Palestijnen boycotten Arab World Festival vanwege ‘normalisatie’ – maar niemand anders (tot nu toe)

Het Festival Arabofolies (Arab World Festival) is een driejaarlijks cultureel evenement dat wordt gesponsord door het Arab World Institute in Parijs. Deze week vindt de winterversie plaats.

Het Arab World Institute heeft onlangs op bewonderenswaardige wijze tentoonstellingen getoond met Joden uit het Oosten. Vorige week heeft de Franse president Macron met veel tamtam een ​​tentoonstelling ingehuldigd met de titel ‘ Joden van het Oosten’. Er is nu een tentoonstelling over hoe de zespuntige ster een terugkerend motief is in islamitische en joodse kunst. 

En een van de artiesten op het Festival Arabofolies is  Neta Elkayam, een Israëliër die Joods-Marokkaanse deuntjes zingt. Toen de BDS-beweging ontdekte dat een Israëliër aan het optreden was, deden ze een oproep aan Arabieren om een ​​festival te boycotten dat was samengesteld en georganiseerd door Arabieren. 

Ze ontdekten toen dat het Israel Museum en het Ben Zvi Instituut in Jeruzalem kunstwerken schonken voor de tentoonstelling “Joden van het Oosten”. Hoe schandalig dat Arabieren worden blootgesteld aan Arabische kunst die door Israëlische instellingen werd uitgeleend aan een Arabisch festival!

BDS miste blijkbaar andere Israëlische artiesten. Er komt een eerbetoon aan een Tunesische violist,  Maurice Meimoun , en zang en percussie komen van Shalom en Yoav Bouhnik. Vermoedelijk weten de andere bandleden, die allemaal Arabisch zijn, dat de Bouhniks uit Israël komen.

Tot nu toe zijn de enige mensen die publiekelijk aankondigen dat ze zich terugtrekken uit het festival, vier Palestijnse artiesten. Het is duidelijk dat het Arab World Institute geen probleem heeft met joden of Israëli’s. Ze willen mensen onderwijzen over de Arabische cultuur en als dat ook mensen uit de grote Mizrahi-gemeenschap in Israël omvat, waarom niet?

We zullen een groot Arabisch cultureel festival zien, met tienduizenden aanwezigen, met Israëli’s die volledig deelnemen naast Algerijnen, Tunesiërs en Irakezen – zoals ze zouden moeten.

Als de enige artiesten die het festival verlaten, Palestijnen zijn, zou dit een grote nederlaag zijn voor de BDS-beweging. Het betekent dat de Arabische wereld BDS negeert en gezond verstand verkiest boven kinderachtige boycots. 

En als hun mede-Arabieren publiekelijk de oproep negeren om culturele activiteiten met Israëli’s te boycotten, dan zullen westerse artiesten beginnen te beseffen dat ze door de BDS-beweging zijn opgelicht door te denken dat het veel groter is dan het in werkelijkheid is.

Bronnen:

  • naar een artikel van EoZ “Palestinians boycott Arab World Festival because of “normalization” – but no one else (so far)” van 1 december 2021 op de site van Elder of Ziyon
  • h/t “Tiki S.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.