Onder druk van de VS bevriest Israël bouwproject op voormalige luchthaven van Atarot in Jeruzalem

De Luchthaven van Atarot in 1969. Van 1920 tot 1930 was het vliegveld in Atarot/Kalandia de enige luchthaven in het Britse Mandaat voor Palestina. Onder het Palestijnse geweld tijdens de Tweede Intifada (2000-2005) werd de luchthaven gesloten [beeldbron: Wiki]

Ambtenaren laten het Witte Huis weten dat ze niet verder zullen gaan met het plan om 9.000 flats te bouwen op een verlaten perceel aan de noordpunt van de hoofdstad, over de groene lijn van vóór 1967.

Israël heeft donderdag de regeringsfunctionarissen van Biden laten weten dat het een controversieel plan heeft opgeschort om een ​​enorm huisvestingsproject in de wijk Atarot in Oost-Jeruzalem voort te zetten na terugdringing van Washington, bevestigde een hoge Israëlische functionaris aan The Times of Israel.

Voor het project, dat eerder deze week voorlopige goedkeuring kreeg van de plaatselijke gemeentelijke planningscommissie van Jeruzalem, zouden 9.000 woningen voor ultraorthodoxe joden worden gebouwd op het verlaten terrein van de voormalige luchthaven Atarot. Het gebied werd door Israël geannexeerd als onderdeel van het uitgebreide Jeruzalem van na 1967, maar ligt buiten de Groene Lijn.

Het plan werd verwijderd van de agenda van een vergadering van 6 december van het Districtscomité voor Planning en Bouw, onder auspiciën van het ministerie van Financiën, zei de functionaris.

Na de goedkeuring van het Atarot-plan door de plaatselijke commissie van Jeruzalem op woensdag, hebben functionarissen van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken contact opgenomen met Jeruzalem om hun afkeuring te uiten. 

Israëlische functionarissen probeerden uit te leggen dat de vooruitgang een voorbereidende stap was en dat de definitieve goedkeuring maanden, zo niet jaren zou duren, maar Washington was niet overtuigd, zei de Israëlische functionaris.

Het Atarotplan voorzag de bouw van 9.000 woningen voor ultraorthodoxe joden op het verlaten terrein van de voormalige luchthaven Atarot

De verlaten Atarot Airport ligt direct ten zuiden van de Palestijnse wijk Kafr Aqab in Oost-Jeruzalem. Hoewel Kafr Aqab buiten de veiligheidsbarrière ligt, maakt het ook deel uit van het door Israël geannexeerde Jeruzalem.

Het project in Atarot was al meer dan tien jaar bevroren en zelfs de regering-Trump had zich verzet tegen de pogingen van Israël om het vooruit te helpen. Een plan van de vorige regering van Netanyahu om 4.000 huizen in het gebied te bouwen, stuitte op verzet van de regering-Trump, meldde de Walla-nieuwssite donderdag.

Kafr Aqab werd in het Trump-plan “Peace to Prosperity” gespecificeerd als een van de gebieden in Oost-Jeruzalem die moesten worden opgenomen in de “soevereine hoofdstad van de staat Palestina”. De Europese Unie heeft onlangs bezwaren geuit tegen het plan, in de context van haar bredere oppositie tegen de laatste aankondigingen van uitbreiding van nederzettingen door de coalitie.

Tegenstanders van het project beweren dat het de afnemende inspanningen om een ​​tweestatenoplossing te bevorderen zou belemmeren door een groot deel van Oost-Jeruzalem in tweeën te delen, dat door de Palestijnen wordt beschouwd als de hoofdstad van hun toekomstige staat.

De mogelijke heropleving van het Atarot-project kwam toen Israël  controversiële bouwprojecten in en rond Jeruzalem vorderde zonder belangrijke aankondigingen te doen die de regering-Biden boos zouden kunnen maken.

Vorige maand keurde een lokale planningscommissie in Jeruzalem de onteigening goed van openbare grond voor de controversiële Givat HaMatos-buurt, die volgens critici de Palestijnse delen van Oost-Jeruzalem grotendeels zou afsnijden van de zuidelijke Westelijke Jordaanoever.

Dezelfde commissie maakte plannen voor de bouw van 470 woningen in de bestaande wijk Pisgat Zeev in Oost-Jeruzalem.

Een militaire instantie heeft ondertussen vergaderingen gepland om een ​​geplande nederzetting van 3.400 huizen op een kale heuvel buiten Jeruzalem te bespreken, bekend als E1. Critici zeggen dat bouwen in het gebied de noordelijke en zuidelijke delen van de Westelijke Jordaanoever effectief van elkaar zou scheiden, waardoor het onmogelijk wordt om naast Israël een levensvatbare Palestijnse staat te stichten.

Israël beschouwt heel Oost-Jeruzalem als een deel van zijn onverdeelde hoofdstad en zegt dat het daar naar eigen goeddunken moet kunnen bouwen. Maar het grootste deel van de internationale gemeenschap heeft Israëls annexatie van Oost-Jeruzalem nooit erkend en beschouwt Joodse buurten daar als nederzettingen.

Elke Israëlische regering heeft sinds 1967 Joodse buurten in Oost-Jeruzalem en nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever uitgebreid, gebieden die Israël dat jaar in de Zesdaagse Oorlog veroverde en die de Palestijnen willen voor hun toekomstige staat. De Palestijnen beschouwen de nederzettingen en de Joodse wijken in Oost-Jeruzalem – waar nu zo’n 700.000 mensen wonen – als een belangrijk obstakel voor vrede, en het grootste deel van de internationale gemeenschap beschouwt ze als illegaal.

De regering van de Amerikaanse president Joe Biden heeft kritiek geuit op de bouw van nederzettingen als een obstakel voor het uiteindelijk nieuw leven inblazen van het al lang stervende vredesproces, maar heeft geen bevriezing geëist. In 2010 verergerde een aankondiging van goedkeuring van zo’n 1.600 woningen voor ultraorthodoxe joden in een ander deel van Oost-Jeruzalem tijdens een bezoek van Biden, toen de vice-president, een diplomatieke breuk die gedurende het presidentschap van Barack Obama bleef voortwoekeren.

Het politieke systeem van Israël wordt gedomineerd door pro-nederzettingspartijen en de nieuwe premier, Naftali Bennett, is tegen een Palestijnse staat. Maar hij staat aan het hoofd van een logge coalitie van partijen uit het hele politieke spectrum – sommigen zijn tegen schikkingen – en lijkt een middenweg te zoeken om de kwestie in binnen- en buitenland buitenspel te zetten.

Luchthaven van Atarot in het noorden van Jeruzalem (rood gekleurd deel)

Bronnen:

  • naar een artikel van Jacob Magid “Israel backs off housing project at Jerusalem’s Atarot airport site amid US pressure” van 25 november 2021 op de site van The Times of Israël
  • een artikel op deze blogOpkomst en ondergang van de Atarot Luchthaven in het noorden van Jeruzalem” van 27 mei 2018

Een gedachte over “Onder druk van de VS bevriest Israël bouwproject op voormalige luchthaven van Atarot in Jeruzalem

  1. Hoe vreemd dat VS & EU geen enkel probleem hebben met illegale bouwprojecten van palestijnen.

    Israel zal moeten besluiten of het een zelfstandige staat is…..en daar ook eens naar handelen!

    Ophouden met groots aangekondigde plannen om die dan even later als een klein kind in de speelgoedkast op te ruimen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.