Hoe radicale marginale groepen westerlingen manipuleren tegen Israël

Een anti-Israël protest in Washington DC op 26 maart 2017 [beeldbron: Ted Eytan via Flickr]

“Er zijn straten waar ze niet kunnen lopen en plaatsen waar ze niet heen kunnen, simpelweg omdat ze Palestijns zijn.”

Dat zijn de woorden van Jamaal Bowman, een congreslid van de Verenigde Staten.

Ze zijn ook zeer misleidend.

Bowman is de laatste in een lange rij mensen die in de loop der jaren Hebron heeft bezocht – als gasten van radicale randgroepen – en die zijn weggekomen met het herhalen van valse praatjes met de media.

Dezelfde berichten zijn herhaaldelijk uitgezonden door buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders, romanschrijvers, filmsterren en andere beroemdheden, die geselecteerde delen van de stad hebben gezien door leden van groepen zoals Breaking the Silence en B’Tselem.

Breaking the Silence in het bijzonder is een zeer controversiële groep, met een geschiedenis van het verspreiden van valse en misleidende beschuldigingen tegen de Israel Defense Forces, waarvan vele anoniem zijn gegeven. De rondleidingen zijn een opmerkelijke bron van verkeerde informatie over Hebron in het bijzonder, en de relatie tussen Israël en de Palestijnen in het algemeen.

Het is niet verwonderlijk dat deze strategie heeft geresulteerd in een groot aantal citaten waarin Israël wordt bekritiseerd en wordt gereproduceerd in prominente Engelstalige media.

Israël belasterd terwijl Palestijns terrorisme over het hoofd werd gezien

In 1967 versloeg Israël tal van Arabische staten en dreigde het openlijk met uitroeiing in een verbluffende zesdaagse overwinning. Als gevolg van die oorlog verdrievoudigde Israël in omvang, waarbij Oost-Jeruzalem, de Gazastrook, het Sinaï-schiereiland, de Westelijke Jordaanoever en de Golanhoogten onder zijn controle kwamen. 

Hoewel Israël vredesakkoorden sloot met Jordanië en Egypte en daarbij percelen land inleverde, heeft het nog steeds geen definitieve akkoorden bereikt met Syrië en de Palestijnen.

In 2017, ter gelegenheid van 50 jaar sinds de oorlog, organiseerde Breaking the Silence een VIP-tour door Israël samen met Pulitzer Prize-winnaar Michael Chabon en zijn vrouw Ayelet Waldman, zelf een bekende schrijver, resulterend in een bloemlezing van essays over het leven van Palestijnen.

Het daaropvolgende  rapport van Associated Press beschrijft hoe het resulterende boek essays bevatte die “de gesegregeerde stad Hebron beschrijven”, en identificeerde Breaking the Silence als de drijvende kracht achter het project. Weggelaten is het feit dat Hebron werd verdeeld in overeenstemming met een overeenkomst tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit (PA) waarbij Israëlische burgers, inclusief Arabische Israëli’s, slechts 20% van de stad mogen betreden en niet de andere 80%.

Ter vergelijking: de Palestijnen in Hebron kunnen ongeveer 97% van de stad doorkruisen. Ze mochten de resterende 3% niet betreden na ongebreideld terrorisme, waaronder talloze schietpartijen en sluipschutteraanvallen waarbij zelfs een drie maanden oude baby het doelwit was; zelfmoordaanslagen; stenen gooien; Molotov-cocktailaanvallen; en steekpartijen van Israëlische soldaten die de minuscule Joodse gemeenschap van Hebron en de op één na heiligste plaats van het jodendom, de Grot van de Patriarchen, beschermen.

Het boek werd ook beoordeeld door The New York Times, die schreef over een werk dat beschrijft “een status-quo van chronische verstrengeling, die de Palestijnen verstikt”. The Irish Times kopte zijn stuk, “Verontwaardiging en horror: 26 schrijvers bezoeken Palestina”; en een artikel in de Financial Times over het boek beschreef het conflict als een conflict “waarbij de Palestijnen vaker kleine onrechtvaardigheden en vernederingen worden aangedaan dan dat het wreedheid in de hand werkt”, en de schrijvers noemt “als gasten van Breaking the Silence, een pro-vrede niet- overheidsorganisatie.”

Ook al doorzag Gal Beckerman van de New York Times de poppenkast en beschreef hij dat Chabon en Waldman ‘hun vrienden hadden verzameld, van wie de meesten, zo geven ze toe, de bezetting nooit meer dan een vluchtige overweging hadden genomen’, en het boek bestempelde als ‘ tamelijk oppervlakkig, vol onverdiende autoriteit en exhibitionistische empathie”, aanvaardde het nog steeds het uitgangspunt.

Beckerman bekritiseerde “Israëls bezetting van grote delen van Arabisch land waarop het geen legitiem recht had behalve bruut geweld”, en sprak van “diep gegraveerde tekenen van onderwerping”.

Het boek kreeg nog meer aandacht in de Los Angeles Review of Books , waarin mederedacteur Ayelet Waldman Hebron als volgt beschrijft: “Het doet absoluut denken aan apartheid in Zuid-Afrika. Het doet denken aan de gebieden van Duitse steden waar Joden werden geweerd.”

Datzelfde jaar bezocht Richard Gere-acteur “Pretty Woman” de stad en werd rondgeleid door Breaking the Silence. Het bezoek van de Hollywood-ster trok de aandacht van zowel de Israëlische televisie als de internationale media, met rapporten die Gere aanhaalden die Hebron beschreef als een plaats die doet denken aan het Jim Crow-tijdperk in het zuiden van de VS, waar zwarte Amerikanen werden onderworpen aan apartheid-achtige structurele discriminatie. Een artikel van Associated Press meldde hoe “Tijdens het bezoek, Gere zei: ‘het is precies wat het Oude Zuiden was in Amerika.’ 

Deze uitbuiting van retoriek over “mensenrechten” leidde ertoe dat Breaking the Silence door het Europees Parlement werd geselecteerd als finalist voor de Sacharovprijs voor de vrijheid van denken in 2010, een prijs bedoeld voor verdedigers van mensenrechten en andere vrijheden.

Kernboodschappen verspreid door gewillige buitenlanders

Zoals The Jerusalem Post opmerkte:

“De opname van Bowman [op de recente congresmissie naar Israël] is bijzonder opmerkelijk, gezien de alliantie van de New Yorkse Democraat met een prominente groep parlementsleden, waaronder sommigen die openlijk de boycot-Israëlische beweging steunen. De ploeg bestond uit de meest uitgesproken critici van Israël tijdens het conflict in mei.”

Het blijft onduidelijk of congreslid Bowman echt kwam luisteren, leren en samenwerken met zijn Israëlische collega’s, of dat hij van de gelegenheid gebruik maakte om zijn profiel te vergroten door gebruik te maken van het zeer controversiële Israëlisch-Palestijnse conflict.

Een recensie van zijn Twitter-feed laat zien dat zijn berichten doorgaans tussen de 50 en 200 likes halen. Maar toen hij tweette over het onvermogen van Palestijnen om door bepaalde gebieden in Hebron te lopen, kreeg het bericht meer dan 3.500 likes.

Wat Bowmans ware bedoelingen ook zijn, het is duidelijk dat hij vertrok nadat hij een misleidende boodschap had verspreid over Israëls relatie met de Palestijnen. En hij is niet de enige.

De boodschap is een van een aantal kernverhalen die worden gepropageerd door mensen als B’Tselem en Breaking the Silence.

Een zoektocht op internet toont aan dat de term “Spookstad” al in 2007 door B’Tselem in verband met Hebron werd gebruikt . Maar de realiteit is dat Hebron verre van een spookstad is. Hoewel het waar is dat het oude centrum nu grotendeels ontvolkt is, is het door de PA bestuurde deel van de stad de thuisbasis van bijna 200.000 Palestijnen, een acht verdiepingen tellend winkelcomplex, een van de grootste in het Midden-Oosten, en beschikt over talrijke fabrieken en distributeurs, die een aanzienlijk deel van de economie van de PA uitmaken.

Kortom, als mensen, waaronder verslaggevers, naar Hebron verwijzen als een spookstad, is het vrijwel zeker dat ze hoogstens een klein deel van de stad hebben bezocht, onder auspiciën van NGO’s die erop uit zijn Israël te belasteren.

Bijvoorbeeld, Roger Cohen van The New York Times beschreven bezoek aan Hebron in een 2018 kolom waarin hij zag dat “biologische metaforen van klassieke racisme dat gepaard gaat [de Joden] vervolging door de eeuwen heen.” Cohen schilderde een soldaat af als “duidelijk ongemakkelijk met zijn missie, het afdwingen van segregatie.”

De bewering wordt niet ondersteund met enig bewijs en negeert de realiteit dat soldaten niet met de media mogen spreken, tenzij ze de uitdrukkelijke toestemming van hun commandanten hebben gekregen.

Yehuda Shaul, mede-oprichter van Breaking the Silence, leidt een groep rond in Hebron

In de allereerste alinea identificeert hij het oude centrum van Hebron als ‘al vele jaren een spookstad’. Een paar alinea’s later schrijft Cohen dat hij de stad bezocht “met Yehuda Shaul, die diende bij de infanterie in Hebron en later een van de oprichters werd van Breaking the Silence.”

Shaul is geen onbekende in de media. In 2019, nadat Jason Greenblatt, de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump’s vredesgezant voor het Midden-Oosten een tweet deelde waarin hij een iftar-viering in Hebron, bijgewoond door Israëli’s en Palestijnen, beschreef als “de basis leggen voor vrede”, schreef Shaul een opiniestuk gepubliceerd in de Guardian dat noemde de stad “geen model van coëxistentie, maar eerder van segregatie”.

Zoals HonestReporting destijds opmerkte in een column gepubliceerd door de Jerusalem Post, bevatte het stuk van Shaul 780 woorden. Slechts twee, “Tweede Intifada”, verwezen naar Palestijns geweld tegen Israëli’s. Terwijl Shaul geobsedeerd was door Palestijns lijden, werd er letterlijk geen woord gewijd aan het beschrijven van het bloedbad dat door Palestijnse terroristen werd aangericht.

De mediacampagne omvatte ook tientallen opinies, interviews en publiciteit in enkele van ’s werelds meest gelezen en meest bekende nieuwsuitzendingen, waaronder de BBCCNN, The Daily Beast, The Washington Post , Foreign Policy , The New Yorker , en nog veel meer.

Het heeft ook geleid tot de productie van een documentaire film op basis van Breaking the Silence getuigenissen, die vervolgens werd door gedeeld The New York Times in november 2021. Echter, de Times niet in geslaagd om de verbinding met Breaking the Silence mee, in plaats waardoor filmmaker Rona Segal om zichzelf simpelweg te profileren als een ‘onafhankelijke regisseur’ die ‘een uitzicht wil bieden dat zelden door het publiek is gezien’.

Samenwerken met marginale groepen

Toeristen die een bezoek brengen aan Breaking the Silence worden meegenomen op een zeer selectieve rondleiding door een klein deel van de stad Hebron en ontmoeten leden van een organisatie genaamd Youth Against Settlements, geleid door Issa Amro, een man die “geweldloosheid” belijdt en wiens visitekaartjes hem een ​​’Mensenrechtenverdediger’ noemen.

In werkelijkheid is gedocumenteerd dat zijn groep herhaaldelijk Palestijnse steengooiende aanvallen op Israëli’s verheerlijkt en schaamteloos antisemitische uitstrijkjes deelt.

In 2014 kende Youth Against Settlements een prijs toe aan de gouverneur van Hebron voor het steunen van het “volksverzet” tegen Israël, een codenaam voor grootschalig geweld, waaronder het veelvuldig gooien van molotovcocktails en -stenen, en sporadische steek- en voertuigaanvallen.

In 2016 werkte Breaking the Silence samen met een T’ruah: The Rabbinic Call for Human Rights, om ‘Go and See’- reizen te sponsoren voor Joodse groepen die Israël bezochten. En in 2018 werkte de organisatie samen met een andere radicale groep, IfNotNow, om een ​​”walk-out protest” te organiseren door vijf deelnemers aan Birthright-reizen die beweerden dat de tour de relatie van Israël met de Palestijnen niet adequaat aankaartte. De live gestreamde stunt culmineerde toen de vijf op bezoek gingen bij Hebron met Breaking the Silence.

En juist deze maand, een artikel in de New York Times , “Inside the Unraveling of American Zionism”, genaamd Breaking the Silence als gedeeltelijk verantwoordelijk voor “Een betrouwbare onderstroom in de bekering van Amerikaanse studenten weg van het vurige zionisme van hun jeugd, is de confrontatie uit de eerste hand met de realiteit op de Westelijke Jordaanoever.” Het artikel werd door veel joden op Twitter breed uitgemeten omdat het een zeer niet-representatieve onderafdeling van het Amerikaanse jodendom liet zien.

Buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders beïnvloeden

In 2012  zei Martin Indyk , de voormalige Amerikaanse ambassadeur in Israël, dat Breaking the Silence probeerde de Israëli’s te “gevoelig maken” voor het effect van de bezetting. Dit staat in schril contrast met de activiteiten van de groep, waaronder het geven van lezingen aan vooraanstaande Amerikaanse universiteiten, het meenemen van spraakmakende buitenlandse bezoekers op zijn eenzijdige rondleidingen en het uitgeven van verschillende zeer tendentieuze boeken die in tal van Europese talen zijn vertaald. Deze boeken zijn herhaaldelijk bekritiseerd omdat ze gebaseerd waren op vooraf bepaalde ‘analyses’ die de Israëlische acties ten onrechte afschilderen als ‘terroriseren van de burgerbevolking’.

Ondertussen heeft Breaking the Silence herhaaldelijk op sociale media gepost over het ontmoeten van diplomaten uit de Europese Unie en andere landen. In 2017 had de toenmalige Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel een ontmoeting met Breaking the Silence en B’Tselem, ondanks het feit dat de toenmalige Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei dat hun geplande ontmoeting zou worden geannuleerd als de Duitse topdiplomaat erop stond de groepen eerst te ontmoeten.

In 2019 zouden medewerkers van het Britse consulaat naar verluidt de mede-oprichter van Breaking the Silence, Yehuda Shaul, hebben gechauffeerd toen hij hen een rondleiding gaf door een nederzetting in de buurt van Jeruzalem. Dergelijke bijeenkomsten zijn voor veel diplomaten de standaard geworden en dienen bijgevolg om de standpunten van de Israëlische regering te ondermijnen.

Met name in oktober 2021 ontmoette Avner Gvaryahu, de CEO van Breaking the Silence, Ilhan Omar, een democratisch congreslid met een geschiedenis van antisemitische en beledigende anti-Israëlische uitspraken.

Hoewel ruimte voor eerlijke, afgemeten kritiek een kenmerk is van democratie, vormt Breaking the Silence’s modus operandi om zich te richten op buitenlandse politici, diplomaten en nieuwsmedia – van wie velen al vijandig staan ​​​​tegenover de Joodse staat – een meedogenloze campagne om Israël te delegitimeren en te belasteren.

En de media zijn maar al te vaak gewillige partners in Breaking the Silence’s obsessie voor Israël, terwijl ze belachelijk beweren iets te laten zien dat zelden wordt gezien of waarover zelden wordt gesproken.

Bronnen:

  • naar een artikel van Emanuel Miller “Revealed: How Radical Fringe Groups Manipulate Westerners Against Israel” van 18 november 2021 op de site van The Algemeiner

Een gedachte over “Hoe radicale marginale groepen westerlingen manipuleren tegen Israël

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.