Kerk van Zweden roept op om Israëlische ‘apartheid’ te ‘onderzoeken’

Aartsbisschop van de kerk van Zweden Antje Jackelen tijdens haar installatiemis in de kathedraal van Uppsala in Uppsala, Zweden, 15 juni 2014. De thans 66-jarige is de eerste vrouwelijke aartsbisschop in de kerk van Zweden

Vorige week hield de Kerk van Zweden een bijeenkomst waar ze instemde met een motie om te onderzoeken of Israël een apartheidsstaat is. Geen enkel ander land wordt onderzocht voor andere misdaden. 

Mathias Bred schrijft in Göteborgs Posten:

“Net op tijd voor Advent worden we herinnerd aan de antisemitische tendensen in de kerk van Zweden. De kerkvergadering vorige week keurde een voorstel goed van het kerkbestuurslid Daniel Tisell (C), het bisdom Göteborg, waar de kerk onderzoekt of Israël een apartheidsstaat is.

“Je kunt je afvragen waarom een ​​religieuze gemeenschap andere landen zou moeten onderzoeken. Zal de Kerk van Zweden dan doorgaan met het onderzoeken van China, Venezuela of een van de Arabische dictaturen in dezelfde regio als Israël? Natuurlijk niet. Zoals verschillende debaters op de kerkelijke bijeenkomst opmerkten, is dit een eenzijdige fixatie op Israël. 

“Het gaat over een vorm van antisemitisme. Israël proberen te beschrijven als een racistische staat en eisen dat het land anders wordt behandeld dan andere democratieën, behoren tot de definities van modern antisemitisme die de International Holocaust Remembrance Alliance, IHRA, heeft ontwikkeld en die Zweden heeft gesteund.

En hier is de uitsmijter:

“Twee dagen na het besluit om apartheid in Israël te onderzoeken, verwierp dezelfde kerkenraad een motie van de christen-democraten dat de kerk aandacht zou moeten besteden aan Holocaust Remembrance Day. De sociaal-democraten waren tegen het voorstel.”

De kerk probeert zichzelf te verdedigen door te zeggen dat ze Israël niet beschuldigt van apartheid, maar alleen de kwestie aan de orde stelt. Ik veronderstel dat de kerk het niet erg zou vinden als een groep in, laten we zeggen, Canada de kwestie van kindermishandeling in de kerk van Zweden aan de orde stelt – en alleen de kerk van Zweden (die inderdaad een geschiedenis heeft van soft seksueel misbruik van kinderen door geestelijken. ) 

Aartsbisschop Antje Jackelén schreef een open brief aan de Joodse gemeenschap waarin hij volhield dat de kerk echt tegen antisemitisme is, maar ach, Human Rights Watch en B’Tselem zeggen wel degelijk dat Israël zich schuldig maakt aan apartheid, dus het is echt zo erg om dit te onderzoeken?

“Zelf zou ik het woord [apartheid] in deze context niet hebben gebruikt. Maar ik ben me er ook van bewust dat Israëlische en andere mensenrechtenorganisaties zoals B’Tselem, Yesh Din en Human Rights Watch de term in hun rapporten hebben gebruikt. Voor zover ik begrijp heeft de kerkenraad zich op deze rapporten gebaseerd en vond het daarom relevant om ook het VN-Apartheidsverdrag en het Statuut van Rome op te nemen met betrekking tot de naleving van het internationaal recht. 

“Het besluit roept ook de kwestie op van een onderzoek naar hoe de Palestijnse Autoriteit en Hamas het internationaal recht naleven. Hoewel ik de bewoording ongelukkig vind, is het mij duidelijk dat het besluit van de kerkenraad op geen enkele manier gericht is tegen de Joden als volk, noch in Zweden, noch in Israël, noch tegen de staat Israël. 

Oh, dus het is haar duidelijk dat het uitkiezen van de Joodse staat als de enige natie ter wereld die moet worden onderzocht of het schuldig is aan de ergste racistische misdaden, helemaal niet gericht is tegen de staat Israël. 

Joden in Zweden moeten zich zo veel beter voelen dat de aartsbisschop niets verkeerds ziet!

Bronnen:

  • naar een artikel van EoZ “Church of Sweden calls to “investigate” Israeli “apartheid” – but insists it has nothing against Israel or Jews” van 30 november 2021 op de site van Elder of Ziyon
  • h/t “Tiki S.

Een gedachte over “Kerk van Zweden roept op om Israëlische ‘apartheid’ te ‘onderzoeken’

  1. Een land & kerk vol blonde Svenska flicka’s & pojkes die beter de apartheid in hun steden eens onder de loep zouden nemen.

    Ja ik weet het……zelfkritiek is een van de moeilijkste dingen bij de mens.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.