President Herzog: ‘Joodse connectie met Hebron staat buiten kijf’

President Isaac Herzog bezocht zondag de stad Hebron om de eerste nacht van Chanoeka te vieren met een kaarslichtceremonie bij het graf van de aartsvaders.

Bij de ceremonie, die ondanks vernietigende kritiek van linkse partijen werd gehouden, waren ook aanwezig de voorzitter van de Joodse gemeenschap Hillel Horowitz van Hebron, de burgemeester van Kiryat Arba, Eliyahu Libman, verschillende prominente rabbijnen, hoge leger- en politiefunctionarissen en tientallen lokale bewoners.

Herzog zei dat hij de Grot van de Patriarchen in Hebron bezocht om het Joodse verleden van de oude stad te vieren en de interreligieuze relaties te bevorderen:

“De historische connectie van het Joodse volk met Hebron, met de Grot van de Patriarchen, met het erfgoed van moeders en vaders is onbetwistbaar. De erkenning van deze connectie zou buiten alle controverse moeten staan.”

Tijdens zijn toespraak besprak Herzog zijn persoonlijke banden met de stad en legde uit dat zijn betovergrootmoeder daar ooit woonde en het bloedbad in Hebron in 1929 overleefde, waarbij meer dan 65 Joden werden gedood door Arabische rellen.

“Ik twijfel er niet aan dat ze erg ontroerd zou zijn door het feit dat een van haar nakomelingen Chanoeka-kaarsen aansteekt in de Grot van de Patriarchen als president van de staat Israël”, zei hij.

Hebron is een belangrijke twistpunt in het Israëlisch-Palestijnse conflict, en de Grot van de Patriarchen is een bijzonder gevoelig gebied.

De grot wordt beschouwd als de begraafplaats van de joodse en islamitische patriarch Abraham. Het wordt ook vereerd als de begraafplaats van andere Joodse patriarchen en matriarchen en wordt beschouwd als de op een na heiligste plaats in het jodendom.

De site, heilig voor zowel joden als moslims, herbergt zowel een synagoge als een moskee. De laatste was de plaats van een brute moordpartij in 1994, toen de religieuze extremist Baruch Goldstein het vuur opende op moslimaanbidders, waarbij 29 mensen omkwamen en 125 gewonden.

Rechtse functionarissen prezen de president omdat hij ervoor had gekozen om het Joodse lichtfeest op de heilige plaats in te luiden.

De leider van de religieuze Zionistische Partij, Bezalel Smotrich, tweette: “President Herzog, in naam van het volk van Israël door de generaties heen, in de naam van onze vaders en heilige moeders, ik wil u bedanken.

“Het licht en de heldhaftigheid van de dagen van Chanoeka schijnen intens vanuit de Grot van de Patriarchen in Hebron en sturen licht door ons hele land. Gelukkige Chanoeka.”

Herzogs bezoek aan de site kreeg kritiek van linkse facties en Palestijnse functionarissen en beide beschuldigden de president ervan de meest radicale elementen van de Israëlische samenleving te omarmen.

Enkele tientallen Israëlische demonstranten van de linkse NGO Peace Now, vergezeld door Meretz MK Mossi Raz, verzamelden zich bij de grot en schreeuwden “schaamte” terwijl de president zich een weg baande in de zaak. Veiligheidstroepen hielden hen tegen, waardoor ze de site niet konden betreden.

Breaking the Silence, een groep voormalige Israëlische gevechtssoldaten die zich verzetten tegen het beleid van Israël op de Westelijke Jordaanoever, beschuldigde Herzog ervan “een officieel zegel van goedkeuring te geven aan deze obscene realiteit en de mensen die deze in stand houden”.

Bloedbad van Hebron in 1929. De inboedel van de synagoge Avraham Avinu werd kort en klein geslagen

De synagoge Avraham Avinu in het Joodse kwartier van Hebron werd gebouwd in 1560 en gerestaureerd in 1738. De synagoge werd verder vergroot in 1864. Na het bloedbad van Hebron op 24 augustus 1929 waarbij 67 Joden werden vermoord en 58 gewond, werd de synagoge na 1948 verwoest toen de stad onder Jordaanse controle kwam. Toen Israël in 1967 de controle over Judea & Samaria terugkreeg, was er een geleidelijke terugkeer van Joden naar Hebron. In 1971 keurde de Israëlische regering de wederopbouw van de synagoge en de omliggende gebouwen goed. De werken eindigden in 1976.

Hussein Al Sheikh, een Palestijnse topfunctionaris, noemde het bezoek “een politieke, morele en religieuze provocatie”.

Kort na het bezoek van president Isaac Herzog braken er rellen uit tussen Palestijnen en Israëlische veiligheidstroepen in Hebron. Palestijnse media zeiden dat de rellen plaatsvonden in de buurt van een controlepost tussen de Palestijnse en Israëlische delen van de stad.

Op zaterdag waarschuwde Hamas dat het bezoek van Herzog aan de site een escalatie van geweld zou kunnen veroorzaken, noemde het een provocatie” en een “aanval”, en waarschuwde dat elk geweld dat daaruit voortvloeit de schuld van Israël zou zijn.

Rabbijnen bidden in een vervallen synagoge op de Hebronberg die nog dateert uit het Byzantijnse tijdperk  (324-638 na Chr.)

Bronnen:

  • naar een artikel van Lilach Shoval “‘Jewish connection to Hebron unquestionable,’ President Herzog asserts” van 29 november 2021 op de site van Israel Hayom
  • naar een artikel van Ryan Jones “Herzog, Hebron & Hanukkah: Why the Left is Slamming Israel’s President” van 28 november 2021 op de site van Israel Today

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.