Prominente Israëlische archeoloog weerlegt beweringen van Arabische media waarin hij zou gezegd hebben dat Jeruzalem niet Joods was

Zicht vanuit het zuid-oosten op de Tempelberg in Jeruzalem. Rechts van de minaret staat de Al Aqsa Moskee met daarnaast de Rotskoepel. Olieverfschilderij van David Roberts uit 1839 ‘Im Heiligen Land’ – Reisebilder von David Roberts’; Uitgeverij RGA-Verlag 1991 [beeldbron]

De laatste tijd hebben Palestijns-Arabische media andermaal enkele boute uitspraken gedaan. Daarin wordt bij herhaling de Israëlische historicus Israel Finkelstein geciteerd en hem een hoop leugens en uitspraken in de mond gelegd die hij nooit heeft gedaan.

Zo schrijft Raia al-Youm op zijn website:

Zelfs vóór haar vestiging in Europa beweerde de zionistische beweging dat Palestina het “Beloofde Land” is en dat de Joden “Gods uitverkoren volk” zijn. En de ketterij van Jeruzalem als een “volledig Joodse stad”, viel de westerse wereld binnen, wat er uiteindelijk toe leidde dat de voormalige Amerikaanse president, Donald Trump, Jeruzalem erkende als de eeuwige hoofdstad van het Joodse volk, en beval de overdracht van de ambassade van Washington in de entiteit naar het bezette Jeruzalem.

In deze context leek de beroemde Israëlische archeoloog Israel Finkelstein (72 jaar oud) van de Universiteit van Tel Aviv deze beschuldigingen opnieuw te ontkrachten, waarbij hij het bestaan ​​van enige connectie met de Joden in Jeruzalem, zoals hij het uitdrukte, ontkende.

Al Quds gaat nog een stap verder:

De Israëlische archeoloog Israel Finkelstein zei dat niemand Joodse antiquiteiten in Jeruzalem heeft gevonden en dat de archeologische opgravingen geen enkel Joods artefact hebben gevonden, en dat wat werd ontdekt bevestigt dat Jeruzalem niet Joods is en dat alle Talmoedische beweringen mythen zijn die op de markt werden gebracht voor politieke doeleinden.

Finkelstein heeft belangrijke informatie verstrekt aan het Jerusalem Report over de oudheden die in Jeruzalem zijn ontdekt, die allemaal teruggaan tot de oudheid, en dat ze het bewijs zijn van belangrijke historische perioden voor de rijken die heersten, en dat de Joden alleen niet in hen vertegenwoordigd zijn. 

Finkelstein erkent dat Jeruzalem werd geregeerd door de Jebusieten, Sassaniden, Grieken, Romeinen, enz., zonder de Joden daarin te noemen, en dat de archeologie bevestigt dat Jeruzalem nooit Joods was en niet onderworpen was aan de heerschappij van de Joden die in de buurt woonden.

Historicus Israel Finkelstein

Israel Finkelstein staat bekend als een scepticus van bijbelse geschiedenisverslagen, hoewel hij zichzelf niet definieert in de ‘minimalistische’ school van bijbelse archeologie. Hij heeft gezegd dat er geen bewijs is voor de veroveringen van Jozua of dat koning David meer is dan een plaatselijke leider. 

Maar zei hij dat Jeruzalem geen Joodse geschiedenis heeft? Een vriend stuurde Finkelstein een kopie van het Al Quds-artikel per e-mail en vroeg hem commentaar te geven en Finkelstein reageerde daarop:

“Complete nonsens. Dat heb ik nooit gezegd en dat denk ik ook niet. De wereld draait door. Elke draai en elke leugen krijgt een vrijgeleide.”

Finkelstein voegde er meteen in een paar zinnen een korte samenvatting van de geschiedenis van Jeruzalem aan toe: 

1. De oude tel was op de Tempelberg. Zijn grootte was misschien ongeveer 50 dunams. In die tijd beheerste de stad een klein gebied in het zuidelijke berggebied. 

2. Jeruzalem begon zich in de 9e eeuw v. Chr. misschien in de tweede helft, te verspreiden vanaf de Tempelberg tel naar de Gihonbron. De stad was toen uitgegroeid tot een oppervlakte van zo’n 90 dunams. Tegelijkertijd verspreidde Juda zich naar de laaglanden en de vallei van Beersjeba.

3. Jeruzalem bereikte zijn hoogtepunt in de tweede helft van de 8e eeuw v. Chr., in termen van de koningen van Juda, zou ik zeggen in de dagen van Hizkia. Het was toen de grootste stad van heel Israël. 

4. Gedurende deze tijd tot aan de Babylonische vernietiging waren er paleizen en tempels op de Tempelberg. Natuurlijk was dit ook het geval in de dagen van de Tweede Tempel.

Bronnen:

  • naar een artikel van EoZ “Prominent Israeli archaeologist refutes Arab media claims that he said Jerusalem wasn’t Jewish (update)” van 24 november 2021 op de site van Elder of Ziyon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.