Voor Palestijnen, terrorisme of vrede? Abbas wil het op beide manieren

PLO-leider Mahmoud Abbas toont een kaart van de toekomstige staat Palestina aan pers en publiek. Vreemd genoeg komt Israël nergens meer voor …

President Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit (PA) zei deze maand dat hij geïnteresseerd is in het hervatten van de vredesbesprekingen met Israël. Abbas legde zijn verklaring af aan de vooravond van een ontmoeting die hij op 23 november had met de Russische president Vladimir Poetin in de badplaats Sochi aan de Zwarte Zee.

Abbas heeft aangegeven dat hij wil dat de vredesbesprekingen met Israël worden hervat onder auspiciën van Rusland en de drie andere leden van het Internationale Kwartet: de Europese Unie, de Verenigde Naties en de Verenigde Staten.

Als Abbas echt geïnteresseerd is om terug te keren naar de onderhandelingstafel met Israël, moet hij beslissen of hij aan de kant staat van zijn vredespartners in Israël of zijn politieke vijanden in Hamas. Abbas moet beslissen of hij behoort tot het pro-vredeskamp in Israël en de Arabische wereld, of tot de vijanden van de vrede, waaronder Hamas, de Palestijnse Islamitische Jihad en hun beschermheren in Iran.

Voorlopig lijkt het erop dat Abbas beide kanten op wil. Enerzijds presenteert hij zich als een gematigde en pragmatische leider die het vredesproces met Israël nieuw leven in wil blazen. Abbas heeft deze boodschap niet alleen naar de Russen gestuurd, maar ook naar vertegenwoordigers van de Amerikaanse regering en de EU met wie hij de afgelopen maanden regelmatig ontmoetingen heeft gehad.

De Russische president Vladimir Poetin ontmoet de Palestijnse president Mahmoud Abbas in Sochi op 23 november 2021 [beeldbron: Y. Biyatov/AFP via Getty Images]

Aan de andere kant zegt Abbas ook tegen de Palestijnen dat hij veel sympathie heeft voor Hamas en zelfs bereid is om Hamas op te nemen in een toekomstige Palestijnse eenheidsregering.

Dit is dezelfde Hamas die het bestaansrecht van Israël niet erkent en zich verzet tegen elke vorm van normalisering of vredesakkoorden met de ‘zionistische entiteit’.

Met andere woorden, Abbas vertelt westerlingen dat hij vrede met Israël steunt, terwijl hij de hand reikt aan de door Iran gesteunde terroristische groepering die openlijk haar intentie verklaart om Israël te elimineren en de jihad (heilige oorlog) tegen de Joden te voeren.

Hamas is niet alleen een bedreiging voor Israël, maar ook voor Abbas en zijn PA-regime. Abbas en Hamas grijpen elkaar naar de keel sinds 2007, toen Hamas de controle over de Gazastrook greep door een bloedige staatsgreep en enkele van Abbas’ mannen van de daken van gebouwen met meerdere verdiepingen gooide.

Deze maand, Abbas opnieuw bewezen dat hij probeert om het te hebben beide manieren aanzien van het vredesproces met Israël en Hamas, na de Britse minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel geleverd aan het parlement “een bevel om de militante islamistische terreurbeweging Hamas te verbieden in zijn geheel uit het Verenigd Koninkrijk .”

Gezond verstand dicteert dat Abbas de stap tegen zijn rivalen in Hamas had moeten verwelkomen, een groep die hem als een verrader aan de kaak stelt, een staatsgreep heeft beraamd en zijn wens om hem van zijn machtstroon te zien vallen niet verbergt.

Het besluit van het VK om Hamas te verbieden is ongetwijfeld goed nieuws voor Abbas, die het afgelopen decennium enorme inspanningen heeft geleverd om Hamas te ondermijnen en zijn heerschappij over de twee miljoen Palestijnen van de Gazastrook te beëindigen.

“Hamas heeft aanzienlijke terroristische capaciteiten, waaronder toegang tot uitgebreide en geavanceerde wapens, evenals trainingsfaciliteiten voor terroristen”, zei Patel in een verklaring op 19 november. “Daarom heb ik vandaag gehandeld om Hamas in zijn geheel te verbieden.”

In plaats van het Britse besluit om Hamas te verbieden toe te juichen, was Abbas een van de eerste Palestijnen die de stap veroordeelde. Door het besluit te veroordelen, stuurt Abbas een bericht naar de internationale gemeenschap dat hij daadwerkelijk terreur en Hamas steunt.

Hamasleider Ismail Haniyeh en Al Fatahleider Mahmoud Abbas

Een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken van Abbas in Ramallah veroordeelde het besluit van de Britse regering om Hamas als een terroristische organisatie te bestempelen. In de verklaring staat dat de Palestijnen de Britse zet beschouwen als “een ongerechtvaardigde aanval op het Palestijnse volk”.

Het meest lachwekkende deel van de verklaring van het Palestijnse ministerie is die waarin wordt beweerd dat het Britse besluit “obstakels opwerpt voor het bereiken van vrede”. Hoe kan een besluit om een ​​terroristische groepering die heeft gezworen nooit vrede met Israël te hebben, worden gezien als een ‘obstakel’ voor vrede?

Toch lijkt het in de wereld van de Palestijnse Autoriteit dat het verbieden van een radicale terroristische groepering een slechte zaak is. “Het [Palestijnse] ministerie roept de Britse regering op om een ​​einde te maken aan het beleid van dubbele moraal en dit besluit onmiddellijk in te trekken” , ging de verklaring verder.

Het vuile spel van dubbele moraal is er echter een dat Abbas en de PA-leiding de afgelopen decennia hebben geperfectioneerd. De maatregelen die Abbas en de PA hebben genomen om Hamas te bestrijden, zijn veel ernstiger dan het besluit van de Britse regering om de terroristische groepering buiten de wet te stellen.

In 2007 vaardigde Abbas een “presidentieel decreet” uit dat Hamas en zijn gewapende milities effectief verbood. De stap kwam kort nadat Abbas de door Hamas geleide Palestijnse eenheidsregering had ontslagen.

Sinds 2018 heeft Abbas een reeks economische en financiële sancties opgelegd aan de door Hamas geregeerde Gazastrook als onderdeel van een poging om de Palestijnen daar aan te moedigen in opstand te komen tegen de terroristische groepering Hamas.

Door de sancties, die Hamas tot dusver niet uit de macht hebben gehaald, hebben tienduizenden Palestijnen hun baan of enige bron van inkomsten verloren. Het behoeft geen betoog dat de sancties in de Gazastrook de economische en humanitaire crisis alleen maar hebben verergerd.

Bovendien heeft Abbas de salarissen van Hamas-leden van de Palestijnse Wetgevende Raad opgeschort, aan Hamas gelieerde werknemers ontslagen van door de PA gecontroleerde bestuursorganen en duizenden aanhangers van de groep op de Westelijke Jordaanoever gearresteerd.

Op dezelfde dag dat het ministerie van Abbas het Britse besluit aan de kaak stelde, arresteerden zijn veiligheidstroepen Hussein Ziyad, een leraar op een school in Bethlehem, op beschuldiging van steunbetuiging aan Hamas.

Ziyads vader zei dat de officiële reden voor de arrestatie was dat zijn zoon “de Palestijnse vlag had beledigd” door zijn studenten te vertellen dat hij de voorkeur geeft aan de Hamas-vlag.

Op dezelfde dag dat Abbas ‘bediening veroordeelde de Britse beslissing tegen Hamas, de Palestijnse veiligheidstroepen aangevallen Hamas-aanhangers in Ramallah voor het dragen van Hamas-vlaggen in het openbaar.

Volgens berichten in de Palestijnse media hebben de Palestijnse veiligheidstroepen traangasgranaten afgevuurd op de Hamas-aanhangers en de Hamas-vlaggen die ze droegen in beslag genomen.

Bij een soortgelijk incident deze maand vielen de Palestijnse veiligheidstroepen Hamas-aanhangers aan in de stad Bala’a op de noordelijke Westelijke Jordaanoever, arresteerden verschillende mensen en namen Hamas-vlaggen in beslag.

Abbas is zich er terdege van bewust dat, ware het niet dat Israël op de Westelijke Jordaanoever was, Hamas hem al lang geleden uit de macht zou hebben gezet. Terwijl Abbas de Britse zet aan de kaak stelde, kondigde Israël aan dat het tientallen Hamas-terroristen op de Westelijke Jordaanoever heeft gearresteerd die werden verdacht van het plannen van terreuraanslagen tegen Israëli’s.

Het zijn zulke Israëlische veiligheidsmaatregelen die Abbas en het Palestijnse leiderschap op de Westelijke Jordaanoever veilig en beschermd houden tegen Hamas-terrorisme.

Maar in plaats van Israël te bedanken voor het harde optreden tegen Hamas, blijft Abbas Israël in afschuwelijke bewoordingen aan de kaak stellen. In plaats van de Britse regering dankbaar te zijn voor het verbieden van Hamas, kiest Abbas ervoor om het Britse besluit te veroordelen en Hamas te verdedigen.

Het is tijd voor Abbas en andere Palestijnse leiders om eens de waarheid te vertellen over aan welke kant ze staan: de kant van degenen die terrorisme bestrijden en die zij als hun vijanden behandelen, of de kant van degenen die hen willen omverwerpen om weer een fundamentalistische dictatuur en vegen Israël van de kaart.

Bronnen:

  • naar een artikel van Khaled Abu Toameh “For Palestinians, Terrorism or Peace? Abbas Wants It Both Ways” van 29 november 2021 op de site van The Gatestone Institute
  • naar een artikel van Aaron Boxerman “PA’s Abbas to meet Putin in Russia on Tuesday” van 22 november 2021 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.