Hamas kondigt akkoord met Qatar aan: brandstof in ruil voor salarisovereenkomst

Hamas heeft dinsdag een overeenkomst aangekondigd waarbij Qatar de salarissen van ambtenaren zal hervatten door brandstof naar de Gazastrook te sturen, meldde The Associated Press .

Volgens de deal die is bereikt met Qatar en Egypte, zal de rijke Golfstaat brandstof naar Gaza sturen vanuit Egypte die Hamas kan doorverkopen om de loonlijsten te helpen dekken, zei een Hamas-functionaris, sprekend op voorwaarde van anonimiteit.

Details van het plan werden vorige week voor het eerst gemeld door Reuters , die door een Hamas-functionaris werd verteld dat Qatar zal beginnen met het sturen van Gaza tot $ 10 miljoen aan Egyptische brandstof per maand, in het kader van een plan om ambtenarensalarissen te financieren.

Het rapport kwam dagen nadat Qatar en Egypte hadden aangekondigd dat ze overeenkomsten hadden getekend voor de levering van brandstof en basisbouwmaterialen aan de Gazastrook.

De aankondiging werd twee weken geleden in Oslo gedaan door Soltan bin Saad Al-Muraikhi, de minister van Buitenlandse Zaken van Qatar, tijdens een ministeriële bijeenkomst van het Ad Hoc Liaison Committee (AHLC), de internationale donorgroep voor Palestijnse Arabieren.

Qatar heeft de afgelopen jaren honderden miljoenen dollars verstrekt om elektriciteit in de Strip te betalen, nieuwe wegen en ziekenhuizen aan te leggen, Hamas te helpen de salarissen van zijn ambtenaren te dekken en maandelijkse toelagen aan arme gezinnen te verstrekken.

Israël heeft de overdracht van het Qatarese geld goedgekeurd en ligt onder vuur omdat Hamas regelmatig raketten blijft afvuren op Israëlische steden in het zuiden.

Hamas’ priorities – tunnels vs. hospitals, schools

Na Operatie Guardian of the Walls werd gemeld dat Israël van plan is de manier waarop het Qatarese geld Gaza binnenkomt opnieuw te evalueren om ervoor te zorgen dat het geld naar de behoeftige bevolking van de Strook gaat en niet in handen van Hamas.

Palestijns-Arabische bronnen zeiden later dat de Verenigde Naties de verantwoordelijkheid op zich zouden nemen voor het verdelen van de Qatarese monetaire hulp aan gezinnen in de Gazastrook, ter vervanging van de vorige methode waarbij koffers vol contant geld de Strook binnenkwamen via Israël.

Bronnen:

  • naar een artikel van Elad Benari “Hamas announces fuel for salary agreement with Qatar” van 1 december 2021 op de site van Arutz Sheva

Een gedachte over “Hamas kondigt akkoord met Qatar aan: brandstof in ruil voor salarisovereenkomst

  1. Qatar, een van de belangrijkste wereldleiders voor terreur financiering.

    Maar……..als de voetbal WK maar kan doorgaan dan is alles in orde!!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.