11-jarig meisje vindt 2000 jaar oude zilveren munt uit de tijd van de Grote Joodse Opstand van 70 na Chr.

Een 11-jarig meisje vond een zeldzame zilveren munt uit ongeveer 67-68 CE in vuil van opgravingen in het Stad van David-park in Jeruzalem.

Volgens de Israel Antiquities Authority bezocht Liel Krutokop de site onlangs met haar familie om het vuil van een archeologische opgraving te zeven toen ze de munt vond.

“We hebben de emmer met het vuil op de zeef gegoten en terwijl we de stenen die erin zaten filterden, zag ik iets ronds”, zei Krutokop in een verklaring over het moment waarop ze de munt vond.

Na het schoonmaken en onderzoeken van de munt, geloven archeologen die toezicht houden op de site, dat de munt is geslagen door tempelpriesters die sympathie hadden voor de zaak van de Joodse rebellen in hun oorlog tegen de Romeinen die Jeruzalem in die tijd controleerden. De munt is aan één kant gemarkeerd met een kopje en de letters “shin” en “bet”, die aangeven dat de munt is geslagen tijdens het tweede oorlogsjaar, ook wel de Grote Opstand genoemd.

Video documentaire:
Het Beleg van Jeruzalem en de Grote Joodse Opstand (66-73 na Chr.)

De andere kant van de munt draagt ​​een inscriptie die verband houdt met het hoofdkwartier van de Hogepriester in de tempel en de woorden “Heilig Jeruzalem”. Die inscriptie, samen met de hoge kwaliteit van het zilver waaruit de munt is gemaakt, geeft aan dat de munt mogelijk is geslagen door een priester met behulp van metaal uit de eigen zilverreserves van de tempel.

Dr. Robert Kool, hoofd van de muntafdeling van de Israel Antiquities Authority, zei dat de munt bijzonder ongebruikelijk was omdat hij van zilver was gemaakt.

De munt werd ontdekt in het vuil van archeologische opgravingen uitgevoerd door de Israel Antiquities Authority op de bedevaartsweg in het City of David National Park.

Volgens IAA-archeoloog Ari Levy:

“Deze straat, die de Siloam-poel in het zuiden van de Stad van David verbond met de Tempelberg in het noorden, was de hoofdstraat van Jeruzalem tijdens de Tweede Tempelperiode, waar duizenden pelgrims op weg marcheerden naar de tempel. Het lijdt geen twijfel dat hier uitgebreide handel zou zijn geweest. Dat blijkt uit de vele gewichten en bronzen munten die we hier hebben gevonden. Maar om een ​​rebel munt van puur zilver te vinden is zeker heel bijzonder en spannend. Dit is een zeldzame vondst, aangezien van de vele duizenden munten die tot nu toe zijn ontdekt bij archeologische opgravingen, slechts ongeveer 30 munten van zilver zijn, uit de periode van de Grote Opstand”, zei Kool.

Liel Krutokop toont trots de door haar gevonden zilveren munt

Van haar kant was Krutokop blij dat zij degene was die de ontdekking deed. “Ik had het geluk om het te vinden, maar ik wil ook mijn zus bedanken voor het kiezen van de emmer die we hebben gezeefd,” zei Krutokop. “Als ze niet voor deze specifieke emmer had gekozen, had ik de munt waarschijnlijk niet gevonden.”

Toemaatje:

Bronnen:

  • naar een artikel van Shira Hanau “An 11-year-old girl found a rare 2,000-year-old coin from time of the Jewish-Roman War in Jerusalem” van 23 november 2021 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)
  • naar een artikel van Abigail Klein Leichman “11-year-old girl finds 2,000-year-old coin in Jerusalem” van 24 november 2021 op de site van Israel21C
  • naar een artikelRare silver ‘rebel coin,’ maybe minted at Temple 2,000 years ago, found in Jerusalem” van 23 november 2021 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.