Finland’s financiële aanval op Israël

Pro-Israël manifestatie in Helsinki, Finland van 20 augustus 2006 [beeldbron: Ynet]

Het lijkt erop dat er nog steeds enkele politici in Europa zijn die geen lessen hebben getrokken uit de wreedheden uit het verleden.

De toonaangevende krant in Finland, Helsingin Sanomat, berichtte onlangs dat de stad Helsinki, de hoofdstad van Finland, van plan is Israël aan te vallen met de hulp van haar inkoop advocaten. 

Het verhaal draait om een ​​besluit dat het stadsbestuur op 8 november heeft genomen om stadsambtenaren en advocaten te verplichten maatregelen te nemen om te voorkomen dat de stad samenwerkt met bedrijven die “profiteren van de illegale Israëlische bezetting” in Judea en Samaria, dat op 4.000 kilometer van Helsinki ligt. Concreet gaat dit voornamelijk over Israëlisch/Joodse bedrijven die in die gebieden zowel Arabieren als Joden bedienen.

Het besluit was al beoordeeld en afgewezen door de juridische afdeling van de stad, die had vastgesteld dat het wettelijk onmogelijk was om vervolging in te zetten, maar desalniettemin drongen rood-groene leden van het stadsbestuur, nog steeds niet tevreden met hun antwoord, aan op een nieuwe stemming om terug te keren naar de advocaten voor een nieuwe overweging. 

Het stadsbestuur keurde het initiatief vervolgens goed met 8-7 stemmen, waarbij conservatieven en rechtse partijen zich ertegen verzetten. Helsingin Sanomat was verheugd met het besluit en prees politici om hun moed en waarden.

Deze beslissing, genomen door de stadsbestuursleden van de sociaal-democratische partij, de Groenen en de linkse alliantie, benadrukt niet alleen hun beperkte kennis van de geschiedenis, maar toont ook aan dat ze allemaal een sterke antisemitische mentaliteit hebben aangenomen, waarin Israël – de enige Joodse staat ter wereld en de enige democratie in het Midden-Oosten – ook het enige land is waar Helsinki sancties wil opleggen. 

Naast Israël zou een mogelijke boycot in de eerste plaats gericht zijn op bedrijven die eigendom zijn van of gerund worden door Joden. Klinkt dit bekend? De beslissing van een stadsbestuur doet denken aan de Duitse samenleving in de jaren dertig, toen Joden en hun bedrijven eerst werden lastiggevallen, daarna vervolgd en beetje bij beetje vernietigd. 

Van gedachten, toespraken, geschriften en politieke beslissingen ontwikkelde het antisemitisme zich tot de vernietiging van duizenden synagogen en winkels op de Kristallnacht, 9 november 1938, uitgesloten als gevolg van het feit dat het Joods eigendom was. Slechts zeven jaar later waren zes miljoen Joden vermoord in de Holocaust door hetzelfde nazi-regime. 

Het is enigszins grotesk dat de herdenkingsdag van de Kristallnacht precies op de dag dat het nieuws over Helsingin Sanomat werd gepubliceerd, viel. De beslissing van het stadsbestuur weerspiegelt diezelfde antisemitische geest.

Als de politici in Helsinki echt rechtvaardig en eerlijk zouden zijn en geïnteresseerd zouden zijn in het bevorderen van de mensenrechten – zoals ze zelf denken te zijn – zouden ze de echte mensenrechtenschenders aanvallen, degenen die dissidenten, ongelovigen, joden en christenen over de hele wereld lastigvallen, gevangenzetten en zelfs doden.

Ja, deze landen kunnen gemakkelijk worden geïdentificeerd, maar de politici zijn terughoudend om dit te doen, omdat het een enorm negatief effect zou hebben op de kapitaalstroom van toeristen en inkomsten.

De politiek van Helsinki kan ook de IHRA-werkdefinitie van antisemitisme overnemen, die door tientallen landen en gemeenten over de hele wereld is aangenomen. De IHRA stelt duidelijk dat het antisemitisme is “met twee maten meten door er gedrag van te eisen dat niet wordt verwacht of geëist van een andere democratische natie”, en antisemitische discriminatie is “het ontzeggen aan Joden van kansen of diensten die beschikbaar zijn voor anderen.”

Helsinki is slechts een triest voorbeeld van over de hele wereld, waar antisemitisme toeneemt, zowel op lokaal niveau als op regeringsniveau. Politici maskeren hun antisemitische acties vaak als een “strijd voor mensenrechten”, maar de facto gaat het allemaal om antisemitisme, omdat ze zich altijd richten op Joden en Israël. 

Het wordt tijd dat gekozen functionarissen, bedrijfsleiders en activisten begrijpen dat het bevorderen van een vreedzame oplossing in het Midden-Oosten en het veiliger maken van de Joodse gemeenschap over de hele wereld gaat om het samenbrengen van mensen, in plaats van te proberen Joden of Israëli’s als doelwit te nemen. 

Helsinki, Finland, 10 juni 2010. Duizenden, overwegend christen demonstranten verzamelden in Helsinki om te protesteren tegen de eenzijdige anti-Israëlische berichtgeving

Bronnen:

 • naar een artikel van Risto Villa “Finland’s capital attack on Israel” van 1 december 2021 op de site van The Jerusalem Post
 • h/t “Tiki S.

Een gedachte over “Finland’s financiële aanval op Israël

 1. Héél N-Europa is een Jodenhatend broeinest geworden dat hiermee het accepteren van haar Kalifaat minnende nieuwe burgers binnen haar eigen grenzen in toom moet houden.

  Dit hele gebied is net als de hele EU sowieso verloren gebied. Het is alléén een kwestie van tijd.

  Europeanen kunnen het mooi verpakken met mooie woorden over mensenrechten, hun daden zijn, net als de 30/40er jaren van de vorige eeuw, puur antisemitisch.

  Ze hebben nog stééds niet geleerd dat ‘zij de uiteindelijke verliezers zullen zijn.

  De Joden zullen wegtrekken en hun landen zullen veranderen in Moslim & MO enclaves.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.