In regeerakkoord beloven Duitse partijen het Joodse leven en de veiligheid van Israël te verdedigen

Drie politieke partijen in Duitsland presenteerden een coalitieakkoord waarin hun toezeggingen werden herhaald om de veiligheid van Israël te waarborgen en antisemitisme te bestrijden, en voor het eerst ook beloofden het Joodse leven te bevorderen.

Het akkoord, dat zich vooral richt op het aanpakken van klimaatverandering, werd woensdag gepresenteerd door de coalitiepartijen, waaronder de Sociaal-Democratische Partij van Duitsland, de Vrije Democratische Partij en de Groenen, in Berlijn. 

Het regeerakkoord bepaalt de verdeling van ministersposten en belangrijke beleidsthema’s en markeert een mijlpaal in de richting van de vorming van een regering na het vertrek uit de politiek van de vertrekkende bondskanselier Angela Merkel (CDU).

Merkel, een centrumlinkse politicus voor de christen-democraten die sinds 2005 vier termijnen heeft gediend, wordt vervangen door Olaf Scholz van de centrumlinkse sociaal-democraten (SPD).

De Zentralrat der Juden in Deutschland heeft een verklaring vrijgegeven waarin het de overeenkomst verwelkomt:

“We hebben vertrouwen in de plannen van de toekomstige federale regering. Een succesvolle strijd tegen rechts-extremisme en antisemitisme is van cruciaal belang voor de toekomst van Duitsland.”

Charlotte Knobloch, een eerdere voorzitter van de organisatie en huidige leider van de Joodse Gemeenschap van München, was terughoudender in haar commentaar op de overeenkomst:

“Ik vind het goed klinken, er staan ​​positieve verklaringen in, maar ik zal mijn mening over de nieuwe regering niet op basis van deze woorden, maar op daden vormen. Dus ik schort elk oordeel op en wacht op die acties.”

De overeenkomst zal Duitsland helpen een “pionier op het gebied van klimaatbescherming” te worden, het belangrijkste aandachtspunt van de overeenkomst, en de regering “zal enorm investeren om de status van Duitsland als wereldleider te behouden”, zei Scholz volgens de Financial Times.

De partijen kwamen overeen om in 2030 een einde te maken aan de afhankelijkheid van steenkool (de vorige deadline was 2038) en tegen 2030 over te schakelen op 80% hernieuwbare energie (de vorige doelstelling was 45%).

Over Joodse kwesties staat in de nieuwe overeenkomst:

“We zullen Joden en hun instellingen samen met de deelstaten beschermen. Het is een schandelijke en pijnlijke stand van zaken in Duitsland dat ze permanent bewaakt moeten worden. De regering zal initiatieven versterken die het Joodse leven bevorderen en de diversiteit ervan bevorderen, en alle vormen van antisemitisme bestrijden.”

In het vorige regeerakkoord, ondertekend in 2019, werd gesproken over de bestrijding van antisemitisme, maar niet over de bevordering van het joodse leven.

De nieuwe overeenkomst stelt ook dat “de veiligheid van Israël een nationaal belang is” van Duitsland, en belooft “antisemitische pogingen om Israël te veroordelen, ook bij de VN” te blokkeren. Daarin staat dat Duitsland de tweestatenoplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict zal blijven steunen en verwelkomt de normalisering van de betrekkingen tussen Israël en de Arabische landen.

De Groenen en de toekomstige regeringspartij van Duitsland, de sociaal-democraten of SPD, hebben Israël vaak bekritiseerd. Voormalig SPD-leider Sigmar Gabriel zei in 2012 dat de situatie in de stad Hebron op de Westelijke Jordaanoever “apartheid” was, wat leidde tot veroordelingen die zijn partij uiteindelijk ertoe brachten zich te verontschuldigen voor die opmerking.

Bronnen:

  • naar een artikel van Cnaan Lihshiz “In coalition agreement, German parties vow to defend Jewish life and Israel’s security” van 25 november 2021 op de site van Jewish Telegraphic Agency (JTA)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.