‘Nucleaire chantage’: Israël roept op tot beëindiging van gesprekken met Iran in Wenen na IAEA-onthullingen

De Gemengde Commissie voor de nucleaire deal met Iran, officieel bekend als het Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA), kwam op 29 november 2021 samen in Wenen.

De Israëlische premier Naftali Bennett drong er bij de Verenigde Staten op aan om “onmiddellijk” de lopende indirecte gesprekken in Wenen tussen Iran en wereldmachten stop te zetten, na nieuwe onthullingen over de schendingen van de uraniumverrijking in Teheran.

“Iran voert ‘nucleaire chantage’ uit als onderhandelingstactiek en dit moet worden beantwoord met een onmiddellijke stopzetting van de onderhandelingen en met concrete stappen van de grote mogendheden”, zei Bennett tijdens een telefoongesprek tegen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken.

Tijdens de oproep citeerde Bennett het rapport van de International Atomic Energy Agency (IAEA) dat woensdag werd vrijgegeven , waarin staat dat Iran is begonnen met het verrijken van uranium tot een zuiverheidsniveau van 20 procent met geavanceerde centrifuges in zijn ondergrondse fabriek in Fordow.

Als reactie op de eis van Israël tweette de woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Saeed Khatibzadeh:

“Terwijl de onderhandelingen in Wenen vorderen, toont het Israëlische regime opnieuw zijn ware aard en roept het op tot onmiddellijke stopzetting van de onderhandelingen. Niet verrassend. Dialoog wordt altijd veracht door het regime wiens ontstaan ​​is gebaseerd op oorlog, spanning en terreur. Afgevaardigden in Wenen willen geen instructies van Beit Aghion” (de residentie van de Israëlische premier.)

Het kantoor van Bennett zei dat het gesprek met Blinken vooral ging over het Iraanse nucleaire programma. Terwijl Israël van een afstand de gesprekken in Wenen in de gaten hield, die maandag werden hervat, bracht Blinken Bennett op de hoogte van de zevende onderhandelingsronde tussen Iran en de partijen bij de nucleaire deal van 2015. 

In 2018 trok de Trump-regering zich terug uit het nucleaire pact, dat Iran verplichtte zijn nucleaire programma te beperken in ruil voor verlichting van economische sancties.

Israël heeft de afgelopen dagen gewaarschuwd voor het opheffen van sancties tegen Iran en betoogde dat Teheran tijd probeert te winnen om verder te gaan met zijn nucleaire programma.

Tijdens een prijsuitreiking voor Mossad-inlichtingenagenten merkte het hoofd van de dienst, David Barnea, op dat “Iran nooit een kernwapen zal hebben, niet in de komende jaren, nooit; dat is mijn inzet, dat is de inzet van de Mossad.”

Ondertussen, voorafgaand aan zijn bezoek aan Washington volgende week om de nucleaire vooruitgang van Iran met zijn Amerikaanse tegenhangers te bespreken, riep minister van Defensie Benny Gantz opnieuw op tot back-upplannen voor het geval diplomatieke inspanningen mislukken.

Iraniërs steken Israëlische vlaggen in brand als ze op een Amerikaanse vlag stappen tijdens een betoging ter gelegenheid van al-Quds Day (Jeruzalem) op 7 mei 2021 op het Azadi (Vrijheid) plein van de hoofdstad Teheran [beeldbron: STR / AFP]

“Er zal een moment komen waarop de regio en de staat Israël geen andere keuze hebben dan in te grijpen”, vertelde Gantz aan de Hebreeuwse nieuwssite Ynet . “De militaire optie moet altijd op tafel liggen. Het is natuurlijk het laatste wat we willen gebruiken, maar we hebben niet het recht om ons niet op die optie voor te bereiden.”

Bennett en Blinken bespraken ook de behandeling van de Omicron-coronavirusvariant, verklaarde het kantoor van de Israëlische premier, evenals de financiering voor het Israëlische Iron Dome-raketafweersysteem en het controversiële bouwproject dat gepland was in Atarot in het oosten van Jeruzalem.

Blinken herhaalde de toewijding van Amerika aan de veiligheid van Israël en besprak regionale kwesties, waaronder Iran, en bezorgdheid over de nederzettingenactiviteit, aldus het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

“De secretaris benadrukte ook sterk dat Israël en de Palestijnse Autoriteit zich moeten onthouden van unilaterale stappen die de spanningen verergeren en de inspanningen ondermijnen om een ​​onderhandelde tweestatenoplossing te bevorderen, inclusief het bevorderen van nederzettingen”, aldus een voorlezing door de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken Ned Price.

Bronnen:

  • naar een artikel‘Nuclear Blackmail’: Israel Calls for End of Iran Talks in Vienna After IAEA Revelations” van 2 december 2021 op de site van The Algemeiner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.