Politico: Alleen Israël staat in de weg van ‘evenwichtig’ Amerikaans Midden-Oostenbeleid

De ‘soeka‘ van Hamas, bestaande uit bommen en granaten. Religie als instrument voor geweld en terreur jegens Joden, gedompeld in bloed & tranen

Na het staakt-het-vuren dat Mays door Hamas geïnitieerde conflict met Israël stopte, vertelde de Amerikaanse president Joe Biden de wereld dat …

“Palestijnen en Israëli’s evenveel verdienen om veilig en zeker te leven en te genieten van gelijke mate van vrijheid, welvaart en democratie. Mijn regering zal onze stille en vastberaden diplomatie in die richting voortzetten.”

Het was een verklaring die volgens velen een toon van gematigdheid weerspiegelde met betrekking tot het beleid van Washington ten aanzien van de Israëlisch-Palestijnse impasse.

Toch heeft Politico nu twijfels gezaaid over het vermogen van Biden om een ​​dergelijk evenwicht te vinden in een artikel met de titel: “Biden’s balancing act in the Middle East has a problem: Israel“, waarin de outlet uitvoerige details geeft over vermeende Israëlische wandaden, terwijl het de eeuwige kwestie van Palestijns terrorisme en obstructie verdoezelt.

Het stuk bekritiseert Israël vanwege de aanwijzing in oktober van zes Palestijnse NGO’s als terroristische organisaties en beschouwt de verhuizing als een ergernis voor Bidens ‘fairness’-plan. Dit oordeel wordt duidelijk gekleurd door de standpunten van Ubai Aboudi, de uitvoerend directeur van een van de getroffen NGO’s, die door Politico wordt beschreven als het doelwit van het “Israëlische hardhandig optreden tegen mensenrechtenactivisten“.

Aboudi wordt geciteerd als te zeggen dat Biden’s inzet voor vredeshandhaving “moet worden weerspiegeld door mensenrechtenschenders [dwz Israël] ter verantwoording te roepen.”

Echter, Politico merkt vervolgens op dat Aboudu ook “doelwit van de Palestijnse Autoriteit [PA], wiens pogingen om stilte afwijkende mening hebben ook getrokken toetsing van rechten advocaten.” Opvallend is echter dat Politico niet vermoedt dat dergelijke acties van het Palestijnse leiderschap hindernissen hebben opgeworpen voor het buitenlands beleid van Biden – blijkbaar alleen dat van Israël.

Een prominent thema in het hele stuk is inderdaad het witwassen van de onverzettelijkheid van de Palestijnse Autoriteit (PA) en het effect dat Ramallah heeft op het vormgeven van Israëls binnenlands beleid op dit gebied:

“Een functionaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken drong erop aan dat de regering-Biden wil dat zowel de Israëlische regering als de Palestijnse leiders ‘zich onthouden van unilaterale stappen die de spanningen doen toenemen’. Dat omvat ‘het verstrekken van schadevergoeding aan individuen die gevangen zitten voor terroristische daden’, zei de functionaris, verwijzend naar een controversiële Palestijnse praktijk die Israëlische leiders vaak afkeuren.”

Het zogenaamde “pay-for-slay”-beleid waarbij Palestijnse terroristen die Israëli’s afslachten maandelijks salaris krijgen, wordt gebagatelliseerd als niet meer dan een “controversiële” praktijk.

Het Hamas-handvest spreekt niet over het verbeteren van de levensomstandigheden van de Palestijnen. Er wordt niet gesproken over het stimuleren van de economie of het creëren van banen voor werkloze Palestijnen. In plaats daarvan spreekt het handvest over jihad (heilige oorlog) en roept het alle Arabieren en moslims op om de strijd tegen Israël niet op te geven. Afgebeeld: Hamas-schutters paraderen op vrachtwagens met raketten in een straat in Khan Yunis, in de zuidelijke Gazastrook op 27 mei 2021. (Foto door Thomas Coex/AFP via Getty Images)

Toch is dit beleid – en de koppige weigering van de PA om het te veranderen – absoluut relevant, niet in de laatste plaats omdat het “Martelarenfonds” er direct toe heeft geleid dat Israël de fondsen die het namens de PA inzamelt, heeft bevroren, evenals de Verenigde Staten die eerder hun steunbetalingen aan Palestijnen hebben stopgezet  volgens de bepalingen van de Taylor Force Act.

De Israëlische minister van Binnenlandse Zaken Ayelet Shaked wordt ook geciteerd in het verhaal en vertelt Politico dat Israël wordt onderworpen aan onevenredige kritiek:

“Shaked uitte haar frustratie dat er zoveel vraagtekens werden geplaatst bij de Israëlische acties jegens Palestijnen, terwijl Palestijnse militanten voortdurend Israëlische levens bedreigen. ‘Het feit dat mensen vergelijken, is schandalig’, zei Shaked, die bekend staat om haar scherpe standpunten als het om Palestijnen gaat. ‘Israëli’s worden al vele jaren vermoord door Arabieren.’”

Nogmaals, het probleem dat Shaked aan de orde stelt, wordt schijnbaar verdoezeld als een gewoon onderdeel van de cursus, in tegenstelling tot het een groot obstakel vormt voor vrede.

De onophoudelijke dreiging van Palestijns terrorisme – inclusief door de door de VS aangewezen terroristische groepering Hamas, geweld dat bijna volledig wordt genegeerd in het stuk van Politico – kan echter worden afgezet tegen de vermeende grove zonden waaraan Israël zich schuldig maakt, aldus Politico:

“Recente berichten over een toename van het geweld van Israëlische kolonisten tegen Palestijnen hebben ook geleid tot bezorgdheid bij de regering-Biden. Rechtengroepen beweren dat het geweld door kolonisten deel uitmaakt van een bredere, vaak door de staat gesanctioneerde poging om de Palestijnen van meer land op de Westelijke Jordaanoever te verdrijven.”

Het is interessant dat Politico de zorgen opmerkt van organisaties die beweren dat vermeende gewelddaden deel uitmaken van een “door de staat gesanctioneerde inspanning”, maar niet de moeite neemt om te melden dat de “staat”, dat wil zeggen de regering, dergelijke acties expliciet heeft veroordeeld. Acties van Joden die buiten de grenzen van 1967 woonden, waaronder minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid, noemde het een vorm van “terreur”.

Politico sluit zijn subtiele anti-Israëlische retoriek af door te wijzen op de Abraham-akkoorden, de historische door de VS bemiddelde overeenkomsten die het erkent “een aanzienlijke groei hebben gezien in diplomatieke, economische en andere betrekkingen tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein, Soedan en Marokko .”

Maar bizar genoeg suggereert het artikel dat de deal een nieuwe belemmering voor de vrede is geweest, met het argument dat “de akkoorden de Palestijnen het gevoel hebben gegeven verraden te zijn door Arabische landen die ze lang als bondgenoten beschouwden.”

Hoewel sommige Palestijnen kunnen denken dat de deals een teken van ontrouw waren van degenen die hun zaak zouden moeten steunen, is het verbijsterend dat Politico ervoor kiest om de houding van de PA te negeren, die de Abraham-akkoorden had kunnen gebruiken als een middel voor vrede.

In plaats daarvan heeft Ramallah ervoor gekozen om vast te houden aan zijn maximalistische standpunten en antagonistische standpunten in plaats van de gelegenheid aan te grijpen om terug te keren naar de onderhandelingstafel met Israël.

In een stuk dat ogenschijnlijk over balans gaat, is het jammer dat Politico iets van deze kwaliteit niet in zijn reportage had kunnen laten zien. Israël is niet de vlieg in de zalf voor het buitenlands beleid van Biden – het is een stuk ingewikkelder dan dat.

Bronnen:

  • naar een artikel van Charles Bybelezer “Politico: Israel Alone Standing in Way of ‘Balanced’ US Mideast Policy” van 26 november 2021 op de site van The Algemeiner

Een gedachte over “Politico: Alleen Israël staat in de weg van ‘evenwichtig’ Amerikaans Midden-Oostenbeleid

  1. Het probleem van de wereld is dat het door idioten geregeerd word, die denken de wijsheid in pacht te hebben en hun verstandelijke limieten niet kennen.

    Wie daarvan profiteren zijn geslepen & uitgeslapen profiteurs die deze zwakheden prima hebben herkend & geevalueerd.

    Israel……… de moderne heks die op de brandstapel moet, want alleen daardoor worden alle ziektes, ongeluk, mislukking, problemen etc. uitgebannen!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.