Palestijnse steun voor tweestatenoplossing verliest terrein, blijkt uit peilingen

Volgens een Palestijnse opiniepeiling is het aantal Palestijnen dat een tweestatenoplossing steunt afgenomen, na het besluit van de president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, in april om de Palestijnse verkiezingen uit te stellen.

Terwijl de steun voor een tweestatenoplossing is afgenomen, is het aantal Palestijnen dat een binationale staatsoplossing steunt toegenomen, volgens de peiling van het Jerusalem Media and Communication Center.

Het percentage van degenen die geloven dat een tweestatenoplossing de beste manier is om het Palestijns-Israëlische conflict op te lossen, daalde van 39% in april tot 29%, terwijl het percentage dat een binationale eenstaatoplossing steunt steeg van 21% in april tot 26% in oktober, zo blijkt uit de peiling.

In de semi-autonome Arabische gebieden in Judea & Samaria, aka de Westelijke Jordaanoever, wordt de steun voor een eenstatenoplossing (30%) zelfs hoger gepeild dan een tweestatenoplossing (23%), terwijl in de Gazastrook een tweestatenoplossing (37%) de voorkeur geniet boven een eenstaatoplossing (19%).

Het grootste percentage respondenten is nog steeds van mening dat vreedzame onderhandelingen de beste methode zijn om ‘de bezetting te beëindigen’; 33% steunt deze methode; 33% steunt gewapend verzet; en 20% steunt “volksverzet als de beste manier om de bezetting te beëindigen en een Palestijnse staat te stichten.

De peiling onthulde wat werd beschreven als “de dorst van burgers naar parlements- en presidentsverkiezingen”. Meer dan 70% van de ondervraagden zei dat Abbas een nieuwe datum voor verkiezingen zou moeten aankondigen, terwijl 18% zei dat hij dat niet moest doen. Bovendien zei bijna de helft van de respondenten dat ze van plan waren om deel te nemen aan de uitgestelde verkiezingen, tegenover 42% die zei dat ze niet van plan waren te gaan stemmen.

Uit de peiling bleek dat de Fatah-factie van Abbas de parlementsverkiezingen zou winnen als deze vandaag zouden worden gehouden: 34% zei dat ze voor Fatah zouden stemmen (44% in de Gazastrook en 27% in Judea & Samaria, terwijl 10% zei dat ze zouden stemmen voor Hamas. Meer dan 34% zei dat ze niet zouden stemmen.

De resultaten toonden een enorme terugval in de mate van tevredenheid over hoe Abbas presteert als president van de PA: 35%, tegenover 50% in april. Ondertussen steeg het percentage ontevredenen met zijn prestaties van 42% in april naar 57%.

Uit opiniepeilingen van een ander Palestijns centrum bleek dat meer dan 70% van het Palestijnse publiek wil dat Abbas aftreedt. Uit de JMCC-enquête bleek dat meer dan 70% van de Palestijnen voorstander is van het baseren van de Personal Status Law op de islamitische sharia. De peiling, die een foutenmarge van drie procent heeft, omvatte 1200 Palestijnen in Judea & Samaria en in de Gazastrook.

Bronnen:

  • naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Palestinian support for two-state solution losing ground, poll finds” van 25 november 2021 op de site van The Jerusalem Post

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.