Het verschil tussen excuses en redenen voor Jodenhaat

Sinds de Joden in Egypte waren, is er Jodenhaat. De hele tijd hebben de Jodenhaters hun haat gerechtvaardigd met redenen die voor die generatie redelijk in de oren klonken.

De Farao zei dat Joden een vijfde colonne zouden zijn. Haman zei dat Joden de wetten van de koning niet respecteerden. Antiochus zei dat de Joden weigerden te assimileren. Christenen zeiden dat Joden hun god vermoordden. 

Joden werden beschuldigd van het doden van heidenen, vooral hun kinderen. Joden rekenden rente op leningen. Joden leefden apart. Joden probeerden te assimileren en naties over te nemen. Joden vertegenwoordigden het kapitalisme. Joden vertegenwoordigden het communisme. Joden waren een onmenselijk ras. 

Vrijwel niemand zei dat ze Joden haatten zonder reden. Ze hadden altijd een reden. Maar latere generaties konden gemakkelijk zien dat elke reden helemaal geen reden was – het was een excuus om de haat te rechtvaardigen. In elk geval kwam de haat eerst – en toen het excuus. 

Op het moment dat deze dingen plaatsvonden, zouden sommige joden geloven dat de redenen geldig waren, en ze zouden proberen afstand te nemen van de ‘slechte’ joden om zich bij hun onderdrukkers te schikken. 

Hellenisten, vroege joodse christenen, de middeleeuwse apikorsim en minim, de Duitse hervormingsbeweging, probeerden allemaal tot op zekere hoogte aan vervolging als joden te ontsnappen door zich te identificeren met de antisemieten van elk tijdperk. 

Voor een groot deel accepteerden ze de kritiek van de joden als feit en waren van mening dat ze aan die haat konden ontsnappen door zich te identificeren met de antisemieten van elk tijdperk. 

In die zin is het nieuwe antisemitisme niet te onderscheiden van de vele oude versies. 
Mensen haten Israël en het zionisme niet vanwege de zionistische filosofie of acties van de Israëlische regering. Ze haten Israël omdat het Joods is. De vele redenen die ze geven om die haat te rechtvaardigen, zijn allemaal ex post facto

Dit was heel duidelijk in de begindagen van het zionisme door de wedergeboorte van Israël, maar in de nasleep van de Holocaust was expliciete jodenhaat niet langer in de mode, dus werd het vervangen door haat tegen de Joodse staat, die vandaag de dag nog steeds bestaat. 

De klasse van mensen die zeggen dat ze “bezetting” haten, haatte Israël vóór 1967; de mensen die het “kolonialistisch” noemen, haatten het voordat dat woord een epitheton werd. Hun redenen zijn excuses, en dit is duidelijk omdat hun haat zich niet uitstrekt tot andere naties die dezelfde veronderstelde eigenschappen hebben. 

Vandaag de dag kan niemand de bezwaren van Arabische leiders voor 1948 serieus lezen tegen een Joodse staat en denken dat dit allesbehalve excuses zijn voor hun verlangen om Joden uit de regio etnisch te zuiveren. Niemand kan naar de geschiedenis van joden in Arabische landen in de 20e eeuw kijken en geloven dat hun leiders eigenlijk alleen tegen het zionisme waren en niet tegen de joden. 

Over een generatie of twee zal hetzelfde gelden voor de argumenten van vandaag tegen Israël – maar ze zullen worden vervangen door andere. De nieuwe antisemieten willen het zionisme en Israël graag scheiden van het joods zijn. Ze willen vasthouden aan hun excuses en doen alsof de redenen voor hun haat legitiem zijn. 

Als je echt ziet dat het antizionisme van vandaag een uitgebreide fictie is en niets meer dan een nieuwe manifestatie van de ‘oudste haat’, is het gemakkelijker om te zien hoe hun argumenten die van de antisemieten van weleer weerspiegelen. 

Joden/Zionisten hebben te veel macht! Joden/zionisten vinden het heerlijk om niet-joden te doden! Joden/zionisten denken dat ze beter zijn dan alle anderen! De wereld zou beter af zijn zonder Joden/Israël! Het is een nieuw etiket op een heel, heel oude fles. 

Zoals we in de geschiedenis zo vaak hebben gezien, zijn er genoeg Joden die enthousiast de argumenten van de antisemieten van vandaag ter hand nemen. Joden die, net als hun Hellenistische en Reformatorische voorouders, hopen niet het doelwit te zijn van het hedendaagse antisemitisme door zich te identificeren met de nieuwe haters – en hen zelfs te overtreffen.

De nieuwe minim zijn net zo trots op hun haat als de oude. Ze gebruiken hun joodse achtergrond om hun argumenten tegen joden te staven, zoals generaties joodse bekeerlingen tot het christendom deden. Ze generaliseren de acties van een paar Joden om alle Joden van Israël te stereotyperen in een klassiek vertoon van pure onverdraagzaamheid en beweren dat ze antiracistisch zijn. 

De hypocrisie die bewijst dat hun argumenten waardeloos zijn, houdt daar niet op. Mensen die vaak slechts een zeer zwakke band met het Joods-zijn hebben, pretenderen het Joods-zijn te definiëren. Mensen die modern antisemitisme rechtvaardigen, beweren dat ze antisemitisme kunnen definiëren. Mensen die gewelddadige rellen door mensen die ze steunen snel rechtvaardigen, veroordelen nog sneller veel minder gewelddadige demonstraties van joden. 

De excuses voor antisemitisme zijn in de loop van de tijd altijd veranderd in relatie tot wat in elke generatie als het meest aanstootgevend wordt beschouwd. De Holocaust maakte geen einde aan antisemitisme – het zette antisemieten alleen maar aan om met nieuwe rechtvaardigingen voor dezelfde haat te komen, en Israël is het perfecte doelwit voor die haat. 

De antisemieten hebben altijd redenen. Je moet naar de geschiedenis van antisemitisme kijken om te beseffen dat hun rechtvaardigingen voor hun waanzinnige, irrationele haat net zo grotesk zijn als de excuses van hun voorgangers.

Bronnen:

 • naar een artikel van EoZ “The difference between excuses and reasons for Jew-hatred” van 25 april 2021 op de site van Elder of Ziyon
 • h/t “Tiki S.

Een gedachte over “Het verschil tussen excuses en redenen voor Jodenhaat

 1. Het verschil……….is er niet!

  Toen was net als nu, Jodenhaat een haat die niets met Joden te maken had maar alles met de doorgeslagen domheid & minderwaardigheids complexen van losers.

  Hun haat is zó intens dat het héle denkvermogen word aangetast en alle barrieres van humaniteit vernietigd.

  Het is door de eeuwen gebleken dat dit soort mensen niet meer te helpen zijn…..niet met educatie en/of straf.

  Idioten sterven namelijk niet uit, ze vermeerderen zich als konijnen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.