Anti-Israël activisten demoniseren slachtoffer van terreuraanslag in Jeruzalem en beweren dat geweld gerechtvaardigd was

Eli Kay werd op zondagochtend 21 november 2021 in Jeruzalem vermoord door Hamas. Kay was een medewerker van de Western Wall Heritage Foundation en werkte als stadsgids en reisleider in de Oude Stad 

In de nasleep van de dodelijke terreuraanslag van Hamas in Jeruzalem op 21 november, waarbij op tragische wijze de 26-jarige Eli Kay om het leven kwam en vier anderen gewond raakten (twee burgers en twee politieagenten), is een aantal groepen en individuen aangesloten bij met de anti-Israëlische beweging te kennen gegeven dat deze flagrante terreurdaad gerechtvaardigd was of betrokken was bij retoriek die het slachtoffer in diskrediet bracht.

Een gemeenschappelijk thema was de instrumentalisering van de bewering dat Israël een koloniale kolonistenstaat is, en bij uitbreiding Kay een kolonisator die illegaal Palestijns land was binnengevallen. Dit rechtvaardigde, volgens velen met klem, deze willekeurige aanval op burgers. Weer anderen beweerden dat de aanval, en anderen gericht op Israëlische burgers, gewoon de “prijs” zijn die Israëli’s moeten betalen voor hun vermeende acties.

Anderen vernederden Kay, die onlangs uit Zuid-Afrika naar Israël was geëmigreerd, onder meer door hem een ​​’Afrikaner’ te noemen, een verwijzing naar Zuid-Afrikanen die afstammen van 17e-eeuwse Nederlandse kolonisten. Verscheidene noemden Kay ten onrechte een kolonist, wat gevaarlijk suggereert dat kolonisten legitiemere doelen zijn voor brutale gewelddaden dan andere Israëli’s. 

In een paar gevallen werd Kay als soldaat bestempeld, wat alarmerend aangeeft dat de activisten dodelijk geweld tegen de Israel Defense Forces (IDF) als legitiem beschouwen. 

In feite was Kay een civiele reisleider die niet langer in actieve dienst diende bij de Israel Defense Forces, en zijn huidige verblijfplaats was Modiin, een stad in centraal Israël tussen Tel Aviv en Jeruzalem.

De volgende posts op sociale media geven sterk aan dat de aanval gerechtvaardigd was of doen expliciete pogingen tot rechtvaardiging:

Activistengroep Decolonize this Place bestempelde Kay ten onrechte als een soldaat en merkte op: “Palestijnen zoals alle onderdrukte volkeren over de hele wereld hebben het recht om zich te verzetten tegen hun kolonisator en om zichzelf te verdedigen.” [volledige draad ]

Anti-zionistische Palestijnse activist en dichter Remi Kanazi: “Zolang de Palestijnse onderdrukking voortduurt, kunnen Israëli’s logischerwijs niet verwachten dat hun eigen ‘rust’ voor altijd intact blijft. Het geweld van het kolonialisme van de kolonisten heeft altijd een prijs.” [koppeling]

Studenten voor Rechtvaardigheid in Palestina (SJP) aan de Universiteit van Houston-Clear Lake vereerden de Hamas-schutter met een afbeelding van individuen die geweren in de verte richten. Begeleidende tekstlabels Israël “de kolonisator”. [koppeling]

Anti-Israël activist Abbas Hamideh   re-tweette beelden van de aanval en zei: “Waar bezetting is en de inheemse bevolking van Palestina terroriseert, zal WEERSTAND zijn.” [koppeling]

Lamis Deek, een activist die is aangesloten bij de anti-Israëlische groep Al-Awda NY, tweette in reactie op de kritiek van de Israëlische analist Mairav ​​Zonszein op de aanval: “Kolonisator zegt dat kolonisten geen legitieme doelen zijn wanneer ze hun koffie drinken tussen de genocide van Palestijnen door.” [koppeling]

In andere berichten werd Kay gedemoniseerd en sommigen lieten doorschemeren dat hij zijn lot misschien verdiende:

  • Elektronische Intifada-redacteur Ali Abunimah: “Eliyahu David Kay, die vandaag in bezet Jeruzalem werd vermoord, is een blanke Zuid-Afrikaan die onlangs naar de zionistische kolonistenkolonie is verhuisd en zich bij zijn ‘leger’ heeft gevoegd om de Palestijnen te helpen vermoorden en hun land te stelen. Hij was duidelijk verslaafd aan apartheid en kolonialisme.” [koppeling]

NYC Solidariteit met Palestina plaatste het bericht van Quds News Network dat Eliyahu Kay ten onrechte verwees als een “koloniale kolonist” en als een “Afrikaner”, waarmee de Nederlandse koloniale kolonisten in Zuid-Afrika worden aangeduid. [koppeling]

De Nation-correspondent Mohammed El-Kurd beschreef hem als een kolonist uit Zuid-Afrika, opnieuw een beroep doend op het idee van de joden als kolonisatoren, verwant aan de Nederlandse kolonisatoren in Zuid-Afrika. [koppeling]

Bronnen:

  • naar een artikelAnti-Israel Activists Demonize Victim of Jerusalem Terror Attack and Claim Violence Was Justified” van 23 november 2021 op de site van The Anti-Defamation League ADL
  • naar een artikel “Multiple Wounded in Terror Attack Near the Kotel” van 21 november 2021 op de site van The Jewish Press
  • naar een artikel “1 killed, 4 wounded in terrorist attack near Temple Mount” van 21 november 2021 op de site van Israel Hayom

Een gedachte over “Anti-Israël activisten demoniseren slachtoffer van terreuraanslag in Jeruzalem en beweren dat geweld gerechtvaardigd was

  1. Als Afghaanse vrouw, die nu weer in haar huis is opgesloten, kan je alleen maar vol afgunst kijken naar de fannaten die zo te keer gaan voor de ‘rechten van een volk’ waar je als Afghaan alléén maar van kan dromen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.