129 landen negeren Joodse banden met de Tempelberg, noemen het uitsluitend islam

Joodse bezoekers op de Tempelberg, Jeruzalem met op de achtergrond de Rotskoepel

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties keurde woensdag een resolutie 129-11 goed die de Joodse banden met de Tempelberg verloochende en deze alleen bij de moslimnaam al-Haram al-Sharif noemde.

De tekst, waarnaar wordt verwezen als de ‘Resolutie van Jeruzalem’, maakt deel uit van een poging van de Palestijnse Autoriteit en de Arabische staten in het hele VN-systeem om de heiligste plaats van het jodendom te hernoemen als een uitsluitend islamitisch.

De Verenigde Staten, die tegen de tekst waren, zeiden dat het weglaten van inclusieve terminologie voor de site die gewijd is aan drie religies “reële en serieuze zorg” was.

Gelegen in het hart van de Oude Stad van Jeruzalem, stond hier 2000 jaar geleden de oude Joodse tempel, en het is de thuisbasis van de Aksa-moskee, de op twee na heiligste plaats van de islam.

“Het is moreel, historisch en politiek verkeerd voor leden van dit lichaam om taal te steunen die zowel de Joodse als de christelijke connecties met de Tempelberg en al-Haram al-Sharif ontkent”, zei de Amerikaanse gezant tegen de AVVN.

De VS is niet het enige land dat zijn bezorgdheid uit over het gebrek aan inclusieve taal. In een poging om steun voor de resolutie te krijgen, hadden de auteurs enkele kleine wijzigingen aangebracht sinds de Algemene Vergadering de resolutie voor het laatst in 2018 tegen 148-11 goedkeurde. In die tekst werd tweemaal verwezen naar al-Haram al-Sharif, eenmaal in het actiegedeelte van de resolutie en eenmaal in de inleiding.

Deze keer werd de zin al-Haram al-Sharif slechts één keer genoemd in de inleiding. Ondanks deze verschuiving nam de steun voor de resolutie af, waarbij het aantal landen dat zich onthield meer dan verdubbelde van 14 naar 31.

Drie jaar geleden steunden alle Europese landen de tekst; dit jaar veranderde een aantal van hen van stem. Hongarije en Tsjechië waren tegen de resolutie, terwijl Oostenrijk, Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Litouwen, Nederland, Roemenië, Slowakije en Slovenië zich van stemming onthielden.

Een Britse gezant zei dat “de vandaag aangenomen resolutie in puur islamitische termen verwijst naar de heilige plaatsen in Jeruzalem, zonder de Joodse terminologie van de Tempelberg te erkennen.

“Het VK heeft al jaren duidelijk gemaakt dat we het niet eens zijn met deze aanpak – en hoewel we de verwijdering van de meeste van deze referenties verwelkomen, zijn we teleurgesteld dat we geen oplossing hebben kunnen vinden voor de uiteindelijke referentie”, zei de gezant.

“Het VK heeft daarom onze stem vandaag verplaatst van een ‘ja’ naar een ‘onthouding’. Als de onevenwichtige verwijzing was verwijderd, zou het VK bereid en bereid zijn geweest om ‘ja’ te stemmen’, zei hij.

“Dit mag niet verkeerd worden begrepen als een weerspiegeling van een verandering in het Britse beleid ten aanzien van Jeruzalem. In plaats daarvan is het een belangrijk signaal van onze toewijding aan het erkennen van de geschiedenis van Jeruzalem aan de drie monotheïstische religies.

”De EU nam een ​​middenwegpositie in en verwelkomde de amendementen die de PA en de Arabische groepen hebben aangebracht om het jaarlijkse aantal van ongeveer 20 resoluties over Israël die zij ter goedkeuring aan de AVVN voorleggen, te verminderen.“

“De EU herhaalt dat wanneer in de resolutie van Jeruzalem naar de Tempelberg/al-Haram al-Sharif wordt verwezen, beide termen, namelijk de Tempelberg en al-Haram al-Sharif, moeten worden gebruikt”, zei een EU-vertegenwoordiger.

Hetzelfde geldt voor elke tekst die betrekking heeft op Jeruzalem, legde hij uit. “De EU roept alle partijen op om de historische banden van andere religies met de stad Jeruzalem en haar heilige plaatsen niet te ontkennen, en zo hun geschiedenis te delegitimeren”, zei de gezant.

Ondanks zijn woorden keurden een behoorlijk aantal EU-lidstaten de tekst goed, waaronder België, Frankrijk, Spanje en Italië. De Palestijnse ambassadeur bij de VN Riyad Mansour bedankte degenen die de tekst van Jeruzalem steunen en merkte op dat het “een passende en noodzakelijke resolutie was om ons volk hoop en steun te geven”.

Het drong terug op pogingen om het Israëlisch-Palestijnse conflict om te zetten in een “religieuze confrontatie”, zei Mansour, eraan toevoegend dat het vertrouwde op taal over Jeruzalem die al was goedgekeurd in resoluties van de VN-Veiligheidsraad.

Hij riep de VN op om Palestina als lidstaat te accepteren en Israël verantwoordelijk te houden voor zijn weigering zich terug te trekken naar de linies van vóór 1967, zodat een tweestatenoplossing voor het conflict kan worden uitgevoerd. “We zullen nooit accepteren om onder bezetting in een apartheidssysteem te blijven leven; we verdienen vrijheid en waardigheid in ons thuisland’, zei Mansour.

De Israëlische ambassadeur bij de VN Gilad Erdan beschuldigde de Palestijnen van pogingen om de Joodse geschiedenis uit te wissen.

“De hypocrisie van deze resoluties is werkelijk schandalig. Een resolutie over Jeruzalem die niet verwijst naar zijn oude Joodse wortels is geen onwetende fout, maar een poging om de geschiedenis te verdraaien en te herschrijven! Bij elke Joodse huwelijksceremonie staat het pasgetrouwde stel onder het huwelijksluifel en belooft hun diepe Joodse band met Jeruzalem nooit te vergeten: ‘Als ik jou vergeet, o Jeruzalem, moge mijn rechterhand zijn vaardigheid verliezen’.”

De stemming vond plaats op de vierde dag van het Chanoeka-festival, waarop Joden over de hele wereld de overwinning vieren van de Maccabee-krijgers op de Grieken en hun herovering van de oude Joodse Tempel in 164 v. Chr. Het was een van de drie teksten over Israël die door de AVVN waren goedgekeurd.

De vergadering stemde 148-9, met 14 onthoudingen, over een andere resolutie genaamd de vreedzame regeling van de kwestie van Palestina, waarin werd geëist dat Israël zich zou terugtrekken naar de linies van vóór 1967 en dat de internationale gemeenschap zou weigeren “hulp te verlenen” aan nederzettingenactiviteiten. Het riep ook op tot een internationale vredesconferentie in Moskou.

De landen die tegen de tekst waren, waren Australië, Canada, Hongarije, Israël, de Marshalleilanden, Micronesië, Nauru, Palau en de Verenigde Staten.

De derde resolutie, goedgekeurd 94-8 met 69 onthoudingen, riep Israël op zich terug te trekken uit de Golan. Degenen die ertegen waren, waren Australië, Canada, Israël, de Marshalleilanden, Micronesië, Palau, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Bronnen:

 • naar een artikel van Tovah Lazaroff “129 nations ignore Jewish ties to Temple Mount, call it solely Muslim” van 2 december 2021 op de site van The Jerusalem Post
 • h/t “Tiki S.

2 gedachtes over “129 landen negeren Joodse banden met de Tempelberg, noemen het uitsluitend islam

 1. Ja, Belgie is inderdaad totáál de weg kwijt!

  De rest van de EU met haar “neutrale positie” compromiteert hiermee natuurlijk alleen zichzelf.

  Deze stille goedkeuring betekent namelijk het wegvagen van, niet alléén de Joodse, maar ook haar eigen Christelijke geschiedenis.

  Het stemgedrag van Italie & Spanje is daarom totáál hilarisch!

  Ze bedoelen ‘ant Joods, maar zijn anti Christen en hebben een paus die zwijgt……LOL!!

  Jawel, domheid & zwakheid zijn hét handelsmerk van de EU geworden.

  Buigen & neerknielen voor Islam i.p.v. voor je eigen rechten & Gdsdienst opkomen.

  Dát is wat fanatieke Jodenhaat met mensen doet.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.