Israëlische archeologische schatten komen overeen met Hebreeuwse bijbelverslagen

Niets helpt ons de levens van de mensen die in Israël hebben gewoond beter te begrijpen dan de archeologische artefacten die hier zijn opgegraven. De studie van archeologie is van groot belang, omdat het ons helpt om ons allemaal te informeren over waar we vandaan komen. 

Het veld wordt extra belangrijk in de context van betwiste landen, omdat de artefacten en vondsten die in het Heilige Land zijn onthuld cruciaal bewijs vormen van de levensstijl van Joden die hier vele eeuwen geleden woonden.

Beschavingen zijn opgekomen en gevallen op dit heilige land. Sommige schatten die onder de aarde van Israël zijn gevonden, zijn echter aantoonbaar belangrijker dan andere – met name die schatten die de historiciteit van de Hebreeuwse Bijbel ondersteunen.

Hier zijn enkele van de belangrijkste archeologische vondsten in Israël.

Het Huis van David – Overwinning Steen – 1993

Deze steen, ook bekend als de Tel Dan Stele, die in 1993 in Noord-Israël werd gevonden, vormt het bewijs van de beroemdste heerser van Israël. De Aramese inscriptie die erin is uitgehouwen, biedt het eerste bewijs van de dynastie van koning David buiten bijbelse bronnen om.

Het artefact is gedateerd in de achtste of negende eeuw v. Chr. en lijkt te vertellen over de overwinning van koning Hazael van Aram-Damascus, Syrië, op koning Joram van Israël en koning Ahazia van het huis van David. Dit verslag verschilt van het Boek der Koningen, waarin staat dat Jehu Joram en Ahazia doodde voordat hij de Israëlische troon besteeg. 

De gefragmenteerde inscriptie luidt:

[…] en sneed […] mijn vader ging [tegen hem aan toen] hij vocht bij […] En mijn vader ging liggen, hij ging naar zijn [voorouders]. En de koning van I[s]rael kwam eerder in het land van mijn vader. [En] Hadad maakte mij koning. En Hadad ging voor mij uit, [en] ik vertrok van [de] zeven […]van mijn koninkrijk, en ik doodde [zeventig] koningen, die gij [zand van strijdwagens] en duizenden ruiters (of : paarden). Ik doodde Joram, de zoon van Achab, de koning van Israël, en ik doodde Ahaziahu, de zoon van Joram, de koning van het huis van David. En ik zette [hun steden in puin en veranderde] hun land in [verwoesting…] andere [… en Jehu regeerde] over Is[raël… en ik legde] het beleg op […]”

De Tel Dan Stele, die het onbetwiste bewijs levert van de heerschappij van David, is misschien wel het belangrijkste overblijfsel van bijbelse betekenis dat ooit in de Joodse staat is gevonden.

De Muur van koning Salomon — 2010

Een opgraving van drie maanden in de Israëlische hoofdstad Jeruzalem, iets meer dan tien jaar geleden, bracht een deel van een muur aan het licht waarvan wordt aangenomen dat deze dateert uit de tiende eeuw v. Chr. 

De invloedrijke archeoloog Dr. Eilat Mazar van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem leidde de opgraving op een locatie die bekend staat als de Ofel, dicht bij de Tempelberg. De muur, die maar liefst 70 meter lang en zes meter hoog is, lijkt het boek der koningen te bevestigen dat koning Salomo een enorme verdedigingsmuur bouwde in Jeruzalem ( 1 Koningen 3:1 ).

Dr. Mazar zei in 2010:

“We hebben niet veel koningen in de tiende eeuw die zo’n bouwwerk hebben kunnen bouwen, eigenlijk alleen David en Salomo. Dit is de eerste keer dat een bouwwerk uit die tijd is gevonden dat kan correleren met geschreven beschrijvingen van Salomo’s gebouw in Jeruzalem.” 

Andere relikwieën die op de site zijn gevonden, lijken haar bewering te ondersteunen. Ze omvatten beeldjes van vrouwen die de vruchtbaarheid symboliseren, evenals handvatten van potten met de boodschap ‘aan de koning’, en zegels met Hebreeuwse namen.

Hizkia’s Tunnel — 1867

Charles Warren ontdekte de tunnel van Hizkia in 1867, nadat hij was gestuurd om opgravingen te doen in de buurt van de Tempelberg. 

De tunnel, die rond de achtste eeuw v. Chr. werd gebouwd, maakte deel uit van een systeem dat werd gebruikt om water van de Gihon-bron naar binnen de stadsmuren te transporteren. 

De ontdekking ervan bevestigt ook het bijbelse verslag van Hizkia die de stad voorbereidde op een belegering onder leiding van Assyriërs nadat de koning van Juda de Assyrische koning Sanherib had beledigd. 

Een inscriptie op de tunnelmuur bevestigt dat dit technische hoogstandje mogelijk werd gemaakt door twee teams die bijlen gebruikten, die van tegenovergestelde uiteinden door rots en grind groeven totdat ze elkaar uiteindelijk in het midden ontmoetten.

Ketef Hinnom Amuletten — 1979

Opgravingen die in 1979 werden uitgevoerd bij een graf uit de zevende eeuw voor Christus in Ketef Hinnom, ten zuidwesten van de oude stad van Jeruzalem, brachten iets opmerkelijks aan het licht: twee kleine zilveren rollen die oorspronkelijk als amuletten zouden zijn gedragen. 

Het duurde drie jaar voordat de rollen zorgvuldig werden uitgerold, en hoewel de meeste tekst erop niet te ontcijferen was vanwege de mate waarin ze waren uiteengevallen, realiseerden experts zich snel de betekenis ervan.

Ze zijn de vroegste geschreven passage van de Hebreeuwse Bijbel, zelfs ongeveer 400 jaar vóór de beroemde Dode Zeerollen . Een deel van een inscriptie is een versie van Numeri 6:24-26: “De Heer zegene u en bescherm u! De Heer handelt vriendelijk en genadig met u! De Heer schenkt u Zijn gunst en schenkt u vrede!”

De stadsmuur van Jeruzalem – 2021

Dit jaar deden archeologen die in het City of David National Park werkten een opwindende aankondiging die de bijbelse beschrijving bevestigt van de Babylonische invasie van Jeruzalem onder leiding van koning Nebukadnezar in 586 v. Chr. en de ballingschap van het Joodse volk die daarop volgde. 

De ontdekking van de oude muur, die vijf meter breed is, bewijst bijbelse verslagen van Jeruzalem dat wordt versterkt door een enorm bouwwerk.

Dr. Filip Vukosavovic van het Ancient Jerusalem Research Center coördineerde de opgravingen samen met Dr. Joe Uziel en Ortal Chalaf namens de Israel Antiquities Authority:

“Toen we het eerste deel van de muur blootlegden, een gebied van ongeveer een meter bij een meter groot, begreep ik meteen wat we hadden gevonden. Ik huilde bijna.”

Bronnen:

  • naar een artikel van Rachel O’Donoghue “Israeli Archaeological Treasures Align with Hebrew Bible Accounts” van 29 november 2021 op de site van The Algemeiner

Een gedachte over “Israëlische archeologische schatten komen overeen met Hebreeuwse bijbelverslagen

  1. Volgens de EU doet dit er niet toe….., Oost-.Jeruzalem was palestijns.

    Nu begrijpen we ook waarom “””de palestijnen””” zo hun best doen om hele lappen gronden in ‘hun’ gebieden te vernietigen.

    Het zou hun hele narratief overhoop halen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.