400 jaar Joodse gemeenschap op het eiland Barbados dat zonet onafhankelijk is geworden

De Nidhe Israel Synagoge op Barbados werd gebouwd in 1654, verwoest door een orkaan in 1831 en nadien weer herbouwd, maar raakte toen in verval totdat het in 1929 werd verkocht en in 1986 gerestaureerd.

Om klokslag middernacht (lokale tijd) is het Caribische eiland Barbados een republiek geworden. Daarmee is na 400 jaar afscheid genomen van een Britse monarch als staatshoofd. Met andere woorden: gouverneur-generaal Sandra Mason vervangt de Queen. Zij wordt de eerste president van Barbados. 

Minder bekend is het verhaal van de de Joodse gemeenschap van Barbados die samen met de lokale bevolking gedurende 400 jaar de geschiedenis schreef van het land. Die gemeenschap telt tegenwoordig tussen de 80 en 100 personen.

De Britten vestigden in 1627 een nederzetting in Barbados, waarbij Bridgetown al snel het centrum van handel en bewoning werd. Bridgetown werd vaak gebruikt als eerste aanloophaven voor schepen die trans-Atlantische overtochten maakten vanuit Afrika. 

In de 17e eeuw werd het beschouwd als het centrum van de Britse Atlantische handel in goederen, met name suiker, en als een haven voor de handel in slaven. De Britten beheerden het eiland enkele honderden jaren als een belangrijke suikerkolonie totdat het eiland in 1966 onafhankelijk werd van Groot-Brittannië.   

De Joden werden voor het eerst geregistreerd in Barbados in 1628, een jaar nadat de Engelsen zich op het eiland hadden gevestigd. Het waren Sefardische joden die voornamelijk uit Recife in het noordwesten van Brazilië kwamen. 

Hun clan was oorspronkelijk uit Spanje en Portugal gevlucht tijdens de inquisitieperiode en had hun toevlucht gezocht in Brazilië, dat korte tijd onder Nederlands bestuur stond. Toen Portugal Brazilië als hun kolonie heroverde, verdreven ze de Nederlanders, wat ertoe leidde dat sommige Joden in het begin van de 17e eeuw naar Barbados en verder vluchtten.

Na de eerste vestiging vestigden zich ook joden uit Engeland in Barbados. Oliver Cromwell gaf in 1655 een pas aan Dr. Abraham de Mercado om naar Barbados te gaan om zijn beroep uit te oefenen. Hij werd vergezeld door zijn zoon, David Raphael de Mercado, die vervolgens een nieuw type suikermolen uitvond voor gebruik in Barbados; het werd ook geïntroduceerd op andere eilanden in het Caribisch gebied. Merk op dat de oudste grafsteen op de begraafplaats bij de synagoge de naam David de Mercado, 1658 draagt.

De Joodse begraafplaats op Barbados.  Merk op dat de oudste grafsteen op de begraafplaats bij de synagoge de naam David de Mercado, 1658 draagt.

Tegen de jaren 1660 hadden de Joden een monopolie gevestigd in de suikerindustrie van Barbados, waardoor ze de jaloezie van niet-Joodse planters op de hals haalden. Niet-joodse kooplieden en handelaren op het eiland discrimineerden hen. Joods succes was gebaseerd op hun zakelijk inzicht en diepgaande kennis van de industrie. 

Hoewel de vroege Joodse kolonisten moesten worstelen met oneerlijke praktijken, floreerden ze niettemin; maar hun welvaart werd beantwoord door een aantal sancties. Ze mochten geen goederen verkopen en het was hen verboden handel te drijven met de gekleurde bevolking van het eiland. Bovendien legden de lokale autoriteiten een belasting op alle door hen geproduceerde suiker.

In 1679 woonden er ongeveer 300 Joden in Barbados. Hun aantal piekte in de 18e eeuw tot 800 mensen.

Gedurende 112 jaar bleven de Joden in Barbados leven en werken onder een of andere vorm van discriminatie. Pas in 1831 kregen ze permanente en praktische vrijheid in zowel burgerlijke als politieke aangelegenheden. Opmerkelijk is het feit dat deze vrijheid aan hen werd verleend twee jaar voordat het aan Joden in het VK werd gegeven.

De Joden van Barbados ontwikkelden twee synagogen op het eiland: een in Bridgetown in 1654, de Nidhe Israel Synagogue, en een kleinere in het noorden in Speightstown. Dit laatste pand bestaat niet meer. In 1831 verwoestte een orkaan de Nidhe Israel-synagoge. Negentig gelovigen zamelden destijds geld in voor de wederopbouw, die in 1833 werd voltooid. De oppervlakte bedroeg 2.000 vierkante meter. met een capaciteit van 300 personen. 

De natuurramp in 1831 beperkte zakelijke kansen op het eiland, waardoor de meerderheid van de Joodse gemeenschap naar het VK en de VS migreerde, waar ze substantiële bijdragen leverden. Ze hielpen bijvoorbeeld bij het opzetten van de oudste joodse gemeente van Rhode Island. Het was ook een Barbadiaanse Jood die pionierde met de tabaksteelt in Virginia.

In 1873 verzochten de overgebleven joden in Barbados om belastingvermindering, die in 1874 werd verleend, zodat de synagoge en andere joodse eigendommen werden vrijgesteld van parochiale en andere belastingen. 

Aan het begin van de 20e eeuw waren er slechts 2 praktiserende leden van de Joodse gemeenschap in Barbados. Ze bleven de synagoge en de begraafplaats onderhouden tot 1929. De synagoge werd toen verkocht en vervolgens gebruikt als handelskantoor en een juridische bibliotheek. 

Het is opmerkelijk dat er nog steeds afstammelingen van de Sefardische gemeenschap op het eiland wonen. Een nieuwe toestroom van Asjkenazische joden arriveerde in 1932 vanuit Europa in Barbados, en familieleden van deze groep wonen momenteel op het eiland. Leden van die groep wonen tot op heden nog steeds op het eiland.

In 1979 nam het kabinet van Barbados het besluit om het synagogegebouw te slopen en het terrein te gebruiken voor de ontwikkeling van een nieuw Hooggerechtshof, maar leden van de Joodse gemeenschap en de Barbados National Trust overtuigden de regering om het gebouw en het terrein te beschermen. Daarom verwierf de regering in 1983 het synagogegebouw, waardoor de sloopplannen werden stopgezet. Ze kwamen toen overeen om het gebouw in 1985 in de Barbados National Trust te vestigen.

In 1986 werd het Synagogue Restoration Project gestart. Zowel lokaal als internationaal werd geld ingezameld. Het oorspronkelijke ontwerp van de vroege synagoge werd nagemaakt door het gebruik van oude foto’s verkregen uit het Barbados Museum. De site blijft een symbool van de Joodse gemeenschap van Barbados, hun bijdrage aan de Barbadiaanse samenleving en hun link met het verleden.

Wellicht de beroemdste inwoner van Barbados, de zangeres en actrice Rihanna (Robyn Rihanna Fenty) werd op 30 november 2021 geëerd als Nationale Heldin van Barbados:

Bronnen:

  • naar een artikelHistorische wijk synagoge – 1654 – Bridgetown Barbados” op de site van Synagogue  Historic  District
  • naar een artikel van Sandra Cardoen en Kathleen De Roover “Bye bye Queen: klokslag middernacht is Barbados na 400 jaar republiek geworden, prins Charles wuift het land uit” van 30 november 2021 op de site van VRT NWS
  • naar een artikelHistory of the Jews in Barbados” en een artikelNidhe Israel Synagogue” from Wikipedia, the free encyclopedia

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.