Nederlandse extreemlinkse partij dringt aan om te stoppen met ‘racistische’ Holocaust-herdenking

Soldatengroet tijdens de officiële herdenking van Holocaustslachtoffers en oorlogsslachtoffers in Amsterdam, Nederland, op 4 mei 2019. (Ministerie van Defensie)

Een Nederlandse extreemlinkse partij heeft opgeroepen tot het annuleren van de belangrijkste herdenkingsceremonie van de Holocaust in Nederland, omdat het “inherent racistisch” is.

De kleine BIJ1-partij, die in 2016 werd opgericht door Sylvana Simons van Surinaamse origine, omschrijft zichzelf als toegewijd aan “antiracisme en dekolonisatie” en pleit voor “officiële verontschuldigingen voor slavernij en koloniale bezetting en het dragen van de juridische gevolgen”.

Sylvana Simons

Simons deed de oproep in een ontwerp van haar programma tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022 in Amsterdam, meldde nieuwssite Jonet.nl vorige week.

Op de officiële herdenkingsdag van 4 mei in Amsterdam voor slachtoffers van de Holocaust en Nederlandse oorlogsslachtoffers, worden “Indonesische, Surinaamse, Koreaanse, Irakese etc. slachtoffers van Nederlanders (of door Nederland gesteund geweld) niet herdacht”, aldus de tekst. als ‘inherent racistisch’. Zolang dit het geval is, “mag Amsterdam het evenement niet platformen”, stond in het conceptprogramma te lezen.

Berichten in de Nederlandse media over het document van BIJ1, dat bij de algemene verkiezingen van maart één van de 150 zetels in het Nederlandse parlement won, leidden tot protest van Joodse groeperingen. Ronny Naftaniel, voorzitter van de Centrale Joodse Raad van Nederland, zei dat het “verbazingwekkend” was.

Jazie Veldhuyzen, een BIJ1-partijlid dat zich kandidaat stelt voor een zetel in de gemeenteraad, zei dat de partij van standpunt is veranderd. Het is niet echt de bedoeling om het evenement te schrappen, maar om het “inclusiever te maken”, vertelde hij aan de RTVNH-zender.

De partij, onder leiding van Sylvana Simons, was een van de twee bewegingen die in 2018 in de Amsterdamse gemeenteraad vertegenwoordigd waren en weigerden een gezamenlijke verklaring over de bestrijding van antisemitisme te ondertekenen. 

De reden hiervoor was dat de definitie van antisemitisme die was van de International Holocaust Remembrance Alliance, die enkele voorbeelden van vitriool tegen Israël opsomt. Critici van de definitie zeggen dat het de vrijheid van meningsuiting over Israël verstikt.

BIJ1 steunt een algemene boycot van Israël, daarbij verwijzend naar zijn inzet voor het internationaal recht en de Palestijnse rechten. BIJ1 staat niet bekend als een oproep om enig ander land te boycotten. Op de website staat dat het zich inzet voor de bestrijding van antisemitisme.

Bronnen:

  • naar een artikel van Cnaan Liphshiz “Dutch far-left party says it wants to end ‘inherently racist’ Holocaust memorial event” van 1 december 2021 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)
  • naar een artikelVerbijstering over ‘stoppen dodenherdenking’ in concept-programma BIJ1 Amsterdam” van 25 november 2021 op de site van Jonet.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.