Minister van Buitenlandse Zaken Lapid: Israël zal zichzelf verdedigen zoals de Makkabeeën deden

Chanoeka-moment: Minister Yair Lapid steekt de menora aan op Number 10 in aanwezigheid van ambassadeur Tzipi Hotovely [beeldbron: Stuart Mitchell/JC]

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken heeft in een exclusief interview met de JC gesproken over de “strijd en opoffering” van de Makkabeeën, terwijl hij waarschuwde dat zijn land “altijd zichzelf zal verdedigen, op eigen kracht” om een ​​Iraanse atoombom te stoppen. 

Yair Lapid sprak deze week tijdens een reis naar Londen, waar hij een historische defensie- en handelsovereenkomst tekende met zijn Britse tegenhanger Liz Truss, en Downing Street bezocht met de Israëlische ambassadeur Tzipi Hotovely om een ​​menora aan te steken met Boris Johnson. 

 Op basis van de lessen van Chanoeka zei de heer Lapid tegen de JC :

“Zoals ik in mijn toespraak samen met premier Johnson heb gezegd, moeten we opkomen voor onze waarden. De Makkabeeën belichamen dat zeker: een bereidheid om te strijden en zelfs offers te brengen ter verdediging van onze idealen en principes. Dit is een buitengewoon belangrijke les voor de hele wereld om zich eigen te maken in het licht van de uitdagingen waarmee we worden geconfronteerd: een aanhoudende wereldwijde pandemie, klimaatverandering en de dreiging van internationaal terrorisme onder leiding van Iran.” 

Het Iraanse regime is deze week samen met het VK en andere wereldmachten teruggekeerd naar de onderhandelingstafel in Wenen in de hoop dat de sancties tegen het regime worden opgeheven. 

De bezorgdheid groeit dat het misschien minder dan een jaar duurt voordat er een bruikbare atoombom kan worden gemaakt, en er wordt steeds meer gespeculeerd over welke actie Israël kan ondernemen om dat te stoppen. 

Minister Lapid waarschuwde:

“Iran vormt een wereldwijde bedreiging en de hele wereld kan en moet vastberaden optreden om het nucleaire programma van Iran en kwaadaardige activiteiten te stoppen.  Zoals ik tijdens mijn bezoek aan Londen tegen minister van Buitenlandse Zaken Truss heb gezegd, kan het Verenigd Koninkrijk het voortouw nemen in deze kwestie. Strengere sancties. Strenger toezicht. Voer eventuele gesprekken vanuit een sterke positie. Dat is de formule.”  

Dat gezegd hebbende, vraagt ​​Israël aan niemand om onze veiligheid te garanderen. Alleen Israël biedt veiligheid voor Israël. Alleen wij zijn verantwoordelijk voor de veiligheid van onze burgers. Dus hoewel we weten dat we niet de enigen zijn die proberen te voorkomen dat Iran een nucleair wapen verwerft, zal Israël zichzelf altijd verdedigen.” 

Deze week heeft Israël ook zijn grenzen zien sluiten voor buitenlandse reizigers voor ten minste 14 dagen om de verspreiding van de Omicron-variant van het coronavirus te stoppen.  

Erkennend dat de noodmaatregel de vakantieplannen voor veel Britse Joden in chaos zal hebben gestort, zei de heer Lapid:

“Ik weet dat het sluiten van de poorten van Israël tijdens de pandemie moeilijk is geweest voor de diaspora en vooral voor degenen met familie in Israël. Op deze manier heeft de pandemie opnieuw bevestigd wat ik consequent heb gezegd: het Joodse volk over de hele wereld is één familie en het is niet de bedoeling dat we uit elkaar gaan. 

Israël is de staat van het Joodse volk. Dat zal nooit veranderen. Joden overal zullen altijd een thuis in Israël hebben, en zodra de omstandigheden het toelaten om veilig van en naar Israël te reizen, wachten we reikhalzend op de hereniging met onze uitgebreide Joodse familie in het buitenland. En we zijn vastbesloten om er alles aan te doen om dat zo snel mogelijk te laten gebeuren.” 

Voormalig tv-presentator Lapid zit nu bijna tien jaar in de politiek als leider van zijn centristische partij Yesh Atid. Nadat hij in juni toetrad tot de regering die momenteel wordt geleid door premier Naftali Bennett, maakt hij deel uit van de politiek meest diverse coalitie in de geschiedenis van het land, met links en rechts en een onafhankelijke Arabisch-Israëlische partij.

Terugkijkend op de afgelopen maanden zei de heer Lapid – die in 2023 premier zal worden -:

“Het meest bijzondere aan deze regering is hoeveel ze in zo’n korte tijd heeft bereikt. We hebben voor het eerst in drie en een half jaar een begroting goedgekeurd. We nemen belangrijke wetgeving aan om corruptie te bestrijden en de Israëlische democratie te beschermen. We hebben grote stappen gezet om de kloof tussen verschillende delen van de Israëlische samenleving te dichten. Dit komt omdat iedereen klaar is om problemen op te lossen en dingen voor elkaar te krijgen. 

Leiders in Israël zoeken naar een gemeenschappelijke basis, om zich te verenigen voor het welzijn van het land in plaats van te verdelen voor politiek gewin op korte termijn. Dit is niet mijn eerste keer in de regering en persoonlijk was het buitengewoon om mensen met verschillende gezichtspunten samen te zien komen en samen te werken op een manier die lang geleden vergeten was mogelijk te maken. Ik hoop dat Israël op deze manier een model kan zijn voor een toleranter, productiever politiek discours wereldwijd.” 

Over hoe hij Chanoeka normaal gesproken zou besteden, zei de heer Lapid:

“Als gezin steken we gewoonlijk kaarsen aan, en mijn vrouw Lihi maakt sufganiyot [donut] volgens een recept dat van generatie op generatie is doorgegeven. Ik hou van Chanoeka omdat het ons daar allemaal individueel aan herinnert, iedereen is maar één klein lichtje… maar samen vormen we een sterk, helder licht: een dat kan oplichten en de wereld ten goede kan veranderen.”

Bronnen:

  • naar een artikelForeign minister Lapid: Israel will defend itself just as Maccabees did” van 30 november 2021 op de site van The Jewish Chronicle (JC)
  • naar een artikelLapid in the UK: Our fight against Iran and Hezbollah is good against evil” van 29 november 2021 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.