu te worden teruggedraaid”, zei Lazzarini in een verklaring die hij woensdag uitbracht over de crisis. Hij sprak in de nasleep van de bijeenkomst die de Adviescommissie van de groep deze maandag en dinsdag in Amman heeft gehouden.

“Tijdens bijeenkomsten met de belangrijkste partners van UNRWA in de afgelopen twee dagen heb ik opgeroepen tot onmiddellijke fondsen voor gezondheidszorg/onderwijs/sociale diensten voor Palestijnse vluchtelingen voor 2021”, twitterde Lazzarini.

Dergelijke financiering is vooral belangrijk bij het uitblijven van een oplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict, zei hij. “Ik heb de donoren eraan herinnerd dat bij gebrek aan een politieke oplossing waarbij Palestijnse vluchtelingen betrokken zijn, UNRWA onvervangbaar is voor hun rechten en diensten volgens het mandaat van de Algemene Vergadering van de VN”, zei Lazzarini.

Eerder deze maand heeft UNRWA $ 38 miljoen opgehaald voor het tekort van $ 100 miljoen in zijn budget van $ 1,2 miljard, maar het resterende gat heeft ervoor gezorgd dat het op zoek is naar fondsen.

“Afgelopen donderdag moest ik meer dan 28.000 VN-personeelsleden informeren dat UNRWA niet voldoende geld heeft om hun novembersalarissen op tijd te betalen”, vertelde Lazzarini maandag aan zijn adviesorgaan. Hij waarschuwde dat dit de dienstverlening zou onderbreken en de woede en frustratie onder de Palestijnen zou aanwakkeren.

UNRWA bedient 5,7 miljoen nakomelingen van Palestijnse vluchtelingen in Libanon, Syrië, Jordanië, Gaza, de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem. Het was moeilijk om de dienstverlening in stand te houden in een tijdperk van verminderde donorfinanciering en politieke aanvallen op de organisatie.

De regering-Trump stopte Amerika’s jaarlijkse bijdrage van 360 miljoen dollar. Zowel Israël als de VS onder Donald Trump beschuldigden dat UNRWA de Palestijnse vluchtelingenkwestie in stand hield in plaats van op te lossen, en schoolboeken toestond op haar scholen die antisemitisme en anti-Israëlische retoriek promootten.

De regering van Biden heeft het grootste deel van die financiering hersteld in ruil voor hervorming van het onderwijscurriculum. Lazzarini heeft een beleid van geen tolerantie beloofd ten aanzien van antisemitisme en ophitsing, maar heeft tegelijkertijd gewaarschuwd dat dergelijke aanvallen politiek van aard zijn en gericht zijn op het vernietigen van UNRWA om politieke redenen.

UNRWA-scholen, zei hij, moeten de realiteit weerspiegelen van de “bezetting” waaronder Palestijnse kinderen leven en die informatie mag niet worden gewist. “We moeten een einde maken aan sensationele en ongegronde beschuldigingen die de reputatie van het Agentschap, zijn financiering en de rechten van Palestijnse vluchtelingen ondermijnen”, zei Lazzarini.

Bronnen:

  • naar een artikel van Tovah Lazaroff “UNRWA on brink of collapse, can’t pay salaries, Lazzarini says” van 1 december 2021 op de site van The Jerusalem Post
  • h/t “Tiki S.

2 gedachtes over “UNRWA staat op instorten, kan geen salarissen betalen, zegt Lazzarini

  1. En dat komt geen moment te vroeg!

    Nu alléén nog even doorpakken en een duwtje in de rug geven zodat ze van de “Islamitische” Haram al Sharif donderen en we zonder deze UNWRA agitatoren eindelijk kunnen beginnen aan een fatsoenlijke oplossing.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.