EU-gezant waarschuwt dat de tijd opraakt voor tweestatenoplossing

Persconferentie van de EU-delegatie na bezoek aan de Palestijnse semi-autonome gebieden

Vertegenwoordiger van de Europese Unie bij de Palestijnse Autoriteit Sven Kuhn von Burgsdorff luidde de noodklok tijdens een bezoek aan Judea & Samaria, aka de Westelijke Jordaanoever, en zei dat de tijd dringt voor de tweestatenoplossing met Israël.

Burgsdorff leidde zondag een EU-delegatie van vertegenwoordigers van meer dan 20 Europese landen tijdens een bezoek aan de voormalige Qalandia-luchthaven ten noorden van Jeruzalem.

Hij verwees naar twee aankondigingen van de bouw van nederzettingen door Israël. Een daarvan is een plan om bijna 3.500 woningen te bouwen in de buurt van de Joodse stad Ma’ale Adumim, in het gebied dat bekend staat als E1.

De andere controversiële bouwaankondiging is de 9.000 geplande huizen voor het Atarot-gebied in Oost-Jeruzalem op de plaats van wat ooit de luchthaven van Qalandiya was, die in 1924 werd geopend en in 2000 werd gesloten.

Palestijnen hebben gezegd dat ze op die locatie een luchthaven willen zien voor hun toekomstige staat. De projecten zijn illegaal en in strijd met het internationaal recht, zeggen Palestijnse functionarissen, eraan toevoegend dat ze elke mogelijkheid voor een aangrenzende Palestijnse staat naast Israël zullen beëindigen.

Burgsdorff vertelde verslaggevers dat de Israëlische plannen het internationaal recht tarten en de status-quo destabiliseren. ‘Israëlische nederzettingen zijn een duidelijke schending van het internationaal recht en vormen een groot obstakel voor een rechtvaardige, duurzame en alomvattende vrede tussen Israëli’s en Palestijnen’, legde hij uit, eraan toevoegend dat de EU ‘haar ogen niet kan sluiten’ voor de projecten .

Ahmed Rafiq Awad, voorzitter van het Jerusalem Center for Future Studies aan de Al-Quds University, zei dat de verklaring van Burgsdorff wordt verwelkomd door de Palestijnen, “maar het moet worden vertaald in acties.”

“Dit zijn uitspraken voor publieke consumptie, dit is niet genoeg; we moeten dit vertalen in acties. Door Israël politiek onder druk te zetten en de Palestijnen te steunen”, zei hij. Hij zei dat de EU “dit moet vertalen in sancties tegen Israël, nederzettingen moet belegeren, de Israëlische bezetting moet delegitimeren en de Palestijnse staat moet erkennen.”

De Israëlische journalist die politiek analist werd Eli Nissan zei dat er niets nieuws is in de verklaringen van de delegatie van de Europese Unie en zei:

“De Europese Unie erkent de eenheid van de stad niet, die onder de controle van Israël staat en volgens de Israëlische wet is de stad voor altijd verenigd. De verklaringen van Burgsdorff zijn onjuist. De gezant kent de nieuwe realiteit in de regio niet en verdedigt een politiek standpunt dat zich verzet tegen Israël.”

Rafiq Awad zei dat het Israëlische beleid de tweestatenoplossing ‘vernietigt’.

Eli Nissan is het daarmee eens en antwoordde hem:

“Dit is correct. In deze regering hoor ik niemand pleiten voor een tweestatenoplossing. Praat niet over de vestiging van een Palestijnse staat naast een Israëlische staat. De Palestijnen willen dat Israël zich terugtrekt naar de grenzen van 1967, dit zal niet gebeuren.”

Bronnen:

  • naar een artikelEU envoy warns time running out on two-state solution” van 26 november 2021 op de site van Ynet News

Een gedachte over “EU-gezant waarschuwt dat de tijd opraakt voor tweestatenoplossing

  1. De “oplossing” die er nooit een was en er daarom ook nooit een kan worden.

    Tijd voor deze sprookjeskooplieden deze utopie los te laten en terug te keren naar de realiteit.

    Wellicht gaat men dan eerder een échte oplossing vinden. .

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.